A Krisch vezetéknév tényleg zsidó eredetű?
Ha bírod az angolt, itt egy jó anyagot olvashatsz a név eredetéről.
(Semmiféle zsidó eredetet nem említ.)
A zsidók által viselt német családnevek kb. 80%-a olyan, amit már eleve viseltek katolikus, evangélikus, stb. vallású német, osztrák, svájci emberek!
Közismerten zsidó? A "köz" általában buta, tudatlan és még sosem vette a fáradtságot, hogy levéltárban nézzen utána dolgoknak. Szóval nekem bárki mondhatja, hogy a Braun, Weiss, Berger, stb. tipikus zsidó családnevek, de ezzel csak annyi a probléma, hogy tömegek viselték már az izraeliták német névre kötelezése előtti is.
Pl.: [link]
(Hirsch, Hirschl, Hirschler családnevekkel is vannak szín katolikus családok. A név szakmára utalhat, vadász lehetett az első viselője... zsidó vadász? vicces lenne mondjuk a középkorban, nem? szerintem de. ők később vették fel, teljesen más indíttatásból.)
Így van, német eredtre utal. Az én posztomban (20:51-es) a linken el is éred...
Utalhat:
- Krischan rövidült alakja, ezt a környező szláv nyelvek valamelyikéből vehették át. Krisztiánt jelent.
- Lehet becenév, vagy foglalkozás után... magyarul talán a bíró, szakma állhat a legközelebb hozzá. ez is a szlávból jön, 'kric' alak után.
- Topográfiai eredetű családnév is lehet. milyen meglepő, ezt is a szlávoktól vették át:) križ szóból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!