Hogyan lehetne ezeket a változásokat bevezetni?
Sziasztok!
Egy jó ideje már együtt vagyok a párommal. Egyke fiú volt, az apja korán elhagyta a családot, így mint legtöbbször, az anyukája borzasztóan elkényeztette. Az égvilágon semmit nem kell csinálnia otthon, mert az anyukája vagy a takarítónő megoldja. Mivel így lett nevelve, így nem igazán tudja, hogy miben, mikor és hogyan kellene segíteni. Már többször elmondta, hogy szívesen segítene, de egyszerűen fogalma sincsen, hogy mit kéne csinálnia.
Nos nagy segítség lenne egy-egy pakolás során, vagy csak úgy a mindennapi életben. Hogyan kérjem meg?
"kérlek pakold el a szennyest" vagy hogy? Mikor fogja majd ezt ösztönösen érezni?
Előre is köszi a normális válaszokat!
Igen, így kérd meg.
Légy szíves csináld meg ezt, meg azt. Ha tényleg segíteni szeretne, nem lesz gondja vele. Vagy mondd neki, hogy először csináljátok együtt, hogy tudja mihez kell egyáltalán hozzányúlnia.
SOHA nem fogja "ösztönösen érezni". És SOHA nem fog a gondolataidba látni, ha szeretnél valamit, szólni kell.
Igen, a legjobb módja ez:
Kérlek, pakold el a szennyest.
Nagy segítség lenne, ha elpakolnád a szennyest MOST.
Kérlek, a fehér, a piros és a kék ruhákat válogasd szét mosás előtt. (Pontosan meg kell fogalmazni, mert magától ötödszörre sem fogja tudni.)
Esetleg le lehet osztani a feladatokat: pl. mindig te mosod ki a kádat, cserébe ő hetente egyszer, konkrét napon (meg kell mondani, mikor), kiporszívóz.
elsőre együtt megcsináljátok,had lássa hogy kell.Igen,egy felmosást is,mert tuti,hogy nem fogja tudni milyen meleg vizbe milyen löttyöt öntsön.
Aztán már csak megkéred legközelebb,hogy mosson fel,vagy mosogasson el,rakja el a ruháját,teregessen ki,stb.
Számits rá,hogy jóideig csak akkor csinál meg mindent,amikor megkéred.
Aztán idővel valószinű magától is meglátja az elvégzendő feladatot és megcsinálja.
Szerintem úgy ahogy én pincérgyakornokként megtanultam mikor mit kell csinálni. Első-második héten kérdeztem mit kell csináljak következőnek, utána már úgy kérdeztem, hogy mehet ez, az vagy van valami fontosabb dolog ami nem megszokott de jelenleg prioritást élvez.
Már magamtól tudom, hogy mikor mit kell csinálni. Meglátom, hogyha valami útba van, hogy mit kéne csinálni.
Ja, és ne kritizáld (lehet, hogy nem lesz olyan tökéletes, ahogy te csinálnád, de jó lesz!), és főleg, ne takarítsd újra a lakást, amikor azt hiszed, nem látja. :) És köszönd meg, mondd, hogy értékeled, hogy segít.
Ezekkel lehet motiválni a pasikat. :)
Ha sosem vagy elégedett, akkor próbálkozni sem fog.
3.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!