Száraz vs nedves táp. Most akkor hogy is van ez?
Alapfeltevés, amit belenevelnek a macskatulajba itt és mindenhol: prémium száraztáp, egész napos otthagyás-eszegetés, esetleg kevés nedves kiegészítésnek. Mi is így etetünk.
Most futottam bele Jackson Galaxy egy kijelentésébe: inkább etessük macskánkat a létező legrosszabb nedves táppal, mint a legjobb szárazzal.
Kifejti, hogy pont azért jó, mert nagy része víz, és hogy mennyire nem teszünk jót azzal sem, hogy kint hagyjuk a tápot.
Abban kiegyezhetünk, hogy ő tényleg ért a cicákhoz.
De akkor most minden elterjedt és itt is szajkózott nézet kamu?

válasza:Ez a felfogás mindig változik. De inkább adok a macskámnak prémium tápot mint egy cukros tasakos eledelt. Amúgyis fosik minden nedves kajától... Szóval nála még a 70% húsos konzerv is gondot okoz, így nem kap ilyesmit. Tápot evett egész életében, most 14 éves, teljesen egészséges. Szerintem ez hülyeség. A nedves kajából 2x-3x annyi kellene, hogy megfelelő tápanyagokhoz jusson, mint a tápból. Emellett a fogát is teljesen tönkre tenné, mivel kb semmit sem rágna.
Egyébként miért kéne nonstop előtte lennie a kajának? Sose hagytam egész nap előtte, napi 2x kap enni, reggel-este. Ha hagy belőle későbbre, azt előtte hagyom, nem rakom el, de egyébként nincs mindig tele a tálja. Már gurulna a macska. A természetben sincs svéd asztal előttük :D szóval ebben egyetértek
Mi is így csináljuk, hogy csak a maradék marad előtte. :)
De pont ezt (is) bírálja, hogy ezzel kiöljük az ösztönöket a macskából, mert nem kell megküzdenie a kajáért.

válasza:

válasza:

válasza:J.G. abban a könyvben a egész nap kint hagyott száraz táp ellen van, mert fel sem merül benne, hogy valaki nem frissen adja a nedveset.
És igen, az volt a nézet, hogy hagyjuk kint, hogy egyen amikor és amennyit akar - most, (főleg a világ gazdagabb) részén, látszik, hogy simán megesznek 3-5x többet is mint kellene nekik, tehát pont a egyre jobb száraz tápok miatt (gyakorlatilag már van benne, ami hasznosul) nem szabad folyamatosan kint hagyni, inkább fix időkben kell etetni (tehát nem naponta 1x)
Ps: szerintem J.G.-nek elképzelése sincs arról hogy a balkánon mit is jelent a legrosszabb nedves táp. :P

válasza:Speciel én a folyamatos tele tálat sehol nem hallottam. :D Egyszerűen, amíg a kutya elől el "kell" venni a tálat, ha nem eszi meg, addig a cica előtt ott szokás hagyni, merthogy ő - ezen elv szerint ugye - sokszor eszik keveset, és egyen, amikor akar. Ez sehol nem jelent korlátlan mennyiséget, csak hogy a napi adag (vagy fél napi, ha kétszer kap frisset) ott van hagyva, ha nem fogy el.
Egyébként nem csak hogy a kint hagyott száraz ellen van, szóval nem csak emiatt, kifejezetten azt mondja, hogy jobb a nedves, mert az hasonlít jobban a természetben megszokott kajához, pl. abban is, hogy nagy a víztartalma. Meg állag, meg stb. Oké, feltételezem, hogy nem a 2%-os tesco tápra gondolt, de azért gagyi kaják kint is vannak. :)
Egyébként nyilván nem fogom most emiatt elhajítani a prémium tápot :D, csak meglepődtem, ennyi az egész, hiszen homlokegyenest mást mond, mint amit (akár itt is) minden kezdő macskás szájába rágunk.

válasza:

válasza:Kérdező, pedig a ad libitum etetés elégé elterjedt nézet, 3-4 éve még az volt a szent grál.
És hasonló lapok például.
Utolsó: A jó minőségű száraz táp "rosszabb" mint a jó minőségű nedves táp. Csak ez utóbbi lényegesen drágább.
A száraz tápnak a legnagyobb baja egyedül az, hogy a macskák nem isznak eleget, jellemzően.

válasza:Nem tudom biosz órákon ki mennyire figyelt, de a Házi Macska húsevő állat=húst eszik-->hússal kell etetni. Még a mi kios falusi egy szál boltocskánkban is árulnak csirkenyakat, meg farhátat is. Szépen besétálhatsz a legközelebbi/legolcsóbb/kedvenc/legszebb színű/akármilyen boltba, vehetsz a tálca csirkenyakat, hazamehetsz, kibonthatod, odaadhatsz neki 1-5 (amennyit egyszerre eszik) darabot, aztán esetleg! beleteheted egy nylon zacsiba aztán a hűtőbe/fagyasztóba. Vagy farháttal, vagy bármilyen csirkealkatrésszel, amit elrágva le tud nyelni. Sokkalta olcsóbb, és fényévekkel közelebb van a macskákba kódolt táplálkozáshoz. És ha nem adsz neki többet, mint amennyit megeszik, akkor panaszkodni se lehet, hogy büdös.
Más kérdés?
Kapcsolódó kérdések:
Mindenki mást mond, doki alutasakosat mondott, de közben el kezdett menni a hasa és olvastam, hogy akkor inkább száraz eledel javasolt és az állateledeles boltban is ezt ajánlották, ebben az esetben. Nem értem, mert direkt olyan száraz tápot vettem neki, amit már...
A nedves tápra az van írva, hogy 3 kg-os macsek esetén (az enyém kb. ennyi), ha csak ezzel etetünk (szuper prémium 70% hússal), akkor kell 120-180 g /nap. A száraztápra (ez is prémium, 46% egész csirke és 28% szárnyas húsliszt) ugyan ennél a súlynál pedig 48-65 g /...
Tudom, nem a legegészsegesebbek, és a netről jobbakat lehet rendelni, de most az a kérdés, a boltban melyik a legjobb. Melyikben van nagyobb hústartalom?
Napi kétszer kap enni, reggel és este. Eddig úgy volt, hogy a száraz mindig előtte volt, reggel és este pedig külön kapott nedveset (2x100g). Viszont így a szárazat alig eszi, pedig az a prémium, a nedves csak ilyen bolti vegyesek (Felix, Friskies, stb). A szárazból...
Inkább éhen döglik, ha nincs meg a szokásos kaja. Ezen kívül kap száraz tápot is, hogy pontosan milyen fajta nem tudom, állatboltban szoktuk kiméretni. Próbáltam kicsi korától kezdve házi kosztra szoktatni, de éppen, hogy csak eszik egy két falatot valamiből. Nem érdekli ...
(Száraz+nedves kajából) És az egészséges súlya kb?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!