Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat

A kérdés

Anya miért lett ilyen "nemtörődöm" velem? Elfogadja, hogy felnövök? Vagy kihasználja ezt a helyzetet?

3 éves voltam, mikor apával elváltak, 10 éves koromig ketten éltünk, folyton együtt voltunk. Utána összeházasodott a mostohaapámmal, de a kapcsolatunk utána sem változott. Mindig én voltam a család szeme fénye (én vagyok az egyetlen gyerek, Anya nagyon vigyázott rám.

Kicsit túlféltett, de pl. elengedett már 15 évesen is addig bulizni, ameddig akartam, csak értem jött, amikor szóltam. Vagy a fesztiválokra is mehettem már a 9. utáni nyáron, de úgy, hogy mamáékkal utaztam el és minden buli után jöttek értem. A sulis lógásokba is belement kisebb, nagyobb győzködések után, szóval nem éppen szigorban nevelkedtem.


De tavaly nyáron nagyon jóban lettem egy egyetemista lánnyal (nyaraláson ismerkedtünk meg) és Ő a legjobb barátnőm jelenleg. Anya mostanában megengedi, hogy péntektől vasárnapig Pesten legyek a barátnőmnél (kb. 200 km), elengedett Vele és a szüleivel decemberben nyaralni, most pedig síelni, pedig előtte a sulival sem engedett annyira.

A másik pedig az, hogy a barátnőm által megismertem egy férfit (28 éves) és nem vagyunk együtt, csak nagyon sok időt töltünk egymással. Először azt hittem, hogy anya majd tombolni fog, de nem. Még meg is jegyezte, hogy milyen helyes, meg hogy jó hatással van rám. Azt is megengedte 2 hete, hogy Nála aludjak, Pesten. Pedig azt hittem, hogy előbb jönne értem Ő maga kocsival, minthogy ebbe belemenjen.

Az utóbbi napokban is több olyan dolog volt, amit alig akartam Neki elmondani, megbeszélni Vele, mert azt hittem, hogy kiakad, de mindet úgy kezelte, mintha semmiségek lennének.


Nem értem ezt...

Kicsit úgy érzem, hogy azért szereti ennyire a barátaimat (a legjobb barátnőmet, az Ő barátját és ezt a srácot, akivel jóban vagyok), mert jogot végeztek mindannyian, vagyis a legjobb barátnőm még csak másodéves, de folyamatban van az egyetem elvégzése. És anya nagyon szeretné, hogy én is odamenjek, de ezt évek óta elutasítottam, mert Anya is ügyvéd, rengeteg ismerőse van az egyetemen és nem protekcióval szeretnék előrébb jutni. Viszont most, hogy a barátaim is odajártak/járnak, engem is elkezdett picikét érdekelni.


Nem tudom, hogy anya most kihasználja ezt, vagy tényleg kezdi elfogadni, hogy felnövök (nemrég lettem 17 éves)... 2015. márc. 6. 14:21  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Szerintem inkább az a helyzet,hogy ismeri a barátaidat és megbízik bennük. Úgy gondolja, hogy jó hatással vannak rád, akkor miért ne engedne el velük? És ha ennyire szeretné, hogy jogot tanulj, akkor biztos csupa jó véleménnyel van azokról, akik ezzel foglalkoznak.

Na meg 17 évesen már nem is baj ha ilyen dolgokat megengednek neked.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2015. márc. 6. 14:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem jófej anyukád van. El kell fogadnod, hogy nagyobb szabadságot enged neked, miután kezdesz felnőni, és megbízik benned, hogy az ellenőrzése nélkül sem fogsz elkallódni. Ő ezt elfogadja, és attól még az anyukád, szerintem mindig, mindenben számíthatsz majd rá.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont 2015. márc. 6. 14:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hajj, most komolyan egyszer az a baj, ha tiltanak a szülők, egyszer meg az, ha engednek? :D Nagyobb problémád sose legyen.

A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 38%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2015. márc. 6. 14:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hasonló beállítottságú az édesanyám, annyi különbséggel, hogy én 18 éves koromig nemigen jártam el otthonról, mert nem éreztem szükségét. Barátnőm egy van aki nagyon közel áll hozzám, és párom is 18 éves korom után lett.

A fenti "nemtörődömséget" én mostanában veszem észre az édesanyámon. Az elején mikor összejöttem a párommal, jött a "nem hozzád való, úgysem lesztek együtt két évnél tovább, túl öreg" és társai szöveg. Majd úgy fél év után mikor komolyodtak a dolgok, felosztottam a hetemet úgy, hogy otthon is ugyanannyit legyek és a barátomnál is. Így most a hétvégéket és a szerda délutánokat nála töltöm, a maradék időt otthon. Mindemellett suliba is jártam, most pedig már dolgozom. Ha hazamegyek már olyan érzésem van, hogy nem tartozom oda. Édesanyám alig van otthon (két műszakos munkahely, + egy másodállás mellett persze nem csoda). Két és fél éve tartom ugyanazt a "napirendet", mindig ugyanakkor vagyok otthon, mégis heti szinten megkapom édesanyámtól, hogy "á, holnap te úgysem vagy itthon, minek ezt, minek azt", természetesen rendszeresen olyankor mikor másnap otthon lennék. Nem emlékszik dolgokra amiket elmesélek neki, nem figyel rám ha fontos dolgokat próbálok elmondani, szerintem az sem vágná földhöz, ha bejelenteném hogy terhes vagyok... Mintha már nem lennék a lánya. Mintha kitagadott volna. Mindig hangoztatja, hogy én már felnőtt vagyok, élem a saját életemet, nem szól bele. Ezt én értékelem, jó hogy hagyja, hogy elkövessem a saját hibáimat, de ennek ez a rendje? Hogy nem veszi emberszámba a lányát? Néha már a költözésen agyalok, mert úgy látom semmi keresnivalóm otthon...

Nem értem...

Bocsi a panaszkodásért ^^"

21LA válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont 2015. márc. 6. 15:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Megbízik a barátaidban, és látja hogy jó hatással vannak rád. A fiatal korodat nem akarja tönkretenni a túlféltésével. Ha olyan barátaid lennének akik miatt a tanulmányaid és a viselkedésed romlana hidd el nem engedne ilyen hosszú pórázra.

Magadnak köszönd meg ezt a kiérdemelt bizalmat!A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont 2015. márc. 6. 15:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

(Már bocs, de téged baromira nem féltett túl Anyukád, mert gőzöd sincs róla, az milyen.)


Ha nem is "kihasználja" a helyzetet, egyszerűen nyilván örömmel látja, hogy komolyabb társaságot találtál magadnak, és talán te is máshogy viselkedsz azóta. Bölcs anyaként hátralépett, és hagyja, hogy az élet elrendezze a dolgot körülötted. :)A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont 2015. márc. 6. 16:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
"Azt is megengedte 2 hete, hogy Nála aludjak, Pesten. Pedig azt hittem, hogy előbb jönne értem Ő maga kocsival, minthogy ebbe belemenjen." hát már ne is haragudj, de 17 évesen még jó, hogy nem megy utánad kocsival...:) én biztos kikértem volna magamnak, még ha nem is szimpi anyukámnak az éppen aktuális barátok akkor sincs sok beleszólása már ilyen korban. Véleménye lehet, de hogy ilyen szinten beleszóljon. Értelmes anyukád van és egyáltalán nem féltett túl. Engem is ugyanígy neveltek a szüleim. Mehettem bárhova csak tudják kivel és hol vagyok és mikor érek haza én meg be is tartottam ezeket, nem hazudtam nekik és nem volt okuk aggódni miattam. Ha esetleg nem tetszett nekik valami elmondták a véleményüket, vagy hogy ők hogy csinálnák, de a döntést rám bízták. Anyukád szerintem látja, hogy már nem vagy gyerek bár az írásodból nekem az jön le, hogy annyira még felnőtt se ;).

A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont 2015. márc. 6. 22:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Előző vagyok, 4-es neked annyit írnék még hogy valóban, ez szerintem addig nem is fog változni míg otthon laksz. Én azt tapasztalom, hogy bizonyos életkor után 19-20 év körül eljön az az idő amikor kezd megváltozni a kapcsolat. A "gyerek" ugye már nincs annyit otthon, a szülő úgy érzi már fontosabb a gyereknek az épp aktuális srác, barátnők, kezdi a saját életét élni, de mellette otthon is van és ez konfliktushoz is vezethet. Ilyenkor jön elő az, ha otthon vagy sokat akkor "miért nem költözöl már el", ha meg keveset vagy otthon akkor "jó lenne ha többet lennél itthon is", "miért nem takarítasz el magad után", "minek főzök ha itthon se vagy", ha a párodnál vagy akkor minek vagy vele annyit, ha meg a párod van nálatok akkor meg zavarja, hogy ott van...aztán jön az, hogy ingyenélő vagy, fizess bele a számlákba is, aztán hagyjad kislányom költsd azt a pénzt másra...következő összeszólásnál jön az megint hogy albérletnek nézed a lakást...csak fürdeni meg kajálni jársz haza..stb..stb...legalábbis nálunk ezek voltak éveken keresztül, míg meg nem untam. Ahogy elköltöztem normalizálódott ismét a kapcsolatunk.

A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont 2015. márc. 6. 22:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az én szüleim soha nem voltak ilyenek, a helyedben örülnék, hogy anyukád ilyen.

A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont 2015. márc. 6. 23:34 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem csak szimplán unalmasak már a kamukérdéseid.

A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont 2015. márc. 6. 23:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit lehet tenni, ha a gyerek az anyánál van és kihasználja a kéthetenkénti láthatást kedve szerint?
Mit tegyek? A sogorom kihasználja a szüleimet.
Miért hagyja a vőlegényem, hogy így kihasználja a testvére? Hogyan tudnám meggyőzni, hogy mondjon néha nemet?
Hogy lehet jobb kapcsolatom a húgommal? Mindig falaz a fiának, az meg kihasználja őt/felnőtt ember nem gyerek/és ebből vannak a viták.
Anyám kihasználja a páromat, minxent megcsináltat vele amit csak lehet. Takarítsa össze az udvart, nyírja le a füvet de egy szál cigit sajnál tőle. Ti mit tennétek a párom helyében?
Hogy lehet, hogy apám 22éven keresztül nem vette észre anyámon, hogy egy ri*anc és kihasználja? értelmifogyatékos?

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések a Szülő-gyermek kapcsolat rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!