Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem tudok igazán jó...

Miért nem tudok igazán jó ételeket készíteni?

Figyelt kérdés

Szinte csak azt eszem, amit megfőzök, mert így tudok spórolni. 25 éves férfi vagyok, kb 19-20 éves korom óta főzök napi rendszerességgel. Azt leszámítva, hogy a főzés végére totál kimerülök és az összes mocskot és mosatlant belevágnám a kukába, még a kaja se lesz jó. Nagyon ritka, hogy valamit jó szájízzel eszek meg és én főztem.


Nagyon sokat kutattam, nézegettem neten, hogy mi lehet a titka a jó főzésnek és arra jutottam, hogy a jó és friss alapanyagok és fűszerek, ilyen-olyan olajok, ecetek, borok adják meg az ételek ízét. A főzési idő is sokat számít, azon már javítottam, hogy gyakran túl hamar lekaptam a tűzről a kajákat.

Akármit csinálok, ezekkel a bolti szárított fűszerekkel nem lehet ízes ételeket készíteni. Talán a római kömény egy olyan fűszer, amivel fel lehet dobni az ételeket, de azzal se mindet. Voltak próbálkozások, hogy megvettem cserepes fűszereket, de állandóan kimentek pár héttel azután, hogy hazahoztam őket. A bolti húsárú is kritikán aluli. A szupermarketes csirkemellekről nem győzöm a cafatokat lefelé vagdalni, a zsírról és az inakról nem is beszélve.


Elegem van már, hogy még egy sült hús is olyan jellegtelenül sikerül, hogy a számba se venném, ha tehetném...



2023. febr. 3. 14:28
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
92%

Öszintén szólva valami a fözési tudományoddal nincs rendben.

A bolti füszerek, húsok ugyan nem feltétlen csúcskategóriásak, de az emberek többsége azért jó ízü fogásokat tud belölük csinálni.

Egy egyszerübb ételhez nem kellenek extra olajok, ecetek, borok, ez inkább a közép-felsö kategóriás szint, nem kezdöknek való.

A másik meg, hogy a legtöbb étel azért is íztelen, mert agyonfözik öket, szóval a túl hamar lekaptam (miért kapkodsz a konyhában?) nem feltétlen igaz.

Érdekes lenne tudni, miket fözöl, honnan szeded a recepteket, miért vagy kimerülve töle? A legtöbb hétköznapi fogás elökészítése max. fél óra, ha nagyon gyakorlatlan vagy, utána meg csak néha rá kell nézni, nem kell ott állni mellette. Ami meg olyan, hogy végig figyelni kell rá, azoknál a fözési idö 10-20 percnél nem több.

2023. febr. 3. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:
94%

Valóban igen gyengék az alapanyagok. A szárított fűszereket érdemes piacon vagy szaküzletben beszerezni. Bár nekem a sima boltiak között is volt már jó, de nem márkától függ.


A cserepes fűszerek tényleg tönkremennek otthon, viszont átültetéssel, friss földbe téve lehet időt nyerni.Illetve ha learatod és fagyasztóba teszed, úgy őrzi meg legtovább az ízét. Petrezselymet is veszek nagy csokorral a boltban, felaprítom és zacskóban fagyasztom, mindig annyit veszek ki belőle, ami kell. A szárított petrezselyem sajnos olyan, mint a széna :)))


Kérdés még, hogy elég sót használsz-e, nekem azóta finomabbak a kajáim, mióta jobban sózom. Ugyanígy, lehet, hogy egyszerűen kevés a fűszer, amit használsz.

2023. febr. 3. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 A kérdező kommentje:

"az emberek többsége azért jó ízü fogásokat tud belölük csinálni."


Ezt mire alapozod, hogy az emberek többsége jól főz? Attól, hogy valaki nem beszél róla, előfordulhat, hogy nem csinál jó kajákat.

2023. febr. 3. 14:50
 4/21 A kérdező kommentje:
2: Kezdetben valóban kevés sót és fűszert használtam, amin aztán változtattam. De még így is mérföldekre van az ízvilág attól, amit egy étteremben megszokhattunk. A kaják olyan karakter nélküliek, jellegtelenek. A számba veszem, de semmi élvezetet nem nyújt.
2023. febr. 3. 14:53
 5/21 anonim ***** válasza:
86%
Nem tudom. Borzasztó egyszerű finomakat főzni.
2023. febr. 3. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/21 anonim ***** válasza:
94%
Mit főztél legutóbb ami jellegtelen lett?
2023. febr. 3. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 anonim ***** válasza:
83%

Látom, nem segítséget keresel, csak unatkozol.

Felénk senki nem használja a lekapni szót arra, hoyg leveszi az ételt a tüzröl, ez valami tájszólás lehet nálad.

Azt meg, hogy a többség jókat föz, arra alapozom, hogy sok helyen megfordultam már, mindenhol jóízüen meg lehet enni az ételeket, nem pedig az a kategória, amikor úgy kell magadba eröltetni.


Emellett a kérdésemre nem válaszoltál, honnan szeded a recepteket és milyen ételeket fözöl. Ugyanis nem mindegy, hoyg pörköltfélét akarsz, vagy ázsiai jellegü valamit, hogy csak két elég eltérö irányt említsek.


Szóval ha tényleg segítséget akarsz, akkor írj konkrét dolgokat, és válaszolj a kérdésekre.

2023. febr. 3. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 anonim ***** válasza:
76%
"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." Lehet, hogy egyedül nincs kedved élni se, nemhogy enni, és ugyanaz a kaja társaságban ízletes lenne. A kimerülés is lehet a depressziótól.
2023. febr. 3. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

Én megértelek, én se vagyok mindig elégedett a saját főztömmel, pedig 35 éve főzök nagycsaládra. De sokszor nem is ettem belőle, mert mire elkészült, elfáradtam és nem is kívántam semmit, csak hogy leülhessek végre (meg elmenjek végre pisilni, miután 3 órát forgolódtam a konyhában...)


Egyébként sok ételnek jót tesz, ha kicsit áll. Pl sült húsokat kifejezetten ajánlott pihentetni. Levesek, főzelékek, egytál ételek esetén is kell egy kis idő, míg összeérnek az ízek. Káposztaféléknek kifejezetten jót tesz, ha újramelegítik.

2023. febr. 3. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 anonim ***** válasza:
95%
Mást is tudsz, mint mindenkit lehülyézni? A zsémbesség is depressziós jel!
2023. febr. 3. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!