Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Humor » A pizzát miért nem szokták...

A pizzát miért nem szokták sütés közben félidőnél megfordítani, míg más ételeket igen?

Figyelt kérdés

2023. febr. 10. 10:33
1 2 3
 11/29 anonim válasza:
100%
Debil vagy?
2023. febr. 10. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Ha a rántott csirkét fritőzben vagy bő olajban sütöd (vagyis körbe van véve olajjal), akkor nem kell forgatni.

A pizza tésztája általában vastagabb, mint más ételek tésztája, így azzal, hogy megfordítod, a tészta közepe megbomolhat és elvékonyodhat. A pizza sütésénél az a cél, hogy a tészta puha és roppanós maradjon, a tetején pedig a sajt és a feltétek megpiruljanak. Ha megfordítanánk a pizzát, akkor a teteje megbomlana és a hozzávalók lepotyognának róla, így nem lenne olyan, mint amikor először a tűzhelyre került.

Más ételek esetében, mint például a palacsinta vagy a gofri, a tészta vékonyabb, így könnyebben megfordítható anélkül, hogy a formája megváltozna. Ezen ételeknél a sütés közbeni megfordítás elengedhetetlen a sütéshez, hogy a két oldaluk egyenletesen piruljon.

Tehát a pizza esetében a sütés közbeni megfordítás nem szokványos, mert a cél a tészta minőségének megőrzése és a hozzávalók megpirulása.

2023. febr. 10. 12:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/29 A kérdező kommentje:

És erre mi a magyarázat? Ezt olvastam:

"Egyenletes sülés: Megfordítva a pizzát a sütő másik oldalára, megakadályozza a túlságosan megsülni a közepét, miközben a szélei megmaradnak ropogósak.


Szép, egyenletes tészta: A pizza fordítása sütés közben segít a tésztának, hogy egyenletesen süljön, és elkerülje a sütőben való deformálódást.


Megfelelő ízesítés: A pizza fordítása sütés közben biztosítja, hogy a sajt és a feltétek is egyenletesen oszoljanak el a pizza tetején.


Jobb textúra: A pizza fordítása sütés közben segít elkerülni a túlságosan ropogós tészta problémáját, ami többnyire a túlságosan meleg sütő okozta.


Rövidebb sütési idő: Mivel a pizza fordítva sül, így mindkét oldalán egyforma hőmérsékleten sül, ami rövidebb sütési időt eredményez.


Ezek a lehetséges okai annak, hogy miért is érdemes a pizzát is megfordítani sütés közben félidőnél, mint minden más ételt."

2023. febr. 10. 12:12
 14/29 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez a kulcsszó: "Megfordítva a pizzát a sütő másik oldalára..."

Vagyis nem arról van szó, hogy a feje tetejére fordítod a pizzát, hanem arról, hogy a sütőben elfordítod 180°-kal, mint nagymama a rácsos linzert a palackos gáztűzhely sütőjében. Félidőben kivette, megfordította a tepsit (nem fejjel lefelé, mert akkor kiskanállal kellett volna enni a sütit), majd visszatolta a másik végével előre. Ez azért volt szükséges, mert a hagyományos, légkeverés nélküli sütőkben nem egyenletes a hőmérséklet eloszlása, vannak hidegebb és melegebb pontok. Ha megfordította sülés közben, ennek a hatását lehetett mérsékelni, egyenletesebben sült a tészta.

2023. febr. 10. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

Tegyél be egy pizzát a sütőbe amikor félig meg van sülve fordítsd meg.

Meg fogod tapasztalni miért is nem fordítják meg.

2023. febr. 10. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Ezt hol olvastad???


Csak mert egy nagyon úgy hangzik, mint egy fatüzeléses kemencében való sütés, ahol oldalt ég a tűz, az "felmegy" a kemence kupolájába, onnan verődik vissza fentről a hő.

De mivel alapvetően oldalt ég a tűz, így azon az oldalon több mint 500 fok is lehet, a másik oldalon meg 100-150 fokkal kevesebb.

Pláne egy nápolyi stílusú pizzánál, ami alig 1 perc alatt sül meg, nagyon intenzív hőbehatásnak van kitéve.


Ezért az így sült pizzát FORGATNI kell, (tehát vízszintesen, gyengébbek kedvéért, mint egy lemezjátszó a bakelit lemezt :D)))

nem pedig megfordítani!

Nincs ilyen, hogy átfordítjuk a pizzát! Soha, sehol!

Mivel fentről is sül, abszolút indokolatlan lenne forgatni.


Más ételekkel összehasonlítgatni meg nettó szakbarbárkodás.

Egy palacsinta csak alulról sül, nyilván meg kell fordítani.

A rántott hús megint totál más dolog.

Annak homogén a felülete, (hiszen mindenhol bundázott)

A hőbehatás, és a hőközlő közeg viszont eltérő!

Mivel: Ha bő zsiradékban sütjük, szintén alulról sül, ezért is forgatni kell, meg a vízveszteség, a bunda alatt megrekedt gőzök miatt is forgatni kell, mert az is felfelé száll!

Emiatt más hőbehatás éri alul, meg felül, ahhoz, hogy egyenletes legyen, nem árt egyszer megfodítani.

Sütőben sütve meg a hőközlő közeg más, mert ami a tepsit éri oldala, az egy szilárd fémmel érintkezik, a másik felülete meg a forró levegővel.

Szintén különbség lenne a 2 oldal között, fordítás nélkül.


A pizza ezzel ellentétben nem homogén, mert alul tészta, felül meg mártásos, sajtos feltét van rajta.

Ezért tökéletesre sül úgy, ahogy ki van találva.

A tésztával érintkező porózus kő elvezeti a gőzöket, így a tészta direkt kontaktban van egy olyan anyaggal, amin pirulni tud, gőzölődés helyett.

A sokkal kényesebb feltét pedig kíméletesen, csak a forró levegővel érintkezik, nem is lehetne másképp, átfordítva azonnal szénné égne a paradicsomszósz, levakarhatatlanul oda sülne a sajt, stb stb...

2023. febr. 10. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

16-os vagyok, egyébként az "indokokat" olvasva, nem vagyok benne biztos, hogy aki ezt az idétlen firkálmányt kiötlötte, az a forgatásra gondolt, nem pedig, valóban a másik felére átfordításra!!!


Zagyvál valamit a deformálódásról, meg ropogósságról...

Az is lehet, hogy ezt olyan valaki írta, aki úgy süti a pizzát, hogy elősüti a tésztát!

És olyankor, megszurkálás nélkül, valóban felhólyagosodik.

Tehát süti egy kicsit az egyik oldalát, aztán a másik oldalát, utána megint kiveszi a sütőből, és úgy pakolja rá a feltéteket.


Így ráfogható, hogy valamennyire értelmet nyer ez a zagyvaság.

Persze ettől még zagyvaság, pizzát egyáltalán nem így kell sütni, és a "túl forró sütő " (lol) nyilván nem tud túl sok ropogósságot okozni.

Egy háztartási sütő minden esetben túl hideg egy pizzához, a "túl sok ropogósság" pedig pont emiatt következik be, mert 5-ször annyi ideig sül, és emiatt, közben kiszárad.

De se a technika gyengeségére, se a technológiai hibákra, nem megoldás ez a bohóckodás, hogy feltét nélkül süti, meg forgatja.

2023. febr. 10. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/29 NTBS ***** válasza:
100%
A feltétek miatt.
2023. febr. 10. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/29 anonim ***** válasza:
70%
Az igaziak az oldalára is állítják.
2023. febr. 10. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/29 anonim ***** válasza:
79%
19, és ha házhoz kell szállítani, akkor úgy gurítják! XD
2023. febr. 10. 18:56
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!