Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Lehet még kapni Irix spray-t...

Lehet még kapni Irix spray-t és ki gyártja? A Panthenol-nak ugyan az a hatóanyaga?

Figyelt kérdés
Mindkét spray nem csak hüsítö hanem gyógynövényes?
2008. okt. 15. 10:43
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Azt nem tudom,hogy gyógynövényeek-e.Nem ugyan az a htóanyaguk,de ugyan az a hatásuk.Van még olyan is,hogy Oxicort spray.De gyógyszertárban adnak Neked pontos felvilágosítást!
2008. okt. 15. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Az IRIX, OXYCORT, NAXOL spray-ket kivonták a forgalomból. Tavaly 2007 év elején még lehetett kapni Irixet. de azóta, hogy a készlet elfogyott nem. A Panthenol nem ugyan az a ható anyag és én nem is szeretem annyira. Nekem még van itthon egy kevés Irixem tartalékban. De egyébként már nem fogsz kapni egyetlen gyógyszertárban, sőt nézni fognak rád furcsán,hogy mit akarsz. Növényi kivonat alkoholos oldata volt egyébként. De a pontos összetevőit nem tudom. Az Irixet utoljára a Teve csinálta, esetleg lehet náluk reklamálni.

A Panthenol meg: dexpanthenolum-oldata szuszpenzióban. Vagyis sima panthenol oldat.

A Panthenolt csak égésre lehet használni, míg az Irixet égésre, napégésre, rovarcsípésre, túlzott kvarcolás után, és kisebb horzsolásokra is lehetett használni.


Minden jót kivesznek a kezünkből ez van.

2008. okt. 15. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A Panthenolban nincs gyógynövény csak dexpantenol ami regeneréál. Lehet kapni a jojoba olajos változatát is a patikában.

Én vagyok a termékmenedzsere.

2008. okt. 15. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim válasza:
100%

Az Irix a Naxol gyengített változata volt. A kitalálója Széles Gábor meghalt, és a spay gyógyszerkönyvi engedélye lejárt, amit nem újítottak meg. Pedig nagyon hatékony szer volt. Ezért nem kapható már sajnos.

De állítólag az aloe vera tartalmú Firts ugyanolyan hatékony. Kár, hogy csak MLM forgalmazóktól szerezhető be.

2009. febr. 8. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim válasza:
100%
Bocsánat, elírtam. Széles Lajos volt a feltalálója
2009. febr. 8. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim válasza:

Az IRIX spray forgalomba került, az eredeti feltaláló eljárása és a HUMAN / TEVA licensze szerint gyártja a Gyógynövénykutató Intézet Budakalász, aki egyébként a technológiai és minőségellenőrzési fejlesztéseket is végezte.

Patikákban, gyógynövényszaküzletekben elvileg kapható, ha az üzlet megrendeli a nagykerektől.


A Naksol ugyanezen termék gyógyszerváltozata ugyanazon hatóanyagot tartalmazta, de a gyógyszeripari eljárások szerint volt dokumentálva és kiszerelve.

2009. máj. 29. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim válasza:
60%
A mentősök is használnak égésre korszerű készítményeket, ők teafa-olaj tartalmú zselékkel és kötszerekkel takarják be az égési sérülteket. Egy mentős ismerős mondta, hogy van Water Gel és Burnaid kötszerük, mindkettő nagyon hasonló, nem ragad a sebbe, gyorsan csökkenti a fájdalmakat és kapható belőlük zselé és spray is. Nem tudom hol lehet kapni, de ők erre esküsznek.
2009. júl. 19. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim válasza:

2010. JÚLIUS.10.-én avatják fel NAKON, Széles Lajos emléktábláját, és remélhetőleg, AZ eddigi infók szerint, a gyártás is újra indul!!!!

Széles Lajos, feltaláló.

1898-ban Nakon született. 1929-ben a nagy gazdasági világválság hatására kivándorolt Dél-Amerikába – Uruguayba - ahol gyógyító füvekkel kísérletezett. Az égési sebek gyógyítására alkalmas gyógymódokat kereste. Kidolgozott egy gyógynövényeket tartalmazó folyadékot, amelyet orvosi ellenőrzés mellett és dokumentáltan hosszú éveken keresztül sikeresen alkalmazott súlyos égési sérült embereken.

Ismereteit és a gyógyító folyadékot a magyarság hasznára akarta fordítani, ezért 1964-ben hazaköltözött szülőfalujába Nakra és eredményesen gyógyított. Alkalmazott szerét nehezen tudta hivatalos gyógyszerként elismertetni. Csak 1988-ban törzskönyvezték találmányát. Neve Naksol lett, amelyben benne van a Nak - szülőfaluja - és Sol - a Nap -, amely még a solutio (oldat) rövidítése is. 1988-ban Maecenas-díjjal tüntették ki. 1991-ben Pro Oppido Dombóvár kitüntetésben részesítette a város.

A kiemelkedően hatásosnak bizonyult szer hamarosan világhírűvé vált, de a bürokrácia, az értetlenség sokáig nehezítette az életét, míg végre Magyarországon is elismerték találmányát.

A szer Naksol és Irix (gyengített változat) néven gyógyszerként lett bejegyezve és ez utóbbi kapható volt gyógyszertárakban. Sajnos az egészségügyi intézményekben mégsem alkalmazták különféle ellenérdekeltségek miatt. 1992-ben hunyt el.

Források:

Mezei András: „Mindenki megégetheti magát, avagy a Naksol regénye”

Szegvári Katalin által készített riportfilm

2010. júl. 1. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:

A panthenol, egy kémiai vacak dexpanthenol, gyengécske vitamin spray.IRIX


NAKSOL


természetes anyagok.

30 éve igazolt hatás.Mindkettő kapható.

Ha a gyógyszerész nem tud róla, kérje a gyógyszernagykertől. Ott van, akármennyi.


Mi az IRIX, és Mi a Naksol?


Mindkettő különleges rózsafajták standardizált kivonatát tartalmazza.

A standardizálást összhatóanyag-tartalomra és cseranyagra végezték korábban.

A Naksol ebből jelentősen többet tartalmaz, jobb mint az IRIX,alkalmas akár klinikai kezelést igénylő égési sérülések kezelésére is.Mint annyi nagy találmány, az IRIX is, NAKSOL is megelőzte korát.

Amikor a feltalálója, a világjárt, gyógyító, sebkezelő borbély, a tolnai Nak községből származó Széles Lajos találmányát haza hozta kis magyar népének -Ő így mondta-, még alig tudtak valamit az égések patho-, és gyógyszeres kezelésük hatásmechanizmusáról.


Nem voltak ismertek sem a módszerek, sem korszerű bioanalitikai módszerek, eszközök.


Azóta (30+ év) már tudjuk milyen jó, miért jó.


Sokezer égési sérültet láttak el velük, és dokumentálták jól gyógyulásukat.


Mint minden növényi gyógyhatású anyag, készítmény, hatásos gyógyító, regeneráló anyagok sokaságát tartalmazza.

Főbb hatóanyagai a flavonoidok, a viaszok és antibiotikumok.


Az IRIX inkább a napozásra, és enyhe napégésre való.

A napégés alapvetően UV fény, azaz nagyerejű elektromágneses sugárzás által kiváltott bőrhám károsodás.

A UV A, és B fény egyre erősebb komponense lesz a napfénynek, mert elvékonyodásával, az ózonréteg egyre kevesebbet szűr ki a nap sugaraiból.


A sugárzás szabadgyököket gerjeszt a sejtekben. Ezek a szabadgyökök erős kémiai reakcióképességük által, jelentős, akár rákra hajlamosító károsodást is képesek okozni a sejtek örökítőanyagának kémiai módosításával.

Az IRIX rózsákból kinyert flavonoidjai, az ismert legerősebb gyökfogó hatású vegyületek közé soroltak. Ezzel lettek, a rózsák természetes hatóanyagai, a napozás természetes védeszköze. magyarul, a rózsa azért nem ég le a tűző napon, mert természetes IRIXe van.


A NAKSOL ezen anyagokat koncentráltabban tartalmazza.

Égés, napégés erős fizikai hatására a sejtek elhalhatnak. Ilyenkor az elhalt sejtek felbomlanak, bomlástermékeit ugyancsak gyulladást kelthetnek, amíg a szervezet lebontó, elimináló, javító rendszere el nem távolítja a roncsokat, és helyreállítja az ép bőrt. A flavonoidok a gyulladási, egymásba fonódó (kaszkád) folyamatokat is meg tudják állítani.

Ezért kell a kezeléseket, ismételni, egyre lehet ritkábban újrázni, ahogy a gyulladás visszaszorul.


Az égett bőrhám hólyagosodik, és váladékozik, a bomlástermékek felszaporodnak, kiválasztódnak.

Ahol bomlás van, fertőzés léphet fel. A rózsa igen erős antibiotikumokat is termel, és ez az IRIX, NAKSOL permetben, fertőtlenít is!


A bőr, a szervezet elsődleges védvonala. A serült bőr elveszíti védőképességét. A rózsa bőre a rózsa viasza. Ez a viasz az IRIX, NAKSOL kezeléssel olyan sérült bőrhám felületekre jut, és képez választó- és védvonalat, amelyen belül gyorsabban érvényesülnek a váladékképződés, és felszívódás gyógyulást jelentő anyagáramlásai.


A hatóanyagokat az alkohol permet (spray) egyenletesen teríti.

Az alkohol az égett, tüzes felületről, azonnal elpárolog. A párolgás olyan hőelvonással jár, ami a bőrfelület többfokos visszahűlését okozza, és szinte megváltó érzést jelent az égett embernek. (e hatás fokozható az alkohol párolgásának gyorsításával, a kezelt felületre fúvással...).

Egyébként ez az alapszabály is, égés után annyiszor és olyan gyakran kell permetezni a sérült felületet ahányszor fájdalmat, kellemetlenséget érez a kezelt, akár percenként a kezdetkor és ez pár kezelés után ritkább.

Az alkohol erős vizelvonószer is. Ez tény, akkor ha tartósan a bőrön tartózkodik, káros. Az IRIX, NAKSOL alkoholtartalma a gyors elpárolgással. a a hűtésen túl az ozmotikus nyomáscsökkentéssel is segíti, a váladékozást, és ezzel a szöveti regenerálódást.


Szóval, messze a legjobb és klinikai igazolt hatás, a (nap)égésre az IRIX, NAKSOL készítmények tudják felmutatni.


Ha nem nagy a baj, bárki, maga is meggyőződhet a hatásosságukról.

Takarja le az égett felület egy részét a tiszta ruhával, vagyis ne kezelje, és láthatja, érezheti a különbséget...ég-és-föld.

2012. márc. 25. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!