Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az édes borok miért nem...

Az édes borok miért nem "számítanak" bornak?

Figyelt kérdés

Sok borkedvelő ismerősöm megemlíti, hogy csak a száraz borok számítanak az igazi borok közé, és édes-félédes borokat inni kifejezetten szégyenletes.

Nyilván nem értek egyet velük, de felmerült bennem a kérdés, hogy miért gondolják ezt. Tudom, hogy a száraz borok több ideig érlelődnek, így a mustban található fruktóz szintje lecsökken.



2021. szept. 1. 18:17
 1/7 anonim ***** válasza:
4%
Mert a szaraz bor magatol olyan amilyen, a feledes es az edes ellenben hozzaadott cukorral keszul.
2021. szept. 1. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
89%
Mert nem akkora borszakértők. Aki az, ilyet biztos nem mondd. A normális édes bor nem hozzáadott cukorral készül. Mondjuk jóval drágább is, mint a hasonló minőségű száraz. Na ezért sem fogja az átlag 'borszakértő" megszakérteni. Egy 6 puttonyos tokaji aszú szerinted szégyenletes?
2021. szept. 1. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
98%

1-es

Nem adnak hozzá cukrot, nem attól lesz egy bor édes. ( Persze minőségi boroknál.)

"Tehát a válasz a kérdésre, hogy a bort a szőlőben lévő, alkohollá nem erjedt cukor teszi édessé, s ez jobb esetben nem utólag került bele: hanem eleve is benne volt"

[link]

2021. szept. 1. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
91%
Mert annyi eszük van, mint az elsö válaszolónak!
2021. szept. 1. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
12%
Cukrot bele, az kell a nepnek! :))) Persze ismerem en is a reklamdumat ... de a cukor a legjobb megoldas.
2021. szept. 1. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
70%

Azért, mert sok olcsó borban magasabb cukortartalommal fedik el a borhibákat: a nagyon édes íz miatt nem érzed a bor kisebb-nagyobb hibáit. Ezeket onnan könnyű felismerni, hogy alacsonyabb az alkoholtartalmuk (pl. vörös Dankó Pista 10%-os), mert megállítják a forrást (nem hagyják, hogy az összes cukor alkohollá erjedjen) és a szőlőben lévő maradékcukortól lesz édes.

Édes-félédes borokat inni egyébként abszolút nem szégyenletes, a lényeg hogy minőségi legyen.

2021. szept. 11. 03:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
De bizony, a száraz borok az igazi borok. A legtöbb édes bor cukorral készül. Nem érik be olyan mustfokkal a szőlő a legtöbb helyen, még tőlünk délebbre sem, hogy maradék cukor és megfelelő alkoholtartalom is legyen. Másrészt valóban a cukor elfed nagyon sok mindent a borhibákból, zamatokból, fajtajellegekből. Ezért az igazi bor száraz. Vannak még a kivételes, természetes desszertborok, mint pl. a Tokaji Aszú, igen, de annak olyan is az ára a világon mindenhol. (És Tokajban is sok a pancs sajnos.)
2022. jan. 7. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!