Kedvenc borotok?

Figyelt kérdés
Melyik a kedvenc félédes/édes vörösborotok? Melyik a legjobb márka?
2015. febr. 8. 11:30
 1/9 anonim ***** válasza:
94%

Félédes bort nem választok.

Az édes bort nem tartom bornak.. leszamítva az aszut, jégbort, szamorodnit..stb mint különlegesség, pl nem is klasszikus borospohárban kínálják..


Vörösbor sem a kedvencem, ennek egy oka van, megnyomja a vérnyomasom.. És a könnyed borokat szeretem. Tehát a testesebb idős borok szóba sem jöhetnek..

Egy gyümölcsös Cabernet savignont szívesen elkortyolok, kizárólag szárazat,m max felszárazat, de azt ritkán.


A rosé borokat kedvelem.. Mert nem testesek, könnyedek, megvan a vörös bor gyümölcsössége is benne.

Cabernet savignon, kekfrankos,mde egy pino noirt is szívesen iszom..


Feherek közül a jó olaszrizlinget, vagy rajnai rizlinget szeretem, az irsai olivér illatosságát imádom, jöhet a királyleányka is.

Egri csillag esetén eddig csak a Juhász féle tetszett..


Vörösboros ismerőseim kedvelik a Teleki borokat..

Merlot, pino noirt..

2015. febr. 8. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
67%
Első remélem nem hoz veled össze a sors mostanában. D: Milyen kellemetlen helyzet lenne, ha a randin kitennék elég egy liter házi saját készítésű meggybort és elkezdenéd ecsetelni, hogy te az ilyen meg olyan borokat részesíted előnyben. :D El is zavarnálak. :D Házi boroknak nincsen párja. F/22, bár ahogy növekszik az ember egzisztenciája nyilván úgy finomul az ízlése is... :D
2015. febr. 8. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Én is nagyon szeretem a házi meggybort. De más vörösbort nem szeretek.
2015. febr. 8. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 Mojjo ***** válasza:
100%

Szia!


Sajnos édes/félédes vörösben nincs kedvencem, sőt, pár évente születik talán egy-egy ilyen magyar bor, amit bátran megvennék, a többi nagyon gyenge minőségű, és nem természetesen édes, hanem édesített.


Az édes vörösbor eleve nehéz téma. A vörösborok tannintartalma és a cukor nem egy jó páros: a cukor nagyon felerősíti, kiemeli a tannin fanyarságát, keserű, fura ízt hozva létre, szóval az édes vörösbor készítése, ha azt akarjuk, hogy harmonikus ízvilágú ital készülhessen, nagy odafigyelést igényel. Természetes vörösbor készítésre így leginkább a vékony héjú szőlőfajták lennének alkalmasak, amelyek borai tanninban szegényebbek. Magyarországon azonban kb tökéletesen alkalmatlanok a feltételek természetes édes vörös boroknak való alapanyagul szolgáló szőlő szüretelésére: meleg, csapadékban szegény őszi időjárás kell hozzá, és meleg alatt azt értem, hogy a mi őszi időjárásunknál többnyire melegebb. A szőlőnek úgy kell ősszel továbbérnie (akár töppednie), hogy ne rothadjon (az említett szőlőfajták rothadásra ráadásul tipikusan érzékenyebbek), ehhez jó széjárású, jó vízelvezetésű és magas hőösszegű helyek lennének szükségesek. A talajadottságok az északabbi borvidékeink meredekebb hegyoldalain jók, de az éghajlat nem annyira... Lényeg a lényeg, írtó ritkán születik hazánkban igazi édes, vagy akár csak félédes vörösbor - néhány fajtánál már annak is örülünk, hogy egyáltalán rendesen beérik a szőlő száraz vörösnek.


A boltban kapható édes/félédes borok döntő többsége kétes minőségű szőlőből készült, mustsűrítményezéssel felédesített, alacsony kategóriájú ipari bor.


Ha szeretnéd a borok világát megismerni, már az igényes oldalukról, akkor óva intenélek az édes vörösektől - vagy csak nagyon nagy körültekintéssel, és lehetőleg nem hazai vidékekről válogatnék.

2015. febr. 8. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Mojjo ***** válasza:
100%

Hopp, itt:

"A boltban kapható édes/félédes borok döntő többsége"

vörösborokra gondoltam. Szerencsére fehérből van elég sok természetes félédesünk, édesünk meg még több. Persze azokat sem az alsó polcokon kell keresni, mert az édesített lőrék fehérben is szép számmal jelen vannak.

2015. febr. 8. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Én is inkább a száraz fehéreket szeretem.

Árban is jók és finomak a Bussay borok.

de a legjobb fehéret Pannonhalmán ittam borkóstolón.

2015. febr. 8. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
82%

2.

Randin nehezen, férjnél vagyok:):)


A meggybor megint más ....mint említettem az aszu és egyéb különlegességek is egy más kategória...


Egyébként valoszínűleg többoka van a borra való igényemnek.

1 borvidékről származom, gyerekkorom őta résztveszek a szőlőtermelésben, és ezáltal hobbi szinten a borászatban is, édesapám által.

A borait megmérettetjük, helyi,és kevesbé neves versenyeken is, ezért abban a kultúrában is otthon vagyok.

Élelmiszermérnökkent végeztem,migaz nem borászat volt a szakiranyom, alapvető dolgokat megis meg kellett tanulni.

A férjem egri borvidékről származik, így a bor a mindennapjainkban benne van..ahogy a pálinka is,mert pálinkamester:)

Aztán nem utolsősorban suli mellett egy 5 csillagos hotel bárjaban dolgoztam, ahol volt lehetőségem tesztelni pár jobb minőségű( 15-20e ftos) bort is.../ egyébkent nem jobbak, inkabb túlárazottak a pár ezres boroknál../

2015. febr. 8. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
70%
száraz fehérbor nem tudok konkrét nevet nem ismerem annyira a borokat
2015. febr. 8. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
88%

Ha vörös és édes, próbálj ki egy villányi Kadarka Aszú bort.

Igen különleges.

2015. febr. 10. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!