Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mennyi cukor mehet a cefrébe?

Mennyi cukor mehet a cefrébe?

Figyelt kérdés

Életemben most először szeretnék kifőzetni pálinkát. Sok mindent olvastam a neten, beszélgettem a falubeli idősebb emberkékkel, akiknek ez már rutin. Viszont sok mindenben megoszlanak a vélemények.


Tudom, hogy törvényileg nem kell cukor a cefrébe, viszont szinte mindenki tesz bele felénk, hogy mennyit, az változó. Ha szeretnék beletenni én is, akkor milyen arányba érdemes a követező gyümölcsökhöz:

- szilva

- sárgabarack

- alma?


Köszönöm



2014. júl. 16. 22:21
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
61%
Akkor kell bele cukor ha sz@r a termés. Rendes pálinkába nem kell, mivel a gyümölcsben található cukor is elég hozzá.
2014. júl. 16. 22:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm.


Tudom, hogy nem KELL bele, de ha mégis szeretnék? Nem kereskedelmi célra megy, akkor...?

Kicsiny falunkban általában:

- 4-5kg cukor/100L barack,

- 7-8kg cukor/100l szilva

- almához nem kaptam instrukciót, mert az nem kifizetődő (szerintük)


Nekem ezek soknak tűnnek. :(


Viszont a neten olvastam már 2/100 illetve 3/100 arányt is. De szerintem ez gyümölcsönként változnia kellene.


Illetve az almához írnak egyéb adalékanyagokat is (élesztő, pektinbontó, ...). Ezek kellenek bele? És le kell "darálni" az almát, vagy elég felszeletelni is?

2014. júl. 16. 22:44
 3/17 anonim ***** válasza:
47%

Az idősebb embereket nem fogod meggyőzni arról, hogy nem kell cukor. Elsősorban a rendes falusi kerítésszaggató az úgy készül, hogy ami gyümölcsöt sikerült összeszedni a környéken, és semmi másra nem lehetett használni, abból lesz a pálinka. Mivel ebben tényleg minden van - éretlen gyümölcs, rothadt, penészes gyümölcs, fű, fa, virág - ahhoz, hogy megerjedjen cukrot kell bele tenni. Másrészt a falusi hozzáértőknek a mennyiség is fontos, nem csak a minőség. Minél több cukor kerül a cefrébe, annál több pálinka lesz belőle. Amikor a szomszéddal, aki 40 éve maga főzi a pálinkáját, megkóstoltattam az első (bérfőzetett) pálinkámat, azt mondta, hogy kicsit gyenge, de ilyen finomat még nem ivott. Megkérdezte mennyire "jött ki" literje. Mikor megmondtam, hogy 14600 Ft, mivel vettem a gyümölcsöt, még másnap is rajtam nevetett. Neki ennyi pénzből 30 liter is lejön - mondta.


Szóval tényleg nem kell cukor, a gyümölcs viszont olyan minőségű legyen, amiből lekvárt is főznél, vagyis egészséges, érett. Ha hűvös idő van, és/vagy alacsony a gyümölcs cukortartalma és nem indul meg az erjedés, akkor lehet segíteni némi cukorral.

2014. júl. 16. 23:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm.


Akkor ezek szerint ha nem teszek egyik fajtába se cukrot, csak kiválogatom, magozom (barack), szeletelem (alma), ... akkor napi 2-3 keverés/"gyömöszölés" által is megindul az erjedés.

A cukrot "csak" a mennyiség-növelés (1kg cukor = +7dl pálinka) miatt teszik bele.

2014. júl. 16. 23:24
 5/17 zolidobos ***** válasza:
Snapszmester szerint-akinek a véleménye etalonnak tekinthető-, a 3kiló/100 liter adja a legjobb eredményt, jobbat mint a "szűz" cefre. A gyümölcs minőségét taglaló hozzászólóval egyetértek.
2014. júl. 17. 05:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
Én is a max. 3% cukor hozzáadását tartom ésszerűnek. A tavalyi almából viszont érezhetően finomabb lett a cukormentes mint a 3%-os cukrozott. Az élesztő a legfontosabb dolog a cefrézésben! Enélkül nem lehet tudni, hogy fog lezajlani az erjedés. 100 literenként 1 db sima sütőélesztő elég bele. Hideg időben speciális hidegtűrő élesztőket szoktak alkalmazni. Régebben szeleteltem az almát és utána a hordóban egy fúrógépbe fogható kiélezett keverővel pépesítettem. Ez több száz kilónál horror munka volt. Ma már darálom és utána szintén pépesítem a fúróval. Ilyenkor pektinbontót nem használok.
2014. júl. 17. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 Sün!! ***** válasza:
Függ attól is, hogy milyen cefre. én 2-5% cukrot teszek bele rögtön a zúzás után. Tehát 5 kilónál többet sosem.
2014. júl. 17. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 gabrincs ***** válasza:
70%

Nagyon finom pálinkát főzhettek.

Gratulálok.

Csak érett gyümölcsből főzzed a pálinkát, és nem kell bele cukor.

gondolkozz egy picit.

100 liter cefrében adott mennyiségű íz,és aroma anyag van.

100 liter cefréből normál esetben 6,7lityi pálinka van ( ez gyümölcsfajtától változik).

Tehát a 100liter cefrében lévő aroma és íz anyag ebben a 6, 7 liter pálinkában oszlik el, és adja a nedű sajátos aromáját.

Ha cukorral megtúrbózod, tegyük fel teszel bele 3 kilót (ahogy a sok "szakértő" javasolja) a 6,7 lityi helyett kapsz 9,10 liter pálinkát. Azonban az aroma, és íz anyag tartalom nem változik. ugyanannyi anyag oszlik el a 9,10 liter pálinkában.

Ebből el tudod dönteni, hogy kell e cukor a cefrébe?

ha cukros páleszt főzöl magadat basz@d át.

Csak érett egészséges gyümölcsből főzd, nem bánod meg hidd el.

ha akarod szívesen adok tanácsokat privátban.

Nem egy két embernek segítettem már itt is.

Üdv:G!

2014. júl. 17. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 Sün!! ***** válasza:
Nem forgalomba hozni akarja a pálinkát. Nem az volt a kérdés, hogy tegyen-e, azt már eldöntötte. Az volt a kérdés, hogy mennyit tegyen bele annak tükrében, hogy ne cukros lötty legyen. Ha van 500 liter cefrém, nyilván nem biztos, hogy teszek bele, de akinek van 50-100 literje, az megdobja egy kicsit, így két literrel több lesz. A minőségén alig látszik.
2014. júl. 18. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 gabrincs ***** válasza:
100%

pont akkor ne tegyen bele cukrot ha magának főzi. soha. de magának különösen ne.attól még hogy nem az volt a kérdés, még megpróbálhotom eltéríteni a hülyeségtől.

biztosan finom pálinkákat készítesz, és szakértő is vagy.

Ne a fütyülős legyen már a szint.

2014. júl. 18. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!