Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miben különbözik az Amerikai...

Miben különbözik az Amerikai és Kanadai whisky a Skót whisky-től?

Figyelt kérdés

2015. okt. 27. 07:43
 1/2 anonim ***** válasza:
68%
Az amerikait amerikában, a kanadait kanadában, míg a skótot skóciában készítik, egyébként, márkától és fajtától függően millió különbség lehet akár amerikai és amerikai, kanadai és kanadai, skót és skót közt is...
2015. okt. 27. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 Phoney ***** válasza:
91%

Ahogy az első írta, ezek nem kimondottan whiskyfajták, hanem az adott nemzetekre jellemző whiskyfajták halmazai. A skót whisky 3, a kanadai legalább 2, az amerikai legalább ötféle whiskyt takar.


A kanadaiak többsége könnyű blended whisky, majdhogynem csak érlelt vodka egy kis rozs- vagy bourbon (jellegű) whiskyvel ízesítve (akár 1:9 arányban). Emiatt gyakran még a drágábbak is csak jéggel jók (pl. a 8 éves Black Velvet vagy a 12 éves Canadian Club szobahőmérsékleten még vastagon adja a jellegzetes szeszízt – vodkaízt.) A Crown Royal viszont pl. jó jég nélkül is, illetve léteznek határozottabb ízű kanadai blendek is, pl. a Canadian Special Old. Jóval ritkábbak, de vannak tisztán palackozott kanadai rozswhiskyk, és újabban (skót mintára) malátawhisky is.


Az amerikaiak közül szinte kizárólag straight (azon belül is főleg bourbon/Tennessee vagy rye) whiskykkel találkozhatsz. Ezek nem blendek, hanem egyetlen fajta whiskyből állnak, de vegyes cefréből készülnek, ami jellemzően ugyanabból szokott állni (kukorica, rozs és árpamaláta), csak változó arányban. Az ízük a kötelezően új, belülről vastagon elszenesített hordó miatt határozott édes-vaníliás jelleget kap (kivéve a corn whiskyt, aminél viszont tilos az ilyen hordó), de maga a whisky általában kellemesen csípős, kisüsti jellegű (az oszlopot csak cefrefőzésre használják). A Tennessee whiskyt általában erősen megszűrik érlelés előtt, így az sokkal lágyabb-édesebb (de cserébe ízetlenebb) a Kentucky bourbönnél. Az amerikai blended whiskyt nálunk nem lehet whiskyként forgalmazni (így inkább egyáltalán nem is forgalmazzák), viszont gyártanak direkt az EU-piacra szánt, olcsó kanadai stílusú blendeket.


A skót whisky két whiskyfajtát takar, plusz ezek keverékét. A boltokban általában vagy a kisüsti malátawhiskyvel találkozol (malt whisky), vagy blended whiskyvel, ami malt whisky és jellegtelen grain whisky (~ érlelt tisztaszesz) keveréke. A megtévesztően elnevezett „blended malt whisky” viszont szintén tiszta malátawhisky, csak több különböző lepárlóból származik. A skót malátawhisky általában többé-kevésbé füstös, de nem mindig. A blended scotch mindig tartalmaz annyi malátawhiskyt, hogy ne legyen vodkaíze, így a malátawhisky uralja az ízét és a jellegét, de többnyire felismerhető a „töltelék” jelenléte. Ezt a bizonyos tölteléknek használt grain whiskyt nagyon ritkán palackozzák magában, mert sokáig kell érlelni, hogy értelmes whisky váljon belőle (ti. hogy különbözzön a vodkától). A Snow Grouse próbált szembepisilni ezzel a ténnyel, de még a saját gyártója is csak fagyasztva, satupohárból ajánlja.

2015. okt. 27. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!