Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit csináljak a maradék...

Mit csináljak a maradék párlattal?

Figyelt kérdés
Finomitom a pálinkát, ami bent marad a főzőbe azzal mit csináljak? Kuka vagy jó lehet valamire? Illetve hány fokig finomitsam? Valahol azt olvastam hogy 40 fokos alkoholtartalomnál érdemes abbahagyni a főzést

2023. szept. 30. 12:42
 1/7 anonim ***** válasza:
Kizárólag az orr a mérvadó, rákeresel, remek leírások vannak magyarul. De ha rákeresel youtubeon, hogy utópárlat leválasztás, ott is bőségzavar fogad. Az engem teljesen hidegen hagy, hogy te már elkezdted, mielőtt tudtál volna alap dolgokat, és fogalmad se volt, hogy nem tudod őket, míg oda nem kerültél, hogy szopóka van. Majd átküldöd még egyszer, semmi baja nem lesz.
2023. szept. 30. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 qborka ***** válasza:
Idd meg 🤣
2023. szept. 30. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

40 foknál érdemes megállni utána 25 fokig pár rossz ízű pálinka jön már csak.

Ezt tudod külön is szedni és likőrnek jó lesz.

A maradékot önts a maradékot cefrére.

2023. szept. 30. 18:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Én úgy választok hogy ízlelem ez a 40 meg 50 foknál leállítom szerintem nem mérvadó. Van mikor egész gyengére ki lehet engedni utóíz nélkül.
2023. okt. 1. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a válaszokat. Likörbe jól tudom hogy teszek valami gyümölcsöt és kész?
2023. okt. 1. 12:47
 6/7 anonim ***** válasza:

Ahogy a #4-es írja. Szagolni, esetleg kóstolni, úgy lehet megállapítani mit nem szeretnél benne tudni. Egy valamit lehet az alkoholfokhoz kötni, ha a cefre abszolút egészséges volt, akkor kb. 55 alk. foktól érdemes a párlatot vizsgálni! Én nagy átlagban egyébként 50-45 alk. fok között szoktam megállni a középpárlat elvételével, de ezt nem lehet egy adott alk. fokhoz kötni, mettől utópárlat.

Ami benn marad, azzal azt teheted, hogy nem hagyod benn! :D Miután megálltál a középpárlat elvételével, egy külön edénybe/demizsonba gyűjtöd az utópárlatot, ezt lepárolhatod akár 15-20 alk. fokig is, utána már kár a gázért! Félreteszed és gyűjtögeted ezt egész szezonban! Aztán miután az utolsó hordó cefre is lefőzve, akkor összeöntöd, lefokolod 25 alk. fokra, majd lepárlod. Ugyanúgy van előpárlat és utópárlat is. Lesz belőle egy kicsit jellegtelenebb "vegyes" pálinkád és bár elsőre az logikus, hogy ebből egy nehéz párlat/pálinka lesz, de nem az lesz.

Ezt persze akkor érdemes megtenni, ha nem ilyen 60-100L cefréd van egy szezon alatt, hanem annál lényegesen több. Ha el is veszed az utópárlatot is, akár 20 vagy 15 alk. fokig, akkor is marad az üstben bőven folyadék. Az kuka! Amivel ezt nem érdemes megtenni, azok a hibás cefrék, egyértelműen. Mivel a hibás cefréknél az utópárlat már erősen hordoz olyan hibákat, amivel kár foglalkozni! Sőt, hibás cefrénél akár előbb is kezdődik az utópárlat, akár már 60 alk. foknál.

2023. okt. 2. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 mindentudó99 ***** válasza:
Ami a főzőben marad kiöntöd. Persze ha kihült mert kiég minden. Ha kell kihülésig edényekben tárolid. Vagy bármi ami lehetséges nálad
2023. okt. 2. 09:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!