Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Sok olyan van itt, akinek...

Sok olyan van itt, akinek szülője, nagyszülője már idősebb kort megélt, 80-85 éves kort akár, és még azután is, most is elvan?

Figyelt kérdés

Azaz nem félig vagy egészen lebénultan, vakon, süketen mások látják el? És ők hogy élnek, éltek korábban, mit mondanak, hogy kell élni?

Tudom, ez nem reprezentatív, ahányan válaszolnak, csak én túl sok olyat láttam, hogy nyugdíjkort alig éri el, utána pár évvel meghal, és jó lenne ellenpéldákról olvasni.

2025. nov. 24. 01:32
 1/10 anonim ***** válasza:
85%
Azok bírták tovább, akiknek sikerült jól egyensúlyozni az aktivitásukat. Aki nem hagyja el magát, de nem is vállalja túl. Az emberi kapcsolatok terén is nehéz, hiszen a fiatalkori barátaik, ismerőseik mind elmennek. Az elmagányosodás ellen szintén tehet a család is, de az idősnek is van vele dolga, hogy gyakorolja a kölcsönösséget, az alkalmazkodást. Szellemi, kognitív képességek terén is folyamatosan kell keresni a lehetőséget, hogy frissen tarthassa a tudását, képességeit. Az unokák megfiatalítják őket...
2025. nov. 24. 06:09
 2/10 Sanyi2025 ***** válasza:
100%

A nagymamáim 95+ évesen haltak meg. Az egyik paraszt volt vidéken, a másik nagyvárosi "panelproli". A férjeik is, ők mégis meghaltak 25-30 évvel hamarabb.

Nincs titok; nyilván nem mindegy az életmód, de egy ponton túl ez születési adottság. Vagy fordítva, nem mindegy a genetika, de egy ponton túl ez életmód kérdése is.

Nem dohányoztak, mértékkel fogyasztottak alkoholt és ételt, viszonylag aktív életet éltek, itt persze előnyben volt a vidéki nagyi, de a körülményekhez képest a városi is tett-vett valamit mindig.

2025. nov. 24. 06:14
 3/10 anonim ***** válasza:
A nagypapám 85 éves. Kertes házban él már egyedül mert a mamát 13 éve elveszítettük. A papa kertet művel, főz magára, és autót vezet.
2025. nov. 24. 07:56
 4/10 anonim ***** válasza:
Dédipapa láb amputációval elét 91 éves korig. Nagypapám is 91 volt, amikor meghalt, haláláig fitt volt az öreg. Mamám már 93, habár ő lakáshoz között, már nem olyan a lába, mint régen. De úgy általában a családomban jellemző a magas életkor. Szerencsére egy kivételével mindenki szellemileg friss maradt. Azaz egy is csak elhagyta magát, meg kicsit befordult papám halála után és betett neki, hogy nincs kiről gondoskodnia.
2025. nov. 24. 08:09
 5/10 anonim ***** válasza:
Nekem az anyósom 83 éves, és nagyon aktív, meg mindig családi ebédeket főz, istapolja a fiatalabb barátnőit is, színházba, moziba jár, utazik, a lakása patyolat, mondjuk járnak hozzá takarítani, de van rá igénye. És tornázni meg kirándulni jár. Nem iszik, nem dohányzik, de kicsit el van hízva.
2025. nov. 24. 09:39
 6/10 anonim ***** válasza:

Mamám tesója 94 éves és jó egészségnek örvend.

Egyik ismerősöm papája 96 éves koráig élt jó egészségi állapotban, a felesége pedig 101 éves koráig élt. A saját hazukban éltek és viszonylag ellátták magukat.

2025. nov. 24. 10:25
 7/10 anonim ***** válasza:

Mamám 86 évesen ment el. Szedett 1-2 gyógyszert, de mindig aktív volt.

Akkor volt csak egyedül, amikor nem látogatták.

2025. nov. 24. 17:15
 8/10 anonim ***** válasza:
Ja baromi gyorsan leépült, pár hónap, de az is inkább lelkileg, az egyik lánya elég csúnyán bánt vele a végén, de amúgy semmi.
2025. nov. 24. 17:17
 9/10 anonim ***** válasza:
Van a genetika, ki amit lőtt a búcsúban, 50-125 év között valahol. Ezt faragja aztán mindenki, aki egészségesebben él, az csak pár évvel, aki egészségtelenebbül, az akár 10-15-tel is.
2025. nov. 24. 18:22
 10/10 anonim ***** válasza:
Nagyapám halála előtt pár héttel lett csak beteg. Léptályogja lett. Az el is vitte. Előtte kb 10-20 évvel volt egy daganata a teste felszínén. Azt leműtötték, utána még sokáig élt. 96 évesen halt meg.
2025. nov. 24. 23:55

Kapcsolódó kérdések:

Miért zömökebb testalkatúak az idősebb emberek a fiataloknál?

Nem arra gondolok, hogy idősebb korra sokan elhíznak, hanem arra, hogy mintha azt vettem volna észre, hogy az idősebb korosztályokhoz tartozó embereknek átlagosan a testmagasságukhoz képest rövidebbek lennének a végtagjaik és a nyakuk + nagyobb a fejük és szélesebb az...

Fiatal korú egy idősebb kísérővel mehet nőgyógyászhoz?

A lényeg, hogy mai nap csináltuk , és konkrétan elszakadt a gumi , majd bele élveztem.Teljesen laikusan és félve állok most ehhez.Szulei nem tudhatják meg , mivel így se szeretnek , és utánna a találkozást is megtiltanák.17 évesek vagyunk barátnőmmel együtt , és a fő...

Folyamatos szédülést mi okozhatja?

Utána olvastam de inkább az idősebb korosztálynál fordul elő és az is valamilyen betegség hatására, de nekem semmi más panaszom nincs csak a szédülés.(18 vagyok)

Sok idősebb nő lábfejének oldalán miért van csontos duzzanat? Jó valamire?

Strandon láttam. Mellettünk volt több 40 feletti idősebb nő és feltűnt. Fiatalabb 20-30 évesek lábán nem láttam ilyet és férfiakén sem. Szerintem nem néz ki jól.

Elsősorban az idősebb korosztályt kérdezem: Ti szoktatok naponta tornázni, sportolni?

Egészség-, mozgásképesség megőrzése, vagy javítása céljából szoktatok-e rendszeresen mozogni, tornázni, valamit sportolni? Ha igen, akkor mit? Ha nem, akkor miért nem? 76/N

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!