Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyik a legjobb fehér száraz...

Melyik a legjobb fehér száraz bor (nem tokaji)? 15-20ezres árban keresem

Figyelt kérdés
2015. ápr. 28. 19:53
 1/5 anonim ***** válasza:
[link] Nekem ez.
2015. ápr. 28. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Mojjo ***** válasza:

Szia!


Tokajt miért zárod ki élből? Remek fehérboraik vannak, igény szerint igen drágán is :D

Ezzel együtt is azonban magyar száraz fehérbor Tokajból is csak mutatóban van ebben az árkategóriában, Tokajon kívül meg még mutatóban sem. Ha még beszerezhető valahol a St. Andrea pince Mária küvéje Egerből, azt ajánlanám, de az is "csak" 12 ezer HUF körül mozgott. Külföldiek közül meg én is az előző kollega által ajánlott burgundiai Chardonnay-t mondanám, vagy tökmás stílusban egy jó német rajnai rizlinget, mondjuk őt:

[link]

Sorry, ezzel is alálőttem az árnak, de egy Bott Frigyes féle 2013-as Super Granummal fejeld meg, nem fogod megbánni és egyből árban is vagy: [link]


De amúgy komolyan érdekelne, hogy miért van Tokaj kizárva...

2015. ápr. 28. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 Mojjo ***** válasza:

Egyébként arra vigyázz, hogy az említett rizling nem 0,75-ös üveg... olyan kiszerelésben meg felette lenne az árnak :) Már csak ezért is megfejelném a Bott Frigyes féle extrával.

Ha maradnál a rizlingnél és 0,75-ösnél, akkor viszont még ezt a versenyzőt mondanám:

[link]


Egyébként a chardonnay is tényleg maximálisan jó ajánlás, de nagyon más stílus. Az, hogy neked egy német rizling, vagy egy burgundiai chardonnay jön be jobban - vagy bárki másnak - teljesen megjósolhatatlan, de mindkettő a világ fehérboros abszolút élmezőnyébe tartozik.

2015. ápr. 28. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim válasza:

Szia,


Hangulattol, eteltol es izlesvilagtol fuggoen nagyon sok legjobb szaraz feher bor letezik. :) A vilag elvonalaban a nemet rieslingek es burgundiai chardonnayk a legismertebbek. Nemetorszag legjobbnak tartott, szinte megkozelithetetlen termelojea Mosel borvidekrol, Egon Müller. Hihetetlen boraivannak. Keves alkohol, tokeletes egyensuly, frissesseg, komplexitas. Szinte vibral minden korty. (Scharzhofberger Kabinett) Belepo borait mar lehet kapni az altalad emlitett arban: [link]

Franciaorszag/Elzasz: Ez az a borregio, ami egyretelmuen a feher borairol hires. Azt tudnod kell, hogy nem mindenhol kulonboztetnek meg szaraz-felszaraz-edes borokat. Itt sem irjak ra, es nincs is egyertelmu rendszer ra, hogy mi melyik kategoriaba esne. Korulbelul tudni lehet, hogy a Riesling nagyjabol szaraz lesz, a Pinot Gris (ezt ott Tokay-nak nevezik, szoval nem ezt keresed. ;) ) vagy a Gewürztraminer inkabb edes/feledes. Termelokent elsosorban Domain Zind-Humbrechtet tudom ajanlani, valamint Paul Blanck es Reme Gressert. Ha a legertekesebb borokat keresed akkor a Rangen Gran Cru nedui utan kutass.

Magyarorszagon Tokaj utan Somlo a kedvenc borvidekem. Itt szerintem Spiegelberg Istvan a Te embered, de Fekete Bela es Györgykovacs Imre borai is gyonyoruek, csak joval az altalad emlitett ar alatt vannak. Egyebkent a mar elottem emlitett Bott Frigyes is nagyon jo. Erdemes kiprobalni.

Ha ujvilagi borokat keresel akkor kettot emlitenek meg, bar itt aztan tenyleg szamtalan szep bort lehet talalni de, hogy ne veszitsuk el a fokuszt koncantraljunk a legendakra:

Kalifornia: Robert Mondavi: [link]

Uj Zeland: Saint Clair: [link]

2015. ápr. 29. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 Mojjo ***** válasza:

Egy kis kiegészítés a négyes egyébként nagyon szép válaszához:

"Azt tudnod kell, hogy nem mindenhol kulonboztetnek meg szaraz-felszaraz-edes borokat. Itt sem irjak ra, es nincs is egyertelmu rendszer ra, hogy mi melyik kategoriaba esne."


Valóban nem mindenhol írják rá, sőt, sok helyen a szőlőfajta feltüntetése sem divat. Viszont az nem igaz, hogy nincs rá egyértelmű rendszer, hogy mi melyik kategóriába esne. Az EU-ban elfogadott, egységes szabályzás szerint (tehát ez igaz a Franciákra is!) a kategóriák a következőek:

- Száraz: alapesetben 4g/l cukortartalomig, illetve a sav függvényében maximum 9g/l-ig (a savtartalomnak kevesebb, mint 2g/l-el kell elmaradnia a cukortartalom mögött, így például 9g/l cukortartalom esetén is száraznak minősül a bor, ha a savtartalom meghaladja a 7g/l-t.)

- Félszáraz: alapesetben 12g/l cukortartalomig, a savtartalom függvényében 18g/l-ig (a savtartalomnak kevesebb, mint 10g/l-el kell lemaradnia a cukortartalom mögött)

- Félédes: 45g/l cukortartalomig

- Édes: 45g/l cukortartalomtól

2015. ápr. 29. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!