Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért olyan drágák a whisky-k?

Miért olyan drágák a whisky-k?

Figyelt kérdés

1 mázsa árpa 6000-8000 ft, amiből rövid Google keresés alapján 80 liter whisky kijön, tehát az alapanyag "szinte ingyen van".

A malátázás és a későbbi folyamatok energiaigényesek, ezt értem, de a sörnél is hasonló folyamat történik, és ott megáll 1000-2000 ft körül egy liter (hacsak nem valami speciális termékről beszélünk).


Értem, hogy az érlelés és a tárolás különösen költséges, de az már nem munka és energia igényes. Az is oké, hogy a termék árának legalább fele marketing költség, amire rájönnek az extra adóterhek, de a literenkénti 10,000-50,000 átlagos ár így is meglepően magas.


Aki jobban ért az égetett szeszekhez, ki tudná ezt picit fejteni?



nov. 19. 12:55
1 2
 11/13 Phoney ***** válasza:
95%

Ja látom, csak a lényeget hagytam ki: azt írod, 10-50e az "átlagos" ár. Ez nem a whiskyk "átlagos" ára – maximum akkor jönne ki ilyen átlag, ha nem a forgalomba került whisky mennyiségét, hanem az egyes kiadásokat tételesen átlagolnád, mert hát jellemzően a prémium whiskymárkák azok, amiknek akár több tucatnyi kiadásuk van. De eközben az eladott whisky legalább 80%-a tízezer alatt van.


Szóval erre a 10-50 ezres árra még egyszerűbb a magyarázat: Magyarországon a prémium rövidital-kínálatot leuralja a whisky, mert arra van a legnagyobb kereslet. Nem azért, mert a whisky kivételesen drága, hanem mert a többi drága rövidből sokkal szegényesebb választékot tartanak a magyar forgalmazók (is).


Nagyon sok ugyanilyen drága brandy, rum, tequila, abszint, stb. is létezik, de a whiskyhez képest ezekből itthon szinte csak mutatóba van valami. Talán összesen nincs annyi, mint whiskyből egyedül.


Vannak átlagosan sokkal drágább italok, amikből az alsópolcos árkategória nem is létezik. Cognac, armagnac, vagy [valódi] abszint 13-14 ezer alatt egyáltalán nincs is. Ha calvadost akarsz vagy érlelt rumot (ami tényleg látott legalább 3 évet valami vacak hordóban), az is 8-tól kezdődik. Pedig ugye a rum se a drága alapanyagáról híres ;)

nov. 20. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim válasza:
90%

Ezzel a logikával amit a kérdés alatt leírtál, mindennek le lehetne, kellene húzni az árát.


De rengeteg tényező van még ami az árat befolyásolja az alapanyagokon kívül. Amit szerintem te is tudsz azért.

nov. 20. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 Phoney ***** válasza:
50%
Az alapanyag egyébként kb. semmilyen prémium italnál nem befolyásolja a literkénti árat egy ezresnél jobban, ha nem olyanról van szó, mint mondjuk a málna vagy a bodzabogyó... pl. szőlő vagy a szilva felvásárlási ára van annyira alacsony, hogy olcsóbban kapsz élvezhető brandyt vagy szilvapálinkát, mint élvezhető whiskyt... de egy 30 ezres cognanál se a fantasztikus szőlő dobja fel így az árat.
nov. 20. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!