Cukorbetegek, megmondanátok, hogy vajon normális az, hogy ekkora a különbség a kézi vércukormérő és a vérvételes mérés között?
Inzulinrezisztencia gyanúja miatt volt terheléses tesztem.
Külföldön vagyok, itt nem cukoroldat van, hanem egy kész lé, aminek almalé íze van, ezt kell meginni.
A háziorvosnál kézi mérővel volt mérve (de nálam volt a barátnőmtől kölcsönkért másik is, amit extra kontrollként vittem magammal és a vécében böködtem az ujjamat :D ) a lényeg, hogy minden értékem normális volt.
( éhgyomri:4,8 1 órás: 7,6 2 órás: 5,9)
Tehát duplán volt mérve ez az eredmény, az én kézi mérőm és az orvosé szinte mindenütt ugyanazt mutatta, az egyiknél volt 1 egységnyi eltérés.
Ehhez képest, a "szakorvosnál" (épp menstruáltam):
éhgyomri: 5,1 1 órás: 10,9 2 órás: 9,4!!!
ÉS akkor egy hónap múlva kaptam időpontot, a többi értékem viszont rendben van, koleszterin is, és minden más, de majd megőrülök a parától, most akkor ez mit jelent?
Hogy lehet, hogy ekkora a különbség?
A stressz számít?
Mit csináljak, légyszi segítsetek!
Szerintem többen nem értették, amit kérdezel, ha jól gondolom, a különböző időpontokban mért terheléses eredmények értéke eltérő, nem azzal van tehát a problémád, hogy az egyes értékek között nagy a különbség, hanem hogy a két darab terheléses teszt - írásod alapján - meglehetősen extrém különbségeket mutat.
Noha én nem vagyok cukorbeteg, csak volt, amikor beparáztattak ezzel, azt mondom, ismételtesd az eredményt, lehetőleg akkor, amikor nem menstruálsz.
A második teszt alapján IR szóbajöhet esetleg, de mivel az első teszt normális értékeket mutat, és nagy valószínűséggel nem volt mindkettő műszer egyszerre rossz, valami gixer van a mérésekkel.
A menstruáláskori eredmény, úgy tudom, nem is hiteles, tehát akkor nem lehetett volna mérni.
Ne parázz, nem olyan gyorsan alakul ám ki.
A menstruáció alatt több inzulint használ el a szervezet, de ennyi...attól még hiteles, ha jó a szervezet, akkor nem lesz rossz az eredmény menstruáció miatt.
De mint már írtam az értékek nem állandóan, tehát pl. 1,5 órával nincs megadva, hogy most 7-nek kell lennie, hanem 7-től 10-ig jó.
Néhányan elég nagy hülyeséget írnak,hogy a vércukormérők így-úgy nem pontosak. Az 1. típusú cukorbetegek erre támaszkodnak, így élnek évtizedek óta, és jó eredményt mutat. Igen, gépek között is van eltérés, és a vénából vett vér is mást mutat, de 1-1 mmol/l eltérésért nem kell hülyeségeket mondani.
A stressz megemeli a vércukorszintet.
Igaz, utolsó, én is így gondolom azért mégsem tévedhet akkorát egy vércukormérő, hát az elég veszélyes lenne egy cukorbetegnek nem? Hoppá, 6,5 a vércukrom, ja nem, 7,9 - ekkora tévedés nincs.
Te mit gondolsz a két mérés értékei közötti különbségről?
A 6.5 ES A 7.9 mmol/L kozotti kulonbseg 17.72% ami meg benne van a megengedett 20% os elteresben. ez van... ez a nemzetkozi norma...szerintem is sok, kb 2 eve belul megszigoritjak 15%ra csokkentik majd... meg ezt talaltam, nem en irtam, orvos!!! :
Ehhez azért még add hozzá, hogy hivatalosan: "az önellenőrzésre szolgáló vércukorszintmérők adatai tájékoztató jellegűek. Az érvényben lévő nemzetközi és Európai Uniós szabványok szerint (ISO 15197:2003) a mérés pontossága ±20%."
nem lehet egyforma a két mérés, a laborban a vénás vérből plazmakalibrált érték lesz a papíron, az otthoni vércukormérő meg az ujjbegyből vett kapilláris vért elemzi, ami más, mint a vénás (plazmás.)
3. PROBLÉMA: A mért érték magasabb a korábban használt mérőkészülék adatainál.
LEHETSÉGES OK: A használati útmutató szerint a vércukorszintmérő un. plazmakalibrált értéket mutat. Ez azt jelenti, hogy az ujjbegyből vett vérminta vércukorszint értékét átszámolja a vénás vér cukorszintjére. Ez utóbbi minden esetben magasabb, - lásd laboratóriumi vércukorszint mérés eredménye - mint az ujjbegyből vett vér cukorszintje, melyet fotometriás (elszíneződést mérő) készülékkel mértek. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Magyarországon forgalomban lévő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!