Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit fog eredményezni, ha...

Mit fog eredményezni, ha olyan (törköly) cefrét főzök ki pálinkának, amely még nem forrott ki teljesen?

Figyelt kérdés
Valamiért nem akarja befejezni az erjedést (talán sok cukrot tettem hozzá.
2020. febr. 18. 13:06
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
Nem tudom, és azt se, hogy milyen szőlőfajta, de ha Othello, akkor kuka! Mert az Othello nagyon alattomos fajta, és ha nem forr ki rendesen, akkor a főzet mérgező is lehet!
2020. febr. 18. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Hát, akkor csak lábujjhegyen kostolgathatom az eredményt majd, mert ez bizony Otelló - köszi!!

Pedig sokat vesződtem vele...

2020. febr. 18. 19:20
 3/7 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy sok cukrot tettél rá. Mennyit tettél rá és mekkora mennyiséghez?

Miért nem lehet megvárni míg kierjed? Mi a jelenség? Lassan termelődik gáz, de még termelődik? Vagy még érezhetően édes?

Azon fölül, amit említettek még az történhet, hogy egyrészt (nyilván) kevés alkoholt kapsz, másrészt a túl sok bent maradt cukor miatt leég a cefre, amennyiben a főzőüst nem keverőszáras, de még annál sem teljességgel lehetetlen.

Ha nagyon lassan erjed és túl hidegben van jelenleg vagy túl nagy hőingadozásnak van kitéve, akkor emeld a környezeti hőmérsékletet és stabilizáld azt (magyarul vidd be valahova, ahol állandó hőmérséklet van), ajánlom olyan helyiségbe, ami nagyobb tér és amit jól kilehet szellőztetni. Ha ez megvan (vagy eleve megvan) de továbbra sem erjed egyenletesen, akkor tegyél rá ilyet (vízben oldva): [link]


Ha ettől sem változik a helyzet 1 nap elteltével, akkor ezen fölül oltsd be ismételten élesztővel: [link]


Mennyire volt kipréselve a szőlő, mert ha szinte száraz törkölyből készült a cefre, azért cukroztál állításod szerint túlzóan, akkor dobd ki a bánatba, egy rakat sz-r lesz belőle... Enyhén préselt szőlőből érdemes csak törkölyt csinálni.

2020. febr. 19. 07:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a kimerítő választ. Sajnos, nem emlékszem rá, mennyi cukrot tettem bele...de szerintem sokat. A szőlő nem préselővel lett kipréselve, hanem mindenféle egyéb amatőr módokon...viszont azért igyekeztem a lehető legtöbb levet kiszedni belőle (tudom, ezzel a válasszal sem válaszoltam meg a vonatkozó kérdésedet- bocs'...ennyit tudok 'egzakt' módon megtenni. Jellemzően állandó hőmérsékleten tartottam (pincében...aminek nem záródik rendesen az ajtaja. Amikor a cefréről próbáltam leönteni a folyadékrészt (tegnap)...nem is akart jönni semmi, ezért öntöttem hozzá kb. 2-3 liter ásványvizet....szóval, gondolom, sok jóra nem számíthatok. Valójában ez így nem is nagy mennyiség (a lé)......meglátom, mit tudok kihozni belőle, de majd óvatosan iszom (figyelve az okozandó negatív hatásokat...Köszi, mégegyszer is a segítséget!!
2020. febr. 19. 18:41
 5/7 A kérdező kommentje:
az össz cefre egy 50 literes műa ballonban van...de levet nem is igen lehet róla leönteni, pedig annak idején ősszel még volt 'rajta' sok lé is...és hermetikusan le is volt zárba a ballon...
2020. febr. 19. 18:43
 6/7 mindentudó99 ***** válasza:
Február van már rég ki kellett volna forrjon. Ha cukrozod annyi levet önteni kell rá hogy ellepje. Kiszorítod közüle a levegőt és könnyebben kiforr.
2020. febr. 23. 04:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!!
2020. febr. 23. 10:14

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!