"Kóros" izzadás ellen mit lehet tenni?
Megspórolok neked egy néhány éves kutatást és önismereti utat, oké?
Én kisgyerek korom óta izzadok, ugyan úgy mint te, kezem-lábam. Általában felkeléstől lefekvésig.
Kb 15 éves koromban voltam vele úgy, hogy ez basszus nem normális, kezdjünk már vele valamit. Jöttek az általad említett házi praktikák, krémek, porok, bőrgyógyászat, sőt, még egy iontoforézises készüléket is vettünk, dehát egyik sem használt.
Ja, a műtétet nem javaslom, mert emlékeim szerint mellkastól felfelé egyáltalán nem fogsz izzadni, ergo ki fogsz száradni, mint a sivatag... az meg nem túl előnyös. Ráadásul a tested kompenzálni fog, tehát máshol fogsz majd jobban izzadni.
Na de ami a lényeg, hogy AZ IZZADÁS CSAK EGY TÜNET! Nem a bőröddel van baj. Az idegrendszered billent ki az egyensúlyából, pontosabban az autonóm idegrendszered állandó szimpatikus dominanciában van. A szimpatikus idegrendszer pedig a stressz, félelem, veszély esetében aktiválódik. Talán ismerős a fight or flight reakció (magyarul üss vagy fuss).
Ajánlom ennek az írásnak a 2. felét: [link]
Visszatérve az én példámra... egy hosszú pszichoterápiás folyamat során kezdek eljutni egy nagyon-nagyon mély, régi traumatikus élményhez, ami miatt állandóan "pörgök", feszülök, és nyilván emiatt izzadok is.
Úgyhogy mostanában már 1-1 meditáció ill. autogén tréning segítségével már abbamarad az izzadásom, ezeket neked is ajánlom, segíteni fog.
Tehát nézz befelé! A tüneti kezelésekkel nem sokra mész, vagy ha hatékony is, hosszú távon kompenzálni fog a tested, és nem jársz jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!