Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Van ennek valami értelme...

Van ennek valami értelme számodra?

Figyelt kérdés

Vizuális típus vagyok, de nem látom értelmét.


HOGYAN KÖLTÖZÖTT MÁSHOVÁ KÉT KÍGYÓ?Két kígyó el akart költözni a kiszáradt mocsárból.- Ha te mégy elöl, én meg a nyomodban - mondta a kisebbik kígyó -, az emberek rögtön rájönnek, hogy menekülünk, és megölnek bennünket. Jobb lesz, ha felveszel a hátadra, mindegyikünk szájába veszi a másik farkát, akkor az emberek azt hiszik rólunk, mi vagyunk az isten.Így tekeregtek át az országúton. Mindenki utat engedett nekik, és kiáltozott:- Csoda történt! Íme, az isten!


(Han Fei Zi)#Kína #kép #Han Fei Zi
2022. febr. 24. 15:08
 1/9 anonim ***** válasza:
60%
Tényleg nem érted?
2022. febr. 24. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
34%
Akkor nem vagy elég vizuális típus
2022. febr. 24. 15:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
77%
Hát ezt én se értem. Eléggé zagyva.
2022. febr. 24. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
76%

#1

#2


Leírnátok akkor, hogy mi a lényege? :D

6x olvastam el és még mindig totál értelmetlen. Pedig én is vizuális típus vagyok.

2022. febr. 24. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
77%
Költözik kígyó a mocsárból..ha egymás után szaladnak azt hiszik menekülnek ezért megölik öket.. ha egymásba kapaszkodnak nagyobbnak tünnek ezért és félni fognak tőlük, istennek nézik őket..
2022. febr. 24. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Legalábbis nekem ez jött le belőle
2022. febr. 24. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
33%
Addig kérdezed meg minden nap, amíg valaki el nem magyarázza? Mert akkor eskü utánanézek inkább, hogy mit jelent :)
2022. febr. 24. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
89%

"mindegyikünk szájába veszi a másik farkát"


Ez valami utalás egy Szájer-féle házibulira? :D


Amúgy ez egy fabula, a tanulsága pedig az, hogy egyedül az ember szerencsétlen kis szar, de ha összefogunk és együtt csináljuk, akkor kvázi istenekké válhatunk, azaz együtt bármire képesek vagyunk.

2022. febr. 24. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

E kötet az időszámítás előtti 3. és 4., valamint az időszámítás utáni 16. és 17. századból származó százhuszonegy legszebb kínai tanmesét tartalmazza. A két időszakot ugyanis az jellemezte, hogy Kínában a tanmesék a szofizmák szintjére emelkedtek.


Az i. e. 3. és 4. században a Zhou-dinasztia feudális hatalma hanyatlásnak indult: az államok hódító háborúk sorát vívták - mindegyik el akarta foglalni a másikat; szabadon adták-vették a földbirtokokat; az átlagemberek kezdték birtokukba venni a kultúrát, s a hatalom immár nem tudta tovább biztosítani az arisztokraták kiváltságait. A kor szelleme számos gondolkodó iskola kialakulását és felvirágzását ösztönözte. A kor kultúráját, a történelmet ismerő írástudók módszeresen járták az országot, s mivel leereszkedtek a nép körébe, megismerkedtek meséivel. Az írástudók e meséket arra használták fel, hogy szót emeljenek a hatalom ellen, vagy hogy más gondolkodó iskolák tudósaival vitázzanak, a mesék segítségével megfogalmazzák elveiket és nézeteiket, később pedig a meséket is felhasználták könyveik megírásához. E téren kiemelkedő munkát végzett Han Fei Zi, Zhuang Zi és Lie Zi. Meséiket évszázadokon keresztül generációk adták át egymásnak - jelentős mértékben gazdagítva a kínai kultúrát.


Kínának a Han-dinasztia uralkodása alatt (i. e. 2. évszázad) bekövetkezett egyesítése után megerősödött a feudális állam. Uralkodóvá vált a konfucianizmus, más gondolkodó iskolák háttérbe szorultak. Csak konfucianista írástudó tölthetett be állami hivatalt. Félelmetes, hogy az egyszerű emberek a mesékben szatírát alkottak a társadalomról, bírálták a társadalmat, miközben az írástudók e meséket inkább afféle pletykálkodó fecsegésnek tartották, mint irodalomnak. Ennek következtében csupán maroknyi mesét jegyeztek le, s azok jó részét is töredékesen. Két író nevét azonban meg kell említeni: Liu Zongyuan egy sor 8. századi mese szerzője, míg Su Shi a 11. században jegyezte le az Ai Zi műveit. Bár az írók életében egyik sem ért el sikereket, meséik - szatirikus társadalombírálatuk révén - jelentős helyet foglalnak el a kultúrtörténetben.


Liu Ji, a 14. században a mongol megszállás alatt átélt borzalmak hatása alatt írta meg Yu Li Zi című könyvét, mely számos mesét is tartalmaz, bár igaz, az ő meséi nem annyira életszerűek, mint amelyeket a nép alkotott. A 16. és 17. századok végén rohamosan hanyatlott a Ming-dinasztia. A hatalmi harcokból az állami hivatalnokok sem vonhatták ki magukat. Hatalmas adókat vetettek ki. A népességet éhhalált és szenvedést okozó természeti csapások sújtották. Mindenfelől jajszó, panasz hallatszott. A haladó értelmiségiek legjava fegyverként használta tollát, írásaival feltárta a szociális problémákat, támadta a korrupt hivatalnokokat. Közöttük volt Jiang Yingke a Xue Tao történetei és Zhao Xanxing a Xiao Zan (A nevetés dicsérete) írója, valamint Feng Monglong a Xiao Fu (A mulatságok tárháza) című kötet szerzője - az utóbbi kötet a mesék mellett más irodalmi műveket is tartalmaz. Xiao Fu valóban mestere volt a műfajnak, a meséket és más írásokat tartalmazó összeállítása mindmáig fennmaradt. Voltak más írók, akik a mesék alaptémáját a szájhagyományból merítették, majd azokat az i. e. 3. és 4. század irodalmi hagyományává finomították. A jelen kötetben szereplő mesék mindegyike régi szerzők munkája.


[link]

2022. febr. 24. 16:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!