Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Sörcsap olcsón ? Az amerikai...

Herjeniu kérdése:

Sörcsap olcsón ? Az amerikai filmekben sokszor látni hogy sört csapolnak egyenesen egy hordóból .Hogyan oldják meg palack és más berendezés nélkül?

Figyelt kérdés

#sörcsap #sör #sör csapolása
2020. aug. 13. 10:08
 1/3 anonim ***** válasza:
2020. aug. 13. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
25l hordóra gondoltam .5lkis hordónál: 1 038Ft/l -nem éri meg .
2020. aug. 13. 10:20
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy?

Van CO palack meg egy hordó sör! :D Nem értem a kérdést... miért feltételezed azt, hogy anélkül oldják meg? Ez nem egy elérhetetlen dolog... Nem csak hatalmas CO palackok vannak. Házi sörcsapoláshoz pl. kapsz olyan átalakítókat is, amivel megoldható, hogy soda-stream palackkal csapold a hordó sörödet, azaz simán megveszed a nagyobb élelmiszer boltokban a CO palackot magadnak! Lehet venni csapot is nyilvánvalóan, mindent megtudsz vásárolni.

Vannak hűtőre szerelt (hűtőbe szerelt) kész sörcsapok, "csapoló rendszerek" is. Így a hordókat a hűtőbe tudod helyezni, a csapolás onnan történik. Ezek ára ilyen 150 ezer forint körül indul. Még nekünk, magyaroknak sem egy elérhetetlen dolog, nem hogy egy nyugatinak. Ezt belehet építeni a bútorzatba legyen szó akár konyhabútorról vagy a teraszon kialakított bútorzatról (pultról), teljesen mindegy, egy asztalos beépíti.

Parancsolj: [link]

Minden van, amire csak gondolnál.

Vagy veszel hordós sört vagy veszel hordót (KEG-et) és főzöl magadnak sört és azt töltöd bele, esetleg ha nem akarsz vele tökölni, akkor veszel sűrítményt és azt erjeszted ki, arra nagyon ráérősen kb. fél órát kell rászánni (a cefrézésére).

Ha a megéri, nem éri meg kategóriában gondolkodunk, azaz ez nem hobbi: Ha megelégszel az ilyen 5L-es mini csapolókkal, akkor veszel egy ilyet: [link]

egyszer kell megvenni! Utána csak patront kell venni.

Aztán sört meg készítesz, annál olcsóbb sör nincs és jobb is, mint a 100-300 forintos bolti sörök! Kell egy erjesztőedény: [link]

Ezt követően meg eldöntöd, hogy főzöd vagy sűrítményből csinálod. Ha főzöd, akkor szorgos utánaolvasás mit hogy, miként, és utána akár ugyanebből a webshopból a hozzávalók összeválogatása de találsz kész sörfőző csomagot is, összeválogatva megfelelő adagra kimérve minden mi adott tip. sörhöz szükséges. Ha meg jó a sűrítmény is (egyébként ezekből is sör lesz, nem tutykolás, más főzi le helyetted, ennyi történik, az be van sűrítve, te ezt hígítod ki és erjeszted ki!) akkor azt veszel. Utóbbihoz nem szükséges semmilyen szaktudás, pár mondatban le van írva mitévő légy vele.

- Felmelegítesz a csomagoláson megadott mennyiségű vizet és ahhoz szintén a csomagoláson megadott mennyiségű sörcukrot (azaz szőlőcukrot), gyümölcscukrot vagy sima kristálycukrot adsz és abban feloldod.

- Fertőtleníted az erjesztőedényt majd beleöntöd a sűrítményt.

- Ráöntöd a forró, elkészült "szirupot". (mindent alaposan fertőtleníteni kell sör esetén, ha hordóba töltesz, akkor a hordót is mindig, minden esetben! Ha üvegbe, akkor az üvegeket értelemszerűen.)

- majd ráöntesz annyi hideg vizet, amennyi a csomagoláson meg van adva.

- Megnézed a hőfokát, ha 25°C fok alatt van, akkor rászóród a tetejére a csomagolásban található élesztőt és belekevered (sokan bele sem keverik).

- Lezárod az edényt, kotyogóba töltesz vizet. Megvárod még kierjed.

- Ha a kotyogó már nem mutat CO képződést, akkor az erjedés lezajlott. Lecsapolod a sört, az erjesztő edényt nem lögybötyölöd, hogy az üledéket ne kavard föl. Kész a söröd, amit CO-val dúsíthatsz.

Ezekből is jobb sörök születnek, mint az olcsó bolti sörök!

Palackozni egyébként úgy szokták, hogy természetesen vehetsz kupakot is és ahhoz eszközt, hogy azt az üvegre nyomd.

Tesznek 1g/deci cukrot a sörösüvegekbe vagy megmérik a sörlé pontos mennyiségét és ahhoz kiszámolják a cukrot és belekeverik palackozás előtt.

Üvegekbe töltik, majd azt lezárják. A hozzáadott cukor ismét elindítja az erjedést, az erjedés CO képződéssel jár, ami a lezárt üvegben benn marad, így szénsavas lesz a sör. Ennyi...

Ha te hordóba töltöd és dúsítod CO-val, akkor rövidül a sörkészítési folyamat, mert a cukorral karbonizálás az időt vesz igénybe, kell hagyni két hétig szoba hőmérsékleten, hogy a CO kialakuljon és a hozzáadott cukor kvázi "elfogyjon", alkohollá alakuljon át (édesség ne legyen a sörben). Ezt az időt te megnyered, viszont ajánlom, hogy legalább két hétre tedd hűvös 11-14 fokos pincébe vagy ha nincs, akkor hűtőbe a hordó sört, mielőtt az csapra lenne verve (a palackozott sört is hidegre kell tenni pár hétre, hogy az ízek valóban kikerekedjenek).

2020. aug. 15. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!