Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mitől függ a piának az alkohol...

Mitől függ a piának az alkohol foka?

Figyelt kérdés
A cukor vagy a gyümöcs minősége vagy mitől függ hogy hányfokos "innivalót" kapunk?

2015. febr. 9. 20:10
 1/4 anonim ***** válasza:
74%
A bótban ollyat kapsz, amilyenre a vonatkozó szabványok szerint beállították. A házi lepárlásnál meg szintén amennyire felhígítják. Előbb persze megmérik szeszfokolóval (sűrűségmérő).
2015. febr. 9. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Sifli ***** válasza:
73%
A gyümölcs érettségétől függ.
2015. febr. 10. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

[link] --> előállítása pont


Gyümölcs cukorból oxidatív eljárással, illetve gyümölcs sávból reduktív eljárással állítanak elő alkoholt. Az utóbbi a borokra jellemző. [link] 7. Dia


A sör, bor természetesen is képes, úgy nevezett vad élesztővel is megerjedni. De ma inkább nemes élesztővel dolgozik a szakma. Az élesztő végterméke az alkohol, amibe az élesztő is belehal bizonyos koncentráció, töménység esetén. Ezért a sör és az oxidatív bor 3-9, illetve 9-13 térfogat százalékos alkohol oldalnak felel meg.


A tömény szeszek esetében a fermentáció után lepárlást alkalmaznak. Ezzel jóval koncentráltabb szeszt tudnak "főzni", amit pálinka esetében vissza higítanak tetszés szerint, de többnyire 38-55 között szokott mozogni az a szám, amit a pálinka főzésnél a megbízó kérni szokott.

2015. febr. 10. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Phoney ***** válasza:

Ha erjesztett ital (sör, bor, gyümölcsbor, stb.), akkor az erjesztett lé cukortartalmától, illetve az élesztő adottságaitól is (ti. mekkora részét erjeszti ki a cukroknak).


Ha égetett szesz, akkor viszont mindenképpen jóval erősebbnek kell lennie a fogyasztási szeszfoknál, szóval olyan erős lesz, amilyenre utólag hígítják. Ha egy pálinkát pl. csak 45 fokosra sikerült lefőzni, akkor az selejt (vagy a cefre volt hulladék, vagy a főzője kontár). Normális esetben már az első főzetet is vissza kell hígítani a finomításhoz.

2015. dec. 21. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!