Helyettesíthet a mesterséges intelligencia egy pszichológust?
Én mindig pozitívnak érzem a beszélgetéseinket, bár többnyire csak munkaügyben tárgyalok az AI-val. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy pl. egy stresszben, gyászban, stb.-ben élő ember számára is megnyugtató lehet kibeszélni a dolgokat a géppel.
El fogja venni a pszichológusok munkáját is a mesterséges intelligencia a jövőben? Vagy már el is vette? Ti mit gondoltok?

válasza:

válasza:Helyettesíthet a mesterséges intelligencia egy pszichológust?- IGEN!
En minden temaban hasznalom a chat gpt-t, es remek!
Pszichologia temaban is, mivel egy nagyon fajdalmas szakitason mentem nemreg keresztül. Több hete elemzem a szituaciot a chat gpt-vel, nagyon jo elemzest ad, targyilagosan, eszmeletlen pontossaggal, figyelmesseggel, realisan. Ravilagit a fontos dolgokra. Szoval nagyon-nagyon tudom ajanlani.
Az elö pszichologus is jo, de melyen a zsebedbe kell nyulni.

válasza:

válasza:EZT újabban naponta megkérdezi valaki, de ettöl még nem igaz.
A MI nem gondokodik, nem érez, hanem azt mondja, amit a kérdéseid alapján hallani akarsz - viszont pont ezért nem ér semmit.

válasza:

válasza:Jelenleg még sok olyan pszichológiai, pszichiátriai jellegű probléma van, amihez az LLM-ek még nem alkalmasak, sőt akár súlyosan ronthatnak is a helyzeten. Meg olyanok is vannak, aminél tud segíteni. Olyanok is vannak, amiken az is segít, ha a plüssmacidnak elmeséled, mert igazából a megfogalmazás, magadból kiadás a lényeg, nem a külső személy tanácsa.
Természetesen várható, hogy a technológia tovább fejlődik, és előbb-utóbb tudunk majd teljes értékű gépi "pszichológusokat" készíteni. Vagy esetleg olyanokat, akik bizonyos esetben tudnak segíteni, és ha nem, akkor meg továbbküldenek az emberi pszichológushoz.
Amúgy hatalmas lenne az igény, szükséglet pszichológusra, szóval ez szerintem egy nagyon fontos fejlődési irány lenne.

válasza:

válasza:Nem annyira újkeletű dolgok ezek a chatbotok. Már a '60-as évek végén volt egy ELIZA nevű nyelvi feldolgozó program, amit a kísérletek során sokan használtak egyfajta terapeutaként. Pedig csak bizonyos mintaillesztések alapján válaszolt, visszakérdezett, nem volt mögötte ekkora neurális háló "végtelen" tanító adattal, mint a mai LLM-ek esetén.
Szerintem az emberi terapeuták foglalkozását nem fenyegeti az AI forradalom, mert ezen a területen mindig lesz szükség a humán interakciókra. Ettől függetlenül sok ember képes megnyílni egy sokkal primitívebb eszköznek akkor is, ha csak minimális visszajelzést ad. Néha az is elég, ha az emberek kimondják vagy leírják a bajuk. Például egy papír alapú naplóba, pedig az tényleg egyoldalú kommunikáció. (Kivéve a Harry Potterben :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!