Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Milyen lehet a 64%-os Whisky?...

Milyen lehet a 64%-os Whisky? Hasonló a házihoz?

Figyelt kérdés
Az Ole Smoky Moonshine szériájában kapható 64%-os Whisky is. Milyen lehet? Valaki esetleg kóstolta már?
2023. júl. 6. 22:05
 1/5 anonim ***** válasza:
41%

Értelmetlen.

Az aromákat legjobban 35-40% alkoholtartalom között érezni. E fölött az alkohol csípése már elnyomja az ízérzékelést.


Ha szimplán bebaszni akarsz akkor persze jó lehet. Vagy ha attól érzed magad menőnek, hogy hűdeerős piát iszol.

2023. júl. 6. 22:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Phoney ***** válasza:

Csak annyiban hasonló a házipálinkához, hogy erős. Ilyen jellegű italnál a 64% általában tényleg nem azért van, mert az 64%-on lenne jó, hanem mert az amerikai zugszesz mítoszához hozzátartozik, hogy azaztán a világ legerősebb itala. (Mint amikor egyes süketek a magyar házipálinkáról hiszik ugyanezt.)


Egyébként az Ole Smoky Blue flame egyáltalán nem whisky, ez az egy még csak nem is gabonából van (bár az is van benne). Az Ole Smoky különböző kiadásai 3-4 különböző italfajtába tartoznak, és az egyetlen igazi whisky köztük az 50%-os "Original", ez egy fehér kukoricawhisky. (Bővebben: [link] )



tegnapelőtt 22:43

Bztosan azért kezdődik szinte minden értelmesebb színvonalú párlat 40%-nál, és azért van a többségük 40-50 közt vagy gyakran 50 fölött is, mert amúgy 35-40 közt lennének a legjobbak... ez a "40% fölött az alkohol elnyomja az aromákat" hülyeséget még a pálinkareneszánsz elején találhatta ki 1-2 okoska, amikor itthon majdnem az egész szakma tankönyvi szintre esett vissza, és mindenáron meg akarták magyarázni, hogy a jó pálinka csakis 40 fokos lehet. Komolyabb tételeknél kb. csak a brandyre meg a vodkára igaz, hogy a 40 igazán jól működne.


A valóságban a párlat beltartalma dönti el, hogy 35, 40, vagy mondjuk 55 fok lesz neki az ideális. De én elég komoly pálinkafőző szakembertől is hallottam olyat, hogy az egyik nagyon jó pálinkája egyszer igenis 62 fok körül lett a legjobb. Persze azt készséggel elhiszem, ha a Te ízérzékelésedet elnyomja, de ha egy hardcore párlatkedvelőnek mutatsz egy drágább whiskyt, rumot, pálinkát, amit egész 40-ig vizeztek, akkor rögtön húzza a száját, hogy így nem áll össze az íze.


[link]

2023. júl. 8. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

Phoney:


Informatív a cikk (a másodikra gondolok most), sokat tanultam belőle, de egy apróság: itt nem 95,6% kéne legyen?


"A legtöbb párlatfajta lepárlás után 60–96,5 térfogatszázalék közötti alkoholtartalmú"

2023. júl. 9. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Phoney ***** válasza:

Nem :) ez is benne van. A 95,6% az azeotrópos etanol tömegszázalékos (m/m) értéke, ami térfogatszázalékban 97,2. A finomszesz viszont nem azeotrópos, "csak" 96-96,5% v/v körüli.

A köztudatban egyszerűen összemosódott a két érték, mert elsőre ugye az tűnik logikusnak, hogy a szeszfinomítókban azeotrópos erősségre finomítanak.

2023. júl. 9. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Azóta elértem a cikknek ahhoz a részéhez, amire utalsz, és jöttem vissza kommentelni, hogy benéztem, de már helyesbítve lettem.
2023. júl. 9. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!