Mi az az ordas és miért mondják azt, hogy ordas farkas? Ez mit jelent? Valami szleng szó?

válasza:

válasza:

válasza:Feketével, barnával tarkított <állat, főleg farkas, ill. szőre>
Egyszóval a normális németjuhász.

válasza:Nagyon régi szó, amit ma már ritkán használnak.
Alapvetően színváltozatot jelent, és nem csak a farkasra használták, pl az ordas macska is a színváltozatot jelölte, ami más néven a cirmos.
#4#
A német juhász kutya lehet rajzos, fekete, vagy ordas.
Legtöbb a rajzos, fekete, ordas sokkal ritkább színváltozat.

válasza:Az ordas szín nem tarka foltos állatot jelent, hanem amelyiknek a szőrszálai - legalább a teste egy részén - nem egyszínűek, hanem két vagy több színűek. És ezek adnak ki egy kevert rejtőszínt, a tiszta, egyszínű foltokkal szemben.

válasza:#6#
Érdekes, hogy a vadnyulak színére valamiért nem azt mondták, hogy ordas, pedig az, az egyébként rejtő színe a nyulaknak is ordas színű.
A vadnyulak színmegatározasa az volt, hogy " vadas".
Azért írom múlt időben, mert nem tudom jelenleg a vadászoknál mi a trend a vadnyulak színét illetően, de a '70-es, '80-as években a vadas volt használatos, soha nem mindták azt, hogy ordas nyúl.
Volt ordas macska, ordas kutya, a mesékben az ordas farkas, és a közbeszédben is használatban volt, és használatban is van, mint pl "ordas nagy hazugság".

válasza:#7
Én még macskára se hallottam soha, hogy ordas. Cirmos vagy iromba. Az ordast csak farkasra meg kutyára. (Még valamikor '85 táján volt 100 m-re a házamtól egy kutyakiállítás, elengedtek egyedül, ott láttam életemben először ordas kutyát (egy németjuhászt), és be is mondták mikrofonba, hogy ez ordas színű. Addig nem tudtam, hogy mit jelent ez a szó.)

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Filmekben gyakran használják ezt a kifejezést, elsősorban férfiakra, de vannak még más tulajdonságok, amiket kapcsolnak hozzá? Végzettség, anyagi helyzet, habitus, stb?
Van olyan kutyaféle, amelyik a hiedelem szerinte falkaberendezkedésben él?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!