Ha történt már veled ájulás, ki volt az, aki elsősegélyt nyújtott és hogyan?
Milyen helyzetben, hol kapott el a rosszullét?
22L
Még tini koromban fordult velem sokszor elő, mert sokat nőttem és a szívem lassabban fejlődött, szóval ha sok ideig kellett álni akkor nem egyszer estem össze. Általábam elkapott valaki úgyhogy nem estem nagyot, nagy elsősegélyre nem volt szükség
Általában levegőzés + leülés segít egy kis vízzel társítva.
Pro tip ha érzed hogy el fogsz ájulni akkor gugolj le, mert ha nem kap el senki az fájni fog.
Egyszer nyáron munkába menet rosszul lettem. Leszálltam a bicikliről, leültem egy kerítés mellé mert kezdett minden elsötétülni, sípolt a fülem. Elájultam de hamar magamhoz is tértem, talán a fejem koppamására keltem.
Biztos elmentek mellettem páran, egy biciklist legalábbis láttam távolodni.
Általában vérveszteség, és fájdalom hatására szokott nálam bekövetkezni.
Nem egyszer volt, hogy vérző, és fájdalmas kézsérülés miatt történt - menstruációnál is előfordult -, vagy épp injekció beadása, vérvétel miatt.
A közeli jelek nálam:
- enyhe émelygés
- tompa hallás -> néha olyan zaj, mintha a fülem mellett egy szódás ital pezsegne
- sötétülő látás
- összeesés
(ez utóbbit lehetőleg tompítani kell, ha van idő - mint írták -, a guggolás kiváló, mivel a vérnyomást is emelheti, nemcsak a becsapódást tompítja.)
Leülés, arc vizes kendővel törlése is jó lehet.
VISZONT: a húginak van egy tuti módszere. Ha elájulok, néha azt csinálja, hogy a szemhéjamat nyitogatja, emelgeti, és ez annyira idegesít (mikor az arcom kéne inkább vizes kendővel törölni), ezzel felbosszant, felmegy a vérnyomásom, és magamhoz térek, hogy beolvassak neki.
Egyszer órán volt a suliban, de pont az a tanár tartotta, aki amúgy az elsősegély szakkört is :-)
Egyszer egyedül, akkor arra tértem magamhoz, hogy a földön fekszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!