Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mennyi ideig hagyjuk erjedni...

Granulátum kérdése:

Mennyi ideig hagyjuk erjedni a cefrét?

Figyelt kérdés

Már sokmindent olvastam a párlatok készítéséről, de hogy mennyi idő alatt lesz lepárolható a cefre, arról valahogy soha nem láttam infót.


Függ attól, hogy cukor/gyümölcs/gabona/egyéb a cefre alapanyaga?

A magyar hagyományokban mikor főzték a pálinkát? Érés után egyből vagy félrerakták a gyümölcsöt és csak télen láttak hozzá?



2012. dec. 5. 21:17
 1/1 anonim ***** válasza:

A gyümölcsöt akkor célszerű becefrézni, amikor legmagasabb a cukortartalma. Én ajándékba kaptam egy mázsa kőkemény körtét, és egy hónapig utóérleltem, csak akkor raktam el.


A cefre forrása és kezelése egy érdekes történet. Ha túl korán főzöd le, nem lesz jó a kihozatala (kevés alkohol) és nem is lesz jóízű. Ha túl későn, akkor meg nagyobb az esély, hogy megecetesedik. Az alkoholos fermentáció átvált ecetsavasba.

Általában akkor forrt ki a cefre tökéletese, ha már nem pezseg (leáll a CO2 termelődés) és a cefre tetején látható bundának is nevezett habos frakció leszáll a cefre aljára.

Az nagyon változó, hogy mennyi idő kell ehhez. Függ a cefre cukorfokától, Ph értékétől, az élesztőgombák milyenségétől, környezeti hőmérséklettől.

2012. dec. 5. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!