Vélemény erről a nyaki UH eredményről?
“A pajzsmirigy lebenyek mérs. tömegesebbek, szerkezet diffúz, durvább.Bal oldalon több 6 mm nagyságú és kisebb, jobb oldalon több 4 mm nagyságú és kisebb cysta van.
A nyaki nagyerek környezetében és a sinmandibularisan mko. néhány mérs. nagyobb, ovális, centrumában echodús, reaktív nyirokcsomó látható.”

Milyen véleményt vársz? Leírtad, ami benne van az egyértelműen ott van.
A "szerkezet diffúz"-t nem tudom értelmezni, pedig sok ilyen leletet írtam már....., bár mindenhol máshogy fogalmaznak, csak ezt egy laikus vagy egy teljesen más orvos nem fogja érteni csak az ottaniak.
"Bal oldalon több 6 mm nagyságú és kisebb, jobb oldalon több 4 mm nagyságú és kisebb cysta van."
Ez is értelmezhetetlen, kicsit rosszul van megfogalmazva.
Lényegében polycystás a pajzsmirigy.
A "sinmadibularisan" nem submandibularis akar lenni?
A megnagyobbodott nyirokcsomók reaktívak, ez nem igazán jelent jót, gyulladás van, de hogy ennek van-e köze a pajzsmirigyhez, az kérdéses, ez akármi mástól is lehet.
Mindenesetre a CT valószínűleg többet fog mondani, bár inkább MR diagnosztika szerintem.

Szerintem diffúzan durvábbat akartak mondani. Tehát hogy nem egy homogén szerkezetről beszélünk, hanem az egész pajzsmirigy szövete durvább, vagy legalábbis kiterjedten foltokban nem normális. Persze, egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy inhomogén, göbös.
A cystáknál meg azt mondják, hogy mindkét oldalon több elváltozás van. A bal oldalon a legnagyobb cysta nagyobbik átmérője 6 mm, jobb oldalon ugyanez az érték 4 mm.
Erről sok minden egyebet nem lehet mondani. Ha folytatódik a kivizsgálás, valószínűleg lesz még vérvizsgálat (TSH, T3, T4), szcintigráfia és esetleg biopszia (az izotópos vizsgálat eredményétől függően).

Köszönöm a válaszokat. Hat, most megint jól megijedtem :(
Nem hangzik túl jól, amiket leírtatok.
Pajzsmirigyet néztek egyébként vérből, az alábbi eredményekkel:
THS 1,52 tartomány 0,4-4
Szabad T4 13,3 tartomány 11,5-22,4
Anti TPO <10 tartomány <35
THS receptor 1,03 tartomány <2

Majd a további vizsgálatok többet tudnak.
Amúgy milyen panaszaid vannak?
Sokszor ég és faj a nyakam, izuleteim fajnak, illletve (kívülről ugyan nem látszik) de tapintasra érezhető, hogy be van dagadva elől két oldalt a nyakam. Továbbá a feherversejt 15 ezer körül mozog, annyi volt a legtöbb.
A mai kontrasztanyagos nyaki lágyrész CT annyit ír le, hogy “a pajzsmirigy alakja, nagysága szabályos, mindkét lebenyben néhány apró, kontrasztanyagot kevésbé halmozó góc található”.
A CT többi részén nincs semmi eltérés.

Értem, hát mondjuk én sem számítottam más leletre.
Ergo a nyirokcsomóknak semmi köze a pajzsmirigyhez valószínűleg.
Beszeltem endokrinologus főorvossal, ő meg azt mondja, a pajzsmirigy be van gyulladva az UH alapján és az okozza a nyirokcsomo problémát. Plusz az elmúlt egy heten erős antibiotikum kezelést kaptam, ami lehuzhatta a gyulladást. Ezt ő mondta. De lesz több vizsgálat még és utána mond véleményt.
A kérdés már csak az, mitől lehetnek bedurranva a nyirokcsomok, ha már mindent vizsgáltak rajtam, tényleg mindent...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!