Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Fokoláskor már megint zavaros...

Fokoláskor már megint zavaros lett a pálinkám. Olyan mint a tej. Miért?

Figyelt kérdés
Kozma olaj nincs benne. Lassan hígítottam. Rezes törés nincs. Átengedtem gyantaszűrőn. Szentkirályi ásványvízzel hígítok mindíg jó volt. Már csak arra tudok gondolni hogy nem volt friss a víz emiatt lehet. De hát még nem járt le sz ideje. Tanácstalan vagyok.
2018. jan. 19. 06:35
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Beraktam mondtam de nem vált ki semmi. Egy éjszakát töltött a fagyóba.
2018. jan. 19. 15:36
 12/19 A kérdező kommentje:
Szerintem aki még gyantaszűrőről se hallott ne igen osztogasson tanácsot. A Szentkirályit a neten ajánlották ezért használtam már két éve gond nélkül. Itt is írják pl [link]
2018. jan. 19. 15:42
 13/19 anonim ***** válasza:

Nézd, az ion-cserélt vizet is ajánlgatják, és előfordult nálam (is, és másoknál is), hogy opálos lett tőle a pálinka, nem mindegyik, több hetet állt almacefrével jártam így. Első évben még hallgattam a hülyeségre, 2. évben eldöntöttem, hogy OK, drága a deszt.víz de többet mással sosem, azóta soha elő nem fordult, hogy opálos lett volna a pálinkám. Olyan szinten nem, hogy próbaképp fokoltam 38 fokra is pálinkát és az is tökéletes egy év elteltével is (még megvan mert csak kerülgetem). Ugyanakkor én azóta mindig úgy főzök, hogy "kávéfőző" filteren engedem át, ajánlom neked is. [link]

Beleteszed egy tölcsérbe, alá a gyűjtőedény.

Nálam nem alap dolog a gyantaszűrő, mert még sosem volt rá szükségem, anno azt az almapálinkát elfogyasztottuk a családdal, ismerősök elé nem került, mert szégyen gyalázat lett volna.


Ne zsörtölődj a többieken, én jót nevettem rajtuk, főleg azon, aki még nem hallott arról, hogy a pálinkát fokolják! :D

Én is próbálkoztam egyébként ezzel a fagyasztásos módszerrel az almánál, de nekem sem jött össze.

2018. jan. 20. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
Én meg azt olvastam a neten, hogy lapos a Föld. Nem kell minden marhaságot elhinni. Úgy is jártál. A pálinkafőzést, mint olyat, nem kell túlgondolni mindenféle gyantás szűrővel és egyebekkel, mert ezt is a neten olvastad.
2018. jan. 20. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:

Idézek Joseph Pischl Párlatok készítése című könyvéből:


Szerző tapasztalata szerint gyümölcspárlatok esetén elegendő kb. 0 °C-on az 1-2 hetes tárolás.

2018. jan. 22. 22:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
51%-os azért mert te valamiről nem hallottál attól még létezhet. Nekem is van gyantaszűrőm. Pálinka rezes törésénél tökéletes megoldás. Átengedem rajta és gyönyörű tiszta.
2018. jan. 23. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim ***** válasza:
Ahogy a hozzáértő a kérdezőnek is sikerült, mert a szentkirályit olvasta a neten. Hallottam róla, csak ha rendes cefréből főzöd normális körülmények között, akkor nincs rá semmi szükség.
2018. jan. 24. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
Dehogy hallottál te róla.
2018. jan. 24. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 Beverneky Farkas válasza:

Sokszor, sok helyen okoz problémát a kihígításkor beopálosodó pálinka.


Hát kérem ennek több okozóját ismerjük.

1, Nem megfelelő kozmaolaj leválasztás (alszesz)

2, Fémes,(rezes) törés általában akkor fordul elő, ha a cefrénk savasabb a kelleténél, vagy ha elindult az ecetesedés benne.

3, A hígítóvíz túlzott ásványi anyag tartalma


Az első problémát már az alszesznél orvosolni kell!

A kozmaolaj, általában az alszesz, (első főzés) után jelenik meg a párlat tetején.

Nem kerülhet túlzottan kozma olajos alszesz az üstbe finomításra vagy csak nagyon kevés tartalommal! Ezt nehéz eldönteni, hogy mennyit de ne túl sokat hagyjunk benne, de maradjon mert az íz, illat, aroma, stb. egyik fontos meghatározója.

Ha már megtörtént a baj, akkor már csak az 5 mikronos szűrő segíthet. Ezen átöntve a kozmaolajos pálinkát, az megtisztul az olajtól, és tisztán csurog ki belőle.


A következő eljárást, a már kész pálinkán végezhetjük sikeresen, fémes törés esetén.

A kationcserélő gyantán való átengedés. Itt nincs más dolgunk mint egy kationcserélő gyantával megtöltött edényen, átöntjük az opálos pálinkát, és csodálatos, tükör tiszta anyag fog lefolyni.


Ha a hígítóvízzel van a baj, használjunk desztvizet (gyógyszertárit) bár tudom hogy drága, de tuti!

Ha sokat kell kihígítanunk, nekem bevált az ásványvíz. Olcsó, és nem opálosít.


Nagyjából egyforma hőmérsékletre kell hozni az összetevőket, és indulhat a kihígítás, folyamatos keverés közben, mindig a pálinkához keverjük a vizet, és sosem fordítva! Figyeljünk arra is, hogy lassan öntsük a vizet a pálinkához!


Még valamit, 50% alá ha nem hígítod akkor nem lesz ilyen problémád.

2018. jan. 26. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!