Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Rutinosabb hullámos papagáj...

Rutinosabb hullámos papagáj tartók, ezt hogy csináljam hogy ne hibázzak? Segítstek kérlek.

Figyelt kérdés

Eddig volt egy párom, sajnos a kislány pár hete elpusztult. Ma vettem egy másik kismadarat a fiú mellé. Egyelőre az állatkereskedő javaslata alapján karanténban tartom pár napig egy másik kalitkában.


Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy mikor engedhetem (ismertethetem) őket össze először? Amíg ez megtörténik érdemes-e már elkezdeni az új kismadárral érdemben foglalkozni (pl. kézhez szoktatni) ha nem akkor kb mennyi idő után és mikor engedhetem ki először repülni?


Még azt szeretném kérdezni hogy hogyan tudom az új kismadarat megszelidíteni, kézhez szoktatni és kb mennyi idő alatt lehet eredményt elérni míg a kezemre/vállamra fog ülni?jan. 27. 19:53
 1/10 A kérdező kommentje:
Mivel az első mondat félreérthető, természetesen úgy értem, hogy volt egy hullámos papagáj fiú-lány párom, melyből a kislány sajnos elpusztult
jan. 27. 19:54
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Karanténban 2 hétig legyen, ne pár napig. Ha az letelt, fokozatosan közelebb lehet vinni az új madarat a régihez (kalitkástól). A madarakon látni fogod, hogy állnak egymáshoz, tehát időben ezt megsaccolni nem lehet konkrétan. Már karantén alatt megkezdheted a kézhez szoktatást. A reptetéssel célszerű megvárni a szoktatási időszakot minimum, hiszen karantén alatt amúgy is más helyen van, mint később lesz, plusz ugye madárbiztos szoba kell. Kereskedéses madárnál lutri, hogy mennyi idő, mire megszelidül, ki tudja, mennyit foglalkoztak vele, mennyire kezes. Ezt majd kitapasztalod. Egyelőre hagyd, hadd szokja meg az új helyet.
jan. 27. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
köszönöm
jan. 27. 20:38
 4/10 A kérdező kommentje:
igazából tenyésztőtől szerettem volna venni, próbáltam itt a városban hivatalos tenyésztőt keresni és tőle venni a kismadarat, de egyik nem is válaszolt, a másik meg lerázott, hogy menjek állatkereskedésbe, neki erre nincs ideje...
jan. 27. 20:41
 5/10 A kérdező kommentje:
egyes és még azt szeretném kérdezni, kb hány napig "hagyjam békén" (azaz szigorúan csak etetés, itatás, takarítás, hány nap után lehet elkezdeni próbálkozni a kézhez szoktatást?
jan. 27. 20:43
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Ezt sem lehet így előre megmondani, mivel gondolom te sem tudod, mennyire kezes. Ma még mindenképp hagyd békén, finoman beszélj hozzá esetleg, de ez legyen a maximum, semmiképp se nyúlkálj felé. Figyeld mennyire tart tőled, meg azt is figyeld, eszik-iszik-e, mert ez az elsődleges. Ha már lazábban, otthonosabban mozog a kalitkában, nyugodtan próbálkozhatsz. Ez szerintem holnap délutánnál előbb ne legyen, mert szoknia kell az új helyet. A madáron és a szelídségen múlik, nem az időn.
jan. 27. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
köszönöm
jan. 27. 21:11
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Tudom, hogy le leszek pontozva, de én a hullámost és a törpepapagájt is azonnal beraktam a régi (egyedül maradt) madár mellé, mikor hazahoztam őket. A törpepapagájom például annyira kikészült attól, hogy egyedül maradt, hogy nem is evett. Biztos hogy nem vártam volna az összeengedéssel hetekig.

Az új hullámos ugyan 6 órát külön ketrecben volt, míg dolgoztam, 6 órán át meg sem mozdult, ugyanott gubbasztott ahol hagytam. Érthető, hisz életében nem volt még egyedül egy percet sem. Ahogy összeengedtem őket, attól a perctől a legjobb barátok, az új madár pedig egy pillanatra sem állt meg, felfedezte a ketrecet, kipróbált mindent, föl-le ugrált a hintában. Egyedül annyira gubbasztott, hogy azt hittem beteg, de semmi baja sem volt, csak életében először volt egyedül és kétségbe esve.

A törpepapagájt most hétfőn hoztam haza, azonnal beengedtem a fiú mellé. A fiú egész este evett, pótolta az addigi koplalást. És első éjjel már egymás mellett aludtak. Ezek az állatok párban boldogok. Ha eddig volt párjuk, vagy mint az új madár, eddig családban, csapatban éltek, kínzás nekik egyedül lenni.

És 18 madár van a szobámban, az egyedül maradt madár mellett szorosan másik kalitka van, látott társakat, bár eltérő fajú papagájokat, de látta őket és hallotta őket, mégis inkább éhen halt volna egyedül.

jan. 27. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm
jan. 27. 22:32
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
#8 Nyilván van az úgy, hogy rögtön elfogadják egymást, de balhé is lehet belőle, a hulik pl meg is ölhetik egymást, mert agresszív területvédők. Illetve ami ennél is fontosabb, a karantén azért kell, mert ha beteg az új madár és berakod a másik mellé, mindkettőt elveszítheted, vagy akár az egész kolóniát, ha több madarat tartassz. Még tenyésztőtől is lehet beteg madarat hozni, kereskedésből meg aztán pláne, úgyhogy mindig jobb az elővigyázatosság, mert ha nem is látszik betegnek, lappanghat benne valami. Ezért kell a 2 hét. Nem kioktatni akarlak, szó sincs róla, csak jobb ha ezt a kérdező tudja.
jan. 27. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!