Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Macskák

A kérdés

Macskák összeszoktatása egyáltalán nem sikerül. Nem tudjuk, mit lehet még tenni, kétségbe vagyok esve, van valakinek ötlete?

Probléma a következö: vagy egy 6 éves lány cicám, kertes házban élünk. Arany élete volt, a bejárat mellett van egy macskaajtó, azon jön-megy, amikor akar. Kertben egeret kergetö, minden este ágyban alvó, hízelgö doromboló kis cica volt eddig. Mivel gyereket nem akartam soha, nekem ö a lányom, úgy szeretem, mint más a gyerekét. Nekem tehát ö nem csak egy macska, hanem családtag.

Aztán megismerkedtem egy férfival, akinek szintén van egy macskája, 12 éves, és egy kis csivavája, 10 éves. Mindkettö lány. Ö is ugyanúgy szereti öket, mint én az enyémet. Ök eddig egy lakásban laktak, de 2 hónapja úgy döntöttünk, hogy odaköltözik hozzám. A kutyust már elötte is többször hozta hozzám, hogy szokják egymást a cicámmal. Azzal nem is volt probléma, hamar megszokták egymást, már 20 centire feküdtek egymás mellett a heverön. Aztán jött az összeköltözés, jött a másik cica is. Mivel a ház kicsi, öt csak a felsö szinten tudtuk elszállásolni, a hálószobába tettük, a macskavécét pedig a fürdöbe. A két cica találkozása során az övé nyugodt maradt, az enyém pedig morgott, fújt. Aztán az egyik jobbra futott, a másik balra. A helyzet odáig fajult, hogy az enyém egyre kevesebbet jött a házba, a végén már be se mert jönni, kint kellett etetnem. Ekkor hívtam egy macska tanácsadónöt, vagy macska pszichológust, hívjuk, ahogy akarjuk. Ö azt mondta, hogy csináljunk egy rácsos ajtót, ahol a két macska láthatja egymást, de nem tudnak egymásban kárt tenni. Ezt az ajtót addig hagyjuk ott, amíg le nem nyugszik mind a kettö. Ha már csak simán elmennek egymás mellett, akkor lehet összeereszteni öket. Azt mondta, hogy nem az a kérdés, hogy megszokják-e egymást, hanem az, hogy ez meddig fog tartani. Legalább 6 hét, de lehet jóval több is. Ennek 5 hete. Két-három hétig az én cicám bár félve, de még enni bejött. Körülnézett, hogy tiszta-e a levegö, gyorsan evett és már ment is ki. Minél gyakrabban látták egymást az ajtó két oldalán, annál ritkábban jött be. Most már egyáltalán be se jön, kint etetem. Próbáltam azt is, hogy kiraktam neki a kaját bent, direkt nem vittem ki, de az oda vezetett, hogy inkább egész nap nem evett, de akkor sem jött be. Szóvel a terv, hogy szépen lassan megszokják egymást, abbamaradt, mert most már egyáltalán nem is találkoznak, mert a párom cicája be van zárva az ajtó mögé, ami lent van a nappali és a konyha között, az én cicám meg már a konyhába se jön be. Vettünk neki egy házikót, kiraktuk a teraszra, hogy ott legalább meg tudja húzni magát, de oda se megy be. A házhoz visszajár, mindennap jön enni a teraszig, de nem tovább. Mindenkivel agresszív, bár engedi magát simogatni, de utána morog, odakap. A kutyát is pofozza. Teljesen kétségbe vagyok esve. Most meleg van, de mi lesz télen? Meg fog fagyni kint. A párom cicáját sem szeretnénk örökre bezárni, mikor olyan szép idö van, ö is ki szeretne menni a fübe. a tanácsadónö szerint tartsunk ki, mert különben nem lesz változás, de mi egyáltalán nem látjuk, hogy haladna elöre bármit is a dolog, söt csak rosszabb lett, mert most már tényleg nem is érintkeznek egymással. Mitöl változna bármi is? Egyébként mindhárom állat ivartalanított. Ha van valakinek bármilyen ötlete, hogy mit lehetne tenni, szívesen fogadom!Keress kérdéseket hasonló témákban: macska, összeszoktatás

  jún. 11. 12:44  Privát üzenet  

A válaszok

Nem akarlak elkeseríteni, de egyáltalán nem biztos, hogy összeszoknak valaha is. A macska territoriális állat, a te cicádnak most betört a területére egy idegen macska, és úgy fest a helyzet, hogy a te cicád marad alul. Ezért nem jár be a házba.

Télen sem fog megfagyni, mert ha folyamatosan kint van, téli bundát fog növeszteni.

Elhiszem, hogy elkeserítő a helyzet. Én kiengedném mindkét cicát, lesz, ami lesz alapon, mert a szobába zárás a párod cicájának sem jó, a tiéd pedig ennek ellenére sem mer bemenni.

Maximum akkor fogják elviselni egymást, ha szabadon jönnek-mennek, de az is lehet, hogy egyikük (vagy mindkettő) új területet próbál keresni.

Ha nagyon összeugranának, vízzel öntsd le őket.A válasz 37%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont jún. 11. 13:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Mi is azon gondolkozunk, hogy kiengedjük a másikat is. Mielött idejött volna a hölgy, 1 hónapig nem volt bezárva a párom cicája. Mivel ö addig lakásban tartott macska volt, ezért félénken ismerkedett csak a kerttel, de már a kert közepéig elment. Akkor azt tapasztaltuk, hogy minél tovább jutott, az én macskám is annál messzebbre "menekült". A szomszéd kertben ült és onnan nézte, hogy az új cica mit csinál, merre megy. A kaját is jó messze kellett vinnem, hogy oda merjen menni hozzá. Volt, hogy a kerítésen keresztül etettem sonkával, hogy legalább valamit egyen. Akkor kértem a hölgy segítségét. Szóval attól félek, hogy akkor aztán tényleg el fog menni az enyém. :-(

# 2/9Időpont jún. 11. 13:51 Privát üzenet

Szerintem, a legmegfelelőbb megoldás az lenne, ha építenél a macskáknak egy zárt kifutót.

Ahova mindketten kijárhatnának, miközben egyiket sem veszélyezteti semmi olyan, ami a kinti lét velejárója.

Amúgy, ennyi volt a szaktanácsadás, hogy ne tudjanak érintkezni? Semmi fokozatosság meg pozitív kondicionálás?

Rengeteg jellemzően működőbb ötletem lenne, pedig nem vagyok pszichológus. :/ De azt tudom, hogy ez így nem maradhat, nem fog menni, mert a te macskád ha minden így marad, akkor teljesen el fog szokni tőled.


Én ebben az esetben azzal kezdeném, hogy zárt kifutó a te macskádnak, hogy kint is lehessen, de mégse menjen amerre lát. Mert gondolom, bezárni a lakásba, azt nem lehet.A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont jún. 11. 14:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

A tanácsadás nem csak ennyiböl állt, hanem itt volt a nö másfél órát, tényleg hasznos volt, csak nem akartam olyan hosszan leírni az egészet, a lényeg ez a rácsos ajtó volt.

Az én macskám évek óta kinti-benti, az összes szomszéd ismeri, jön-megy, öt már nem lehet bezárni. A kertbe nem látom értelmét még egy kifutónak is. Tegyek kerítést a terasz köré, hogy a másik ne mehessen ki? Az enyém meg nem tudna bejönni még a teraszra se?# 4/9Időpont jún. 11. 15:01 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Lehet, hogy félreértettem. Szóval az én macskámat elkeríteni, hogy csak a házba és a kifutóba tudjon menni de ne tudjon messze menni a másiktól?

A nö is kérdezte, hogy mi lenne, ha bezárnánk a házba. Az nem fog menni, ez egy világot látó macska, egész nyáron úton van a szomszédok között.# 5/9Időpont jún. 11. 15:04 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

A kerítést se tudjuk úgy megcsinálni, hogy ne jusson ki az utcára, mert a kapura felugrik és átugorja. Meg fák is vannak, onnan is ki tud menni, meg a terasz tetejéröl is simán átmegy a szomszédba.

# 6/9Időpont jún. 11. 15:09 Privát üzenet

Igen, mindennek az alapja az, hogy amíg meg nem szokja a másik macskát, ne tudjon elmenni.

Akár a lakásba bezárással, akár egy kifutóval. Mert ha ez nincs meg, akkor nem a konfliktus feloldására fog törekedni, hanem az elkerülésére - ami azt (is) jelenti, hogy a kertetek elkerülésére is.


Ha nekem kellene megoldanom egy ilyen helyzetet, akkor bezárnám mindkettő macskát a házba, és a

Mieshelle Nagelschneider - Macskákkal ​suttogó című könyvében leírt összeszoktatási protokolt kezdeném, a nulláról indulva. (Pozitív megerősítéssel, illatmegosztással, helycserével, miegymás).


De az egésznek az alapja az, hogy ne engedd hogy a te macskádnak lehetősége legyen a "akkor elmegyek inkább" alternatívára.

Mert jelenleg veszélyként értelmezi a másik macskát, ezért elkerül - ha semleges-barátságos dologként értelmezni (erre szolgál a protokoll) akkor megint olyan lenne, mint rég.

Tehát az én "bármilyen ötletem" az a elkerülés megakadályozása, csoportszag kialakitása, helycserélés, és pozitív megerősítés.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont jún. 11. 15:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ és a könyvajánlást is. Végiggondolom, hogyan lehetne kivitelezhetö ez az udvaron.

# 8/9Időpont jún. 11. 15:42 Privát üzenet

Kitartás!

Nálam 3 évig tartott, amíg a két macskám összeszokott. Borzasztó lassú folyamat volt, azt hittem sosem lehet majd őket egy légtérben tartani, de most már teljesen jól megvannak kint is bent is.

Nálunk is úgy volt, hogy az "őshonos" öreg macska kiszorult a házból az ifjabb és agresszív új cica érkezését követően, mivelhogy ez utóbbi még támadta is. A megoldás az lett, hogy az új cica be lett zárva az egyik szobába. Soha nem jöhetett ki. Így az öreg kiszaszerolta, hogy tiszta a levegő, és újra bejárt. Eleinte csak a kutyával együtt mert bejönni, mert azt hamar észrevette, hogy az új macska fél a kutyától. Ezért hozzátársult.

Aztán a fiatal kijöhetett, de amint az öreg bekívánkozott, felkaptuk, a szeme láttára beengedtük az öreget, őt meg visszazártuk a szobába. Szép lassan leeshetett neki az összefüggés. Ha az öreg jön, neki szobafogság. Hát 3 év alatt felfogta.

Egyébként az öreg macskának, amikor jött a tél, volt annyi esze, hogy nem maradt kint. Addigra már tudta, hogy ha bejön, akkor úgyis eltakarítjuk a "migránst". Ennek ellenére a szekrény mögött keresett magának búvóhelyet, és a biztonság kedvéért ott dekkolt egész télen. Szóval nem fagyott meg kint.

Az jó ötlet, hogy ne hagyd, hogy átmenjen a cicád a szomszédba, mert képesek elköltözni, ha ilyen inzultus éri őket, hogy idegen inváziót engedünk a nyakukra. Az én macskám akkor költözött a szomszédba, amikor új kutya jött a házhoz, de pár hét alatt visszaszokott. Kutyákkal minden sokkal egyszerűbb volt. Szóval kitartás!A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont jún. 20. 15:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Cicák összeszoktatása?
Macska összeszoktatása?
Két cica összeszoktatása? (bővebben lent)
Cica összeszoktatása kutyával és emberrel?
Egy kiscica és két hullámos papagáj összeszoktatása lehetséges?
4 és 1 hónapos cica összeszoktatása? A 4 hónapos fél a picitől és fúj rá!

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések a Macskák rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!