Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ha én elkezdek borászkodni,...

Ha én elkezdek borászkodni, és amit majd szeretnék piacra is dobni, akkor abból mennyi bevétel származhat?

Figyelt kérdés
És hogyan kezdjem el a borászatot, pár tanács elkelne. Tegyük fel lenne kb. jó ízű borom, 0.7l üvegekben egy frappáns névvel piacra dobnám, jönne belőle jó kis bevétel, vagy csak zsebpénz sem?

2015. jún. 16. 02:37
 1/6 anonim ***** válasza:

"...elkezdek borászkodni..."

Van valamennyi szőőd, abból csinálsz akármennyi bort magadnak.

Azt hiszed ennyi elég ahhoz, hogy "borász" legyen belőled?

.

A te,borásszá váló akaratod ahhoz elég, hogy komoly erőfeszítések árán képezd magad előbb-utóbb azzá is válj!

2015. jún. 16. 04:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Mojjo ***** válasza:

Szia!


Rengeteg engedély kell hozzá, rengeteg bürokratikus svédtornával, plusz rengeteg kőkemény (!!!) munka, és nem éppen a biztos meggazdagodás receptje a borászkodás, ha csak nincs 100+ hektárod, meg ehhez illő számú munkásod.


Van földed? Ha igen, mennyi, hol, milyen szőlővel, milyen felszereléseid vannak mellé?


Nem bunkóságból, csak őszinte jótanácsként, ha a kérdésben feltetthez hasonló bizonytalanságaid vannak, akkor ne vágj bele ilyen üzlebe. Komolyan.

2015. jún. 16. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 szaszaa11 ***** válasza:
Hat olyan borász konnyen válhat belőled aki maganak csinal moslekot, mint pl nagyapám aki azt se tudja milyen fajta a kék szőlője, es agyon cukrozza a mustot... Ezt nem veletlenul tanítják! Jelentkezz be egy tanfolyamra lehetoleg ne OKJs fosra .
2015. jún. 16. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

és kb. mennyi pénz jönne be ilyen üzletből csak a kíváncsiság kedvéért.

Úgy hallottam, hogy egy közepes minőségéért 700 EUR évente.

2015. jún. 16. 17:01
 5/6 Mojjo ***** válasza:

Ez a 17:01-es kérdés értelmezhetetlen, ha nem tudjuk legalább azt, hogy mekkora birtokról is van szó. Ugyanúgy, mint ahogy a 700 EUR évente is értelmezhetetlen anélkül. Ami mellesleg igen-igen sovány.

Figyelj, telepítési engedély kell a szőlődre, aztán származási engedély, aztán forgalomba hozatali engedély. Ezt három különböző helyről, szép rögös úton, hogy árulhasd egyáltalán palackozottan a boraidat. Plusz, ahogy említettem, ez kőkemény munka. Csak úgy kis mellékesnek akkor lehet csinálni, ha nem lepalackozott bort akarsz ebből, hanem csinálsz magadnak kis háztájit és max kimérsz belőle. Ehhez nem tudom, milyen engedélyek kellenek mondjuk...


De figyelj, nagyon egyszerű. Ha üzletbe akarsz vágni, az a minimum, hogy képes vagy egy megvalósíthatósági tervet összeütni. Komolyan.


De segítek, megadom, hogy kb miket kell számításba venned. Vegyük azt, hogy lepalackozott bort szeretnél kereskedelmi csatornákon keresztül értékesíteni. Először nézzük, számoljunk hány palack bort termelhetsz:

adott birtokméret - tőkesűrűség - tőketerhelés - lékinyerési arány -> ebből határozd meg azt, hogy hány palackot tudnál termelni, plusz járulékos károkkal is számolj (jégverés, madarak, peronosz, szürkerothadás, lisztharmat, akármi)


Gondolj ki egy palackárat, és kezdjük visszafelé haladva kivonni belőle az alábbiakat:

kisker árrés - nagyker árrés - áfa - dugó - palack - kapszula - címke (plusz egyszeri beruházásként a címketerv)


És akkor már csak a szőlőművelési költségeket kell hozzácsapnod.


Ha ezeket végigszámolod, láthatod, hogy kb milyen haszonnal kecsegtet az üzlet.


Plusz segítség: haszonkulcsok: 40%, áfa: 27%, dugó, palack, kapszula, címke 300 Ft.

Közepes-közepes-alá minőség: tőkesűrűség: 8ezer tő/ha, tőketerhelés: 4kg/tőke, lékinyerés: 60%


Ezt így nagyon hirtelen, elég körülbelülre. De ebből elindulhatsz, és számolhatsz, ha tényleg érdekel.

2015. jún. 16. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 szaszaa11 ***** válasza:

Közepes minőségű bort előállítani, tapasztalat nélkül, nem lehet.

Tudod-e egyáltalán, milyen a közepes minőségű bor?

Közepes minőségűnek számít az 1200-2500 forintos árkategóriájú bor. És ennyiért már igen csak jónak kell lennie a bornak, hogy megvegyék.

Még megfelelő minőségű, gyenge, asztali bort sem fogsz készíteni mindjárt az első szüretből. Talán 2-3 szüret után, mikor már látod mi hogyan megy, tudsz majd forgalomba hozni 1-2 üveggel, de ez rengeteg befektetést igényel, és sokáig nem fog visszajönni a pénzt. Egy fahordó mostanság 100 ezer forint körül van, a sz*r minőségű. Kénszalagot kell venni, rotációs kapát, permetszert, üvegeket, prést, pincehelyiséget kell szerezned, ha rozét vagy fehéret akarsz készíteni, tartályokat, stb.


Ez többmilliós befektetés még akkor is, ha esetleg van szőlőd már. De gyanítom nincs. Szóval ha rám hallgatsz ne állj neki. Ebből lesznek a balesetek... (Kénezi a hordót, és nem gyújt gyertyát a pincében, ottmarad.)

2015. jún. 17. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!