Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyik szőlőből van a legdrágá...

Melyik szőlőből van a legdrágább, legelegánsabb vörösbor?

Figyelt kérdés
2016. jan. 6. 21:55
1 2 3
 21/21 Mojjo ***** válasza:

"Látod Mojjo, itt is kiütközik, hogy mindenki máshogy deciniálja a dolgokat."

Való igaz, rendkívül fontos, hogy tisztázzuk, ki mit ért egy-egy fogalom alatt, ezért is kérdeztem tőled pár hozzászólással feljebb :) És az is igaz, hogy a boros terminológiában sok fogalomnak nincs annyira egzakt meghatározása. (Bár sok fogalomnak meg pontosan van.) Szóval jobb kérdezni, hogy egy nevezőn legyünk :)


"Szerintem egy elnyomó, erőteljes bor nem elegáns."

Szerintem sem, szóval ebben is egyetértünk. Bár némileg furcsa, hogy a kontextusban egészen úgy néz ki a kijelentésed, mintha azt hinnéd, hogy én úgy gondolom, egy ilyen bor lehet elegáns. Mindenesetre a félreértések elkerülése végett: nem mondtam/írtam/gondoltam ilyet sem itt, sem máshol. Még részegen sem. Az elegáns bor véleményem szerinti mibenlétét fentebb leírtam, annak pont az a lényege, hogy nem elnyomó, hanem minden egyes része harmóniában van a többivel. A sav is. Nem lehet sok, nem ülhet rá a borra, de ugyanúgy, a többi komponens sem nyomhatja el a savat. Egyensúly.


"sőt én is inkább az erőteljes határozott borokat szeretem"

Én is. Ha ez az erőteljesség/határozottság úgy nyilvánul meg, hogy egy-egy alkotóeleme kilóg a többi közül, viszi a prímet, és ha az az alkotóelem _nem_ a sav, akkor gyakorta rusztikus borról beszélhetünk. Ami az elegáns egyik elentéte. És én szeretem a rusztikus borokat, nagyon is.


"a fehérben, rozéban általában több a sav"

Na, örülök, hogy sikerült akkor tisztáznunk, hogy boros terminológiában mit is jelent a "sav". Ez pont azon része a boros terminológiának, ami hajszálpontosan jól definiált, itt nem lehet egyéni, szubjektív értelmezésekkel élni.


"a fehérek és rozék Kevésbé tűnnek "agresszívnak" a szájban ízlelve, mint a vörösök általában"

Gondolom a tanninokat érzed agresszívnek, valószínűleg pont a fentebb írt szárító, összehúzó hatásuk miatt. (Mondjuk vannak kezesebben viselkedő, selymesebb tanninok is. A tanninok/csersavak kifejezés nem egy konkrét vegyületet takar, hanem egy egész vegyületcsoportot, amik különbözőképpen viselkednek, és érzékszervileg is eltérhetnek egymástól. Igény szerint szívesen írok erről részletesebben, de röviden csak annyi a lényeg, hogy magasabb tannintartalommal is lehet kevésbé "húzós" érzetű egy bor.) Sok embert zavar a tanninok ezen tulajdonsága, sokat meg nem. De itt is van egy optimális egyensúly. Mindazonáltal ez már annyira szubjektív, hogy ezen kár bármit vitatkozni, ha neked agresszívebbek, akkor agresszívebbek, és ez így teljesen rendben van.


"A száraz fehérek (szintén saját vélemény és nem kell szent szónak venni) szerintem akkor igazán jók, ha frissítő, Gyümölcsös ízt ad vissza. Ezért kedvelem különösen őket nyáron"

Az ilyen fehéreket én is nyáron kedvelem :) Kifejezetten jól tudnak esni :)

2016. jan. 8. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!