Miért mindig éppen a bölcsészeket szidják?
Azt szoktam hallani, hogy a bölcsészeknek könnyű a dolguk, nem kell annyit tanulni (meg esetleg, hogy nem fognak megélni).
A kérdésem, hogy akkor miért nem szidják:
- a művészeteket tanulókat (pl.: rajz, festés)
- a testnevelés főiskolára járókat
- a kommunikációs tanulmányokat folytatókat (BKF-en)
- a pszichológushallgatókat (ők határesetek)
- a színművészeti főiskolásokat, stb.
Arra akarok kilyukadni, hogy a bölcsészeket szidás szerintem kezd egy szállóigébe átmenni. Rajtuk kívül sok mindenkit lehetne szidni, miért pont ők?
Miért pont a szőke nőket szidják? Miért pont a rendőrös viccek vannak?
Nagyjából ilyen szintű a kérdés. Egy téves általánosítás eredménye, aminek bár lehet hogy valóság alapja, ugyanannyira ráillene akármi másra is.
A legtöbb "divatosabb" szaknak vannak sztereotípiái.
Anno én is bölcsészetre akartam menni, de beláttam, hogy a pénz keresés tényleg nehézkes lesz, így helyette az informatikát választottam. A Mekis viccek helyett most a "Betörő szánalomból ott hagyott egy 500-ast a billentyűzeten" szintű poénokat hallgatok.
"Betörő szánalomból ott hagyott egy 500-ast a billentyűzeten" XDDDD
Amúgy én is bölcsészetre fogok jelentkezni. De nem különösebben foglalkoztat, hogy ki mit mond.
https://www.youtube.com/watch?v=hT2bNmYrggA
"Anyád is bölcsész volt? Jól van meglehet, ezért még nem kell elbasznod eg egész életet." :D
Amúgy meg miért, mert a humán tárgyak lényegesen megfoghatatlanabbak, elvontabbak mint a reál dolgok. Ha kiszámolod egy liftakna-felfüggesztés maimum megterhelésének értékét akkor kapsz egy számot ami bizonyíték az egész világ előtt: elértél valamit.
Míg tegyük fel festessz egy teljesen újfajta képet amibe beleadod a lelked, vagy írsz egy verset ami érzésvilágilag visszanyúlik a korai kőkorszak animisztikus tájaira akkor.. hát akkor elértél valamit, az emberek nagyrésze pedig nem tud vele mit kezdeni.
Ennyi, csak hogy sarkított példákat vegyünk. Az is igaz, hogy humán tantárgyakban meglehetősen könnyen el lehet tekeregni, bújni az akademikai susnyásban, publikálgatni, elemezgetni dolgokat aminek aztán végképp semmi haszna nincs, viszont nagyon jól hangzik, rengeteg ilyen is van.
Annak, hogy miért közösítenek ki bizonyos csoportokat nagyon egyszerű pszichodinamikai háttere van: át lehet élni az egységet, csapat-érzést (MI, mérnökök) miközben röhögsz valaki máson.
Egy a lényeg: ha azzal foglalkozol, ami érdekel akkor ne vedd ezt az egész bölcsészeskedést magadra. Senki háromjegyű IQ-val nem gondolja ezt komolyan.
7-es. Külön köszönöm a Te válaszod, mert rávilágít a félreértésre, amit be szeretnék mutatni. Elmondod, hogy ha festek egy képet, nem tudnak vele mit kezdeni, stb. De épp ezt mondom én is. Hogy se ez, se az, ha eljátszom egy színdarabot, se rengeteg más dolog, és ez mind NEM a bölcsész karhoz tartozik. A példád nem a bölcsészkart jellemzi. De tény, hogy ugyanez igaz mondjuk a szlavisztikára is. Én nem azért írtam ki a kérdést, hogy elindítsak egy újabb vitát erről, vagy védjem a bölcsészeket, csak szerettem volna rávilágítani, hogy a bölcsészet kezd az értelmiség halmaz, mínusz mérnökök lenni, pedig nem az. Sok példa nem a bölcsész karról való, a bölcsész szó már humán tudományok szinonimája lett, pedig az tágabb fogalom.
Amúgy amit írtál, nem vitatom. A videódat nem néztem meg, mert lassú a net, és lefagyna tőle, bocsi.
Egyébként én hajlandó vagyok elismerni, hogy máshol többet kell tanulni, hogy nehéz ebből megélni (bár fenntartom, hogy sok közük nincs hozzá, örüljenek, hogy ők megélnek, és kész), de az, hogy valahol kevesebbet kell tanulni, nem jelenti, hogy az odajárók intelligenciaszintjébe nem férne bele dupla ennyi tanulnivaló.
Egyébként persze, igazatok van, biztos vicc, és közösséghez tartozás, és valóban nem kell túl komolyan venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!