Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A bourbon whiskey tényleg az...

A bourbon whiskey tényleg az aktív szénen való átengedéstől nyeri el a színét?

Figyelt kérdés
Mert azt tudom, hogy a skót whiskyk a barnás színüket a hozzájuk adott patakvíz tőzeges talaja miatt kapják. A bourbonhoz egyáltalán nem adnak hozzá patakvizet?

2014. máj. 15. 19:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
95%
Rosszul tudod.
2014. máj. 15. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
96%
Ennyi marhaság egyetlen KÉRDÉSben, csúcs!
2014. máj. 15. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

"Mert azt tudom, hogy a skót whiskyk a barnás színüket a hozzájuk adott patakvíz tőzeges talaja miatt kapják. "


Patakviz tozeges talaja!? Na, nekem most kell kicsit lepihennem...

2014. máj. 15. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 Phoney ***** válasza:
100%
A bourbon whisky kizárólag a hordótól kapja a színét. Az aktívszén nem hozzáad, hanem elvesz a whiskyből...ez a dolga.
2014. máj. 15. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:

"A tőzeg, mint tüzelőanyag azonban elengedhetetlen a maláta előállításnál és számos skót whisky fajtánál."

Ezt a Wikipédiáról idéztem most. Szóval attól még, hogy szerintetek baromság, ez igaz.

2014. máj. 17. 09:45
 6/11 Phoney ***** válasza:
100%
Ebben a mondatban 2 hiba is van. Jó, hogy szólsz, már kijavítottam a Wikipédián.
2014. máj. 17. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
A tőzeg mint tüzelőanyag hogyan viszonyul "a hozzájuk adott patakvíz tőzeges talaja" meghatározáshoz? Nem baj, ha valaki tudatlan, de védeni a hülyeséget, háát...
2014. máj. 17. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
52%
A whisky a színét a kiégetett tölgyfahordókban töltött idő adja. Őszintén, annyira nem vagyok otthon a whisky készítésen, de a szíbét tuti ez adja. A szűrésnek pedig az a lényege, hogy lágyabb lesz tőle az ital, de ízabyagokat vesz el az italtól. Pl a gentliman jack így próbálja utánozni az öregebb whiskyket. Az Ardbeg például hidegszűrésiveljárással készül és annál obtenzívebb ízt, mint anit egy Ardbeg nyújt, hát sok sikert a kustáshoz...
2014. máj. 28. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 Phoney ***** válasza:
100%

Utolsó: a használt hordóban érlelt (skót, ír, kanadai) whiskyk színét gyakran nagyobbrészt a színezőkaramell adja. Ez megengedett, és a vásárlói elvárások miatt szükség is van rá a fiatalabb vagy a többedtöltésű hordóban érlelt whiskyknél. Van olyan – egyébként nagyon jó – 10 éves single malt-om, aminek karamell nélkül halvány, zöldes pisiszíne van... kerámiapalackban árulják. Próbálnád üvegben eladni a laikusnak minőségi whiskyként.


A bourbon/Tennessee whiskyben tiltott a karamell, de egyben szükségtelen is, mert már 3 évvel is szép színük van (és az ismertebb amerikai márkák 4-5 évnél kezdődnek).

2014. máj. 28. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Phoney baromi érdekes, komolyan. Gondolom Az Ardbeg Ten-re utalhatsz annak van elég világos színe. Akkor pa a Ardbeg Uigeadail tartalmaz ilyen karamellt? Vagy a Sherry-s hordók több színanyagot tartalmaznak, mert ugye az Uigeadail egy ilyen kevert whisky szerűség, ha jól tudom. Ardbeg Ten-ből, Corryvreckan-ből és a többi maradék Ardbegből keverik. Ha jól tudom :)
2014. máj. 28. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!