Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Ápoljam a nagymamámat család...

Ápoljam a nagymamámat család mellett, vagy inkább otthonba adjam?

Figyelt kérdés
Nagymamám 80-as évei végén járó, súlyosan demens, jelenleg fekvőbeteg combnyaktörés miatt, valószínűleg nem is fog már lábra állni. Még kórházban van az ápolási osztályon (már hónapok óta) de nemsokára kiengedik, két lehetőség van, ahova mehetne, egy idősotthonba, ami kifejezetten demenseknek van (ide protekcióval tudnánk berakni azonnal, amúgy több éves a várólista), vagy oda tudna visszakerülni, ahol eddig lakott, de akkor a családnak kéne ápolnia. Eddig anyukám lakott vele, de ő sajnos elhunyt az idő alatt, míg a mama a kórházban volt. Én az otthonba raknám, mert kisgyerekkel nem tudom megoldani az ápolását, főleg hogy nem is lakunk közel. Nagynéném viszont hazavinné, de elvárná, hogy besegítsek az ápolásba, mert egyedül nem akarja csinálni. Lelkileg zsarol engem, hogy ennyivel tartozom a mamámnak, aki rengeteget foglalkozott velem kiskoromban, mivel együtt éltünk, anyu meg sokat dolgozott, de én nem gondolom, hogy a saját családomat hátrahagyva kéne most kvázi visszaköltöznöm a családi házba, hogy őt gondozzam. A kislányom 7 hónapos, tehát még másra se nagyon tudom hagyni, hogy vigyázzon rá valaki… Csak annyit hallottam már nagynénémtől, hogy ennyivel tartozom, hogy nem tudom, mit kéne tennem, nagyon rosszul érzem magam emiatt. Érdekelne, ki hogy döntene egy ilyen helyzetben.

ápr. 13. 18:44
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
97%

Ne engedj a lelki zsarolásnak.Időotthonba helyezzétek el.Egy demens gondozása nem egyszerű feladat,sőt kegyetlen dolog a Te életed is rámegy.

Láttam már hasonlót,maga a pokol.

ápr. 13. 18:50
 2/32 anonim ***** válasza:
91%
Mivel demens, otthonba tenném. HA ép lenne a tudata, akkor sem kellene vállalnod, főleg nem egy 7 hónapos mellett, de ÉN akkor még vállalnám - de ez egyéni. Egyáltalán ne érezd magad rosszul amiatt, hogy neked ez nem fér bele.
ápr. 13. 18:53
 3/32 anonim ***** válasza:
97%

Semmivel nem tartozol. Azzal főleg nem, hogy eldobd a saját életed. Valoszonu nagyi után idővel majd ápolhatod a nagynénit is, mert majd neki is "tartozol".

Amúgysem érthető hogy a nagynéni hogyan képzelte? A demens szinte 24 órás felügyelet igényel. Majd 12 óránként váltjátok egymást, ő meg nem dolgozik?

Lelkileg is nagyon megterhelő, nem annyiból áll, hogy néha segítesz enni vagy fürdeni és olykor tanult szakértelmet kíván.

ápr. 13. 18:53
 4/32 anonim ***** válasza:
100%
Mindenképp idősotthon.
ápr. 13. 18:56
 5/32 anonim ***** válasza:
95%
Dehogy tartozol. Nem kötelességed. Ne legyél buta.
ápr. 13. 19:02
 6/32 anonim ***** válasza:
94%

Ne engedj a zsarolásnak kinlódjon egyedül a nagynénéd, aki feltételezem a lánya.

Meg érdemes elgondolkodni, vajon miért távozott hamarabb édesanyád, mint a saját demens anyja.

ápr. 13. 19:09
 7/32 anonim ***** válasza:
88%
Ne érezd magad rosszul. Vagy tudtok nagynénéddel fizetni egy ápolót, aki segít nagynénédnek az ápolásban, ha ő ahhoz ragaszkodik, hogy ne kerüljön otthonba a nagymama, vagy vigyétek demens otthonba. Nyilván az első megoldás sokkal több pénzbe kerül. Mi ápoltunk demenst, de a vége így is otthon lett, amikor már nem bírtuk megetetni, mert nem volt hajlandó nyelni (vagy nem értette, hogy nyelni kell). Lelkileg is nagyon megterhelő a demens ápolása, nem csak fizikailag. Inkább látogasd sokat az otthonban, elsősorban a saját lelkiismereted miatt. Az unokának NEM kötelessége a demens nagyszülőt ápolni!
ápr. 13. 19:10
 8/32 anonim ***** válasza:
100%

Miért probléma az otthon?

Pont, hogy szükség van rá.

Rokonok még váltva is nehezen oldanak meg bizonyos helyzeteket.

ápr. 13. 19:18
 9/32 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy nőttem fel, hogya szüleim a demens dédszüleimet ápolták. Ne akard ezt a gyerekednek.
ápr. 13. 19:19
 10/32 anonim ***** válasza:
100%
Otthon. Te a gyereked felé tartozol. Az otthon pedig nem börtön, semmi sem tiltja, hogy amikor jobb állapotban van a mama, hétvégére, egy-egy ünnepre elhozzák az otthonból, hogy családban legyen, de ha ez nem lehetséges, látogatni is lehet. A nagynénéd tartozik a mamának azzal, hogy olyan helyre helyezi el, ahol szakszerűen ápoljak olyan emberek, akiket ez érzelmileg nem visel meg, meg tudják oldani az emelgetését, fürdetését nem roppannak bele, nem szorítjak a háttérbe a gyereküket.
ápr. 13. 19:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!