Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hogy van az altatás menete?

Hogy van az altatás menete?

Figyelt kérdés
Nemsokára műtenek,és nagyon félek.Hogyan altatnak ? mit csinálnak akkor velem ?
2010. okt. 10. 17:20
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
48%

megszurnak egy tuvel,az teged kiut egy bizonyos idore,nem fogsz erezni semmit.

Sok sikert a mutethez es mielobbi jobbulast.

2010. okt. 10. 17:22
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Amit az első írt, az csak enyhe szedálás.Attól függ, milyen műtéted lesz.
2010. okt. 10. 17:29
 3/14 A kérdező kommentje:
fibroadenoma műtétem lesz.köszönöm a válaszokat.ha valaki tud róla vmit,légyszi irjon.
2010. okt. 10. 17:35
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Engem már sokszor altattak. Előbb egy vénás injekció, utána számolni kell, de nem emlékszem, meddig jutottam, mert nagyon hamar elaludtam. A többit már nem veszed észre, mert csak akkor kezdik betenni a csövet, amikor már alszol. Aztán ébredés után csak annyit érzel, mint amikor köszörülődik a torkod, és köhögnöd kell.
2010. okt. 10. 19:34
 5/14 anonim ***** válasza:
91%

Szia!

Sokan félnek az altatástól,hiszen,ha belegondol az ember,az altatóorvos kezében van az életünk a műtét során.Ugyanakkor épp azért végzi az altatást egy külön (erre a feladatra szakosodott) orvos,hogy minden a legnagyobb rendben legyen.Az ő feladata a műtét alatt,hogy végig vigyázzon a betegre,figyelje az életfunkcióit,és azonnal közbelépjen ha valami problémát észlel.Ezért nincs okod az aggodalomra,vigyázni fognak Rád!

Az altatás folyamatáról sokat lehetne mesélni,hiszen nagyon sok módja és szere létezik (az orvostól,a műtéti beavatkozás komolyságától,hosszától,az izomrelaxáció szükségességétől,a beteg állapotától,stb. függően).Röviden összefoglalva a lényeget:

A műtét előtt kb. fél órával valószínűleg kapni fogsz egy szem altatót,vagy nyugtatót (általában Dormicum,de kórháza és orvosa válogatja),majd érted jön egy beteghordó a kórterembe.Ekkor lehet,hogy befáslizzák a lábaidat térdtől lefelé,a trombózis(vérrögképződés) veszélyének csökkentése végett,utána szabaddá kell tenned a műtéti területet (vagyis levetkőzni),felfekszel az ágyra,a beteghordó betakar,és letol a műtéti előkészítő helyiségbe,ahol segít átfeküdni a műtőasztalra. A karjaidat ki kell nyújtanod majd oldalra, tesznek Rád egy vérnyomásmérőt, illetve az EKG-monitor elektródáit, majd megszúrják a vénádat és behelyeznek egy kanült.Azon keresztül fogod kapni az infúziót és a különböző gyógyszereket a műtét alatt és után.

Ez után az előkészítés után történik maga az altatás,amikor az altatóorvos befecskendezi az altatószert,és rátesz az arcodra egy maszkot,amin keresztül oxigént,(a műtét alatt pedig ha gázzal altatnak, oxigén és altatógáz keveréket) lélegzel be.Közben megkérhet,hogy számolj visszafelé.Mindebből alig pár percre vagy másodpercre fogsz emlékezni,az altatószerek nagyon gyorsan hatnak,hirtelen merülsz álomba,és az azt követő dolgokról semmire nem fogsz emlékezni.Miután meggyőződött róla az orvos,hogy mélyen alszol,le fog vezetni egy csövet a légcsövedbe(intubál),amin keresztül lélegeztet majd a műtét során.

A műtét végén beadja az altatószer ellenszerét,amitől viszonylag hamar magadhoz térsz,és mihelyt elkezdesz önállóan lélegezni, kihúzza a csövet(tubust),ekkor megkérhet,hogy köhögj párat.Utána visszavisznek a kórterembe,addigra már többé-kevésbé éber leszel(Komolyabb műtéti beavatkozás esetén ideiglenesen az intenzív osztályra visznek és csak utána a kórterembe).Az altatás mellékhatásaként ébredéskor előfordulhat hányinger,hányás,hidegrázás,ezek kellemetlenek,de természetes reakciók,nem kell tőlük megijedni.Ha erős fájdalmat érzel a sebednél,azonnal szólj a nővéreknek,vagy az orvosnak,hogy mihamarabb beadhassák a szükséges fájdalomcsillapítókat.

Ne aggódj,az altatás csak elsőre tűnik annyira "félelmetesnek",valójában a beteg a legnagyobb részéből semmire nem emlékszik.

Remélem segítettem,mielőbbi gyógyulást és felépülést kívánok!

Üdv:25/L

2010. okt. 10. 20:12
 6/14 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm.Bár annyira félek :(
2010. okt. 10. 20:40
 7/14 anonim ***** válasza:
41%
Basszus, én azt hittem mesét olvasnak fel...
2010. okt. 10. 22:11
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Tegnapi 20:12-es leírása tökéletes! :-)

Engem 5x műtöttek, a 3-nál előző este altatót-nyugtatót kaptam. Nekem már reggel a fertőtlenítő folyadékkal le kellett zuhanyoznom, és egyből fáslizták a lábam, és a kórházi zöld, hátul kötős köntösbe kellett már felöltöznöm. Másnap a műtét előtt a fenekembe szurit kaptam és 1 tablettát is be kellett vennem.

Az altatásból csak arra emlékszem, hogy betoltak az előkészítő helyre, pár perc múlva a műtőbe, és mikor rakták rám az EKG kütyüket, megkérdezték a nevem, és már kábultam el, és fél pillanat alatt elaludtam. Arra emlékszem, hogy felébresztenek, de szinte egyből visszaaludtam (ezek másfél órás műtétek voltak)

A mostaninál, 1 hónapja, ugyanúgy zajlott az „előjáték”, annyi különbséggel, hogy a fenekembe nem kaptam szurit. Csak egy tablettát kellett bevennem. Az előkészítőbe egyből infúzióra kötöttek. Betoltak a műtőbe, kezdték a szokásos EKG mizériát, és láttam, hogy az infúziónál fecskendeznek be először átlátszó, aztán valami fehér folyadékot. Fura volt, mert kezdett zsibbadni az arcom és az állkapcsom, ezt közöltem az altatódokival, mire a mondat végére értem, már aludtam. És az ébresztésre egyáltalán nem emlékszem. Ez több mint 4 órás műtét volt.

Nekem is azt mondták, hogy vagy az őrzőben, vagy az intenzíven ébredek, szerencsémre és meglepetésemre, olyan jól viseltem a műtétet, hogy a saját ágyamban ébredtem fel. Arról inkább nem beszélek, hogy milyen szörnyű volt az utána lévő idő. Nem a műtét viselt meg, hanem a kedves szobatárs…

Kitartást, mielőbbi jobbulást, gyógyulást, és ne izgulj, ha túl vagy rajta (bár ez a tudatlanságom, bocsi, nem tudom, hogy pontosan mit jelent a betegséged), azt fogod mondani, hogy „ettől féltem annyira?”

2010. okt. 11. 09:33
 9/14 A kérdező kommentje:
köszönöm kedves utólsó válaszoló :) a mellememben van egy daganat és azt fogják kivenni:(
2010. okt. 11. 15:03
 10/14 anonim ***** válasza:

Az előző esti 20:12-es vagyok: Kedves kérdező! Az édesanyámnak múlt héten pénteken volt ugyanilyen műtéte,úgyhogy akkor szinte teljes bizonyossággal az fog majd történni,amiket leírtam Neked.Tudok Neked mutatni egy videót róla,igaz angol nyelvű,de megnézheted mi is történik az altatáskor:

www.youtube.com/watch?v=D1CWB7XymOU

Itt pedig egy ébresztést láthatsz (ebből a beteg szinte semmire nem emlékszik):

www.youtube.com/watch?v=WYZptLktEJE

Kedves 9:33-as: Az átlátszó szer amit befecskendeztek,valószínűleg valamilyen nyugtató-fájdalomcsillapító volt,míg a fehér Propofol,a tulajdonképpeni altatószer (ennek a beadása némi fájdalommal járhat,ezért adnak előtte általában Lidocaint vagy más fájdalomcsillapítót,de ahány ház,annyi szokás,és nagyon sok szer létezik). Ezt hívják TIVA-nak,vagyis Teljes IntraVénás Altatásnak (ha műtét alatt csak oxigénnel lélegeztettek).

Üdvözlettel: 25/L (aki aneszteziológusnak készült:)).

2010. okt. 11. 23:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!