Miért sózzák télen az utakat?
Figyelt kérdés
Erre a kérdésre kéne egy pár mondatban válaszolnom, méghozzá a kémiai reakcióját nézve.2016. jan. 10. 16:08
1/1 anonim válasza:
A só fagyáspontcsökkenést okoz. Azaz érintkezik vízzel, a víz feloldja így oldat keletkezik és az oldatnak így alacsonyabb a fagyáspontja és csak hidegebb hőmérsékleten fagyna meg.
Tehát 0°C-on a sima víz megfagy, de attól függően mennyi anyag van oldva a vízben, csökken a fagyáspontja, így akár lehet -3°C is a fagyáspontja és 0°C-on így nem fagy meg.
Mellesleg nem csak sóval, hanem más anyaggal (pl. cukor) is el lehet ezt érni.
itt is volt róla szó (az első válaszoló hibásan írta, csak a következő írta jól)
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!