Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A magyarországon is növő...

A magyarországon is növő bambuszok ehetőek?

Figyelt kérdés
Nekünk is van egy kissebb bambuszliget és nem díszbambusz viszont csak max 4 centi vékony törzsel rendelkezik

2020. ápr. 30. 13:13
 1/6 anonim ***** válasza:

A mérsékelt övi fajok általában egy évben egyszer hajtanak új szárakat, április-június időszakban, elképesztő gyorsasággal, néhány hét alatt a teljes magasságot elérik. Egy-egy szár 4-6 évig él, ezalatt mindvégig – még hazánkban is – örökzöld. Téltűrésük változó, a levelek általában -15 és -17 °C-ig megmaradnak, ennél hidegebb időben elszáradnak, de tavasszal újra kihajtanak. A szárak némely faj esetében akár -30 °C-os fagyot is elviselnek.


A szárak kezdeti növekedésekor a felszínre törő rügyek sok faj esetében ehetőek, és nagyon finomak, egészségesek. Mindenesetre a kertésznek résen kell lennie, mert a rügyek csak addig jók, amíg maximum 30 cm-esek a föld felett (ezt néha egy nap alatt elérik).


Ekkor könnyen kitörhetők, és a rügyhüvely eltávolítása után szeletelhetők, főzhetők, úgy, akár a spárga, vagy a frissen fejtett zöldborsó. Van, aki úgy készíti el, mint a csöves kukoricát, egyben, és utólag tisztítja meg a rügyet védő, emészthetetlen hüvelytől.


A rügyek fogyasztásával egyébként megoldható a növény kordában tartása a kertben, amire szükség is van, hiszen ha jól érzi magát valahol, akkor gyorsan terjed föld alatti kúszó gyöktörzseivel (rizómáival).

2020. ápr. 30. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

köszönöm a választ ,gondoltam hogy ehető

elég valószínű volt.

holnap kipróbálom

2020. ápr. 30. 17:05
 3/6 anonim ***** válasza:
Tisztelt kérdező: Csak szeretnék érdeklődni, hogy végül milyen volt az íze az egyénileg termesztett és szüretelt bambuszrügynek, ill. hogyan lett elkészítve? (Bár a 4 cm-s gyöktörzs igen karcsú, nem hiszem hogy túlságosan is kiadós étkezésre lehet számítani ilyen esetben.)
2020. máj. 2. 08:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Finom volt ,elősször csak én ettem belőle de két nap után sem lett semmi bajom,

és ,elősször csak vajon pároltuk meg.

másoddszor kipróbáltuk úgy hogy picire vágva paradicsomos mártás lett belőle.

Azt olvastam az interneten hogy a bambuszok nyersen mérgezőek és hőkezelni kell legalább tíz percig,

de az íze az teljesen jó volt, igazán nem tudom máshoz hasonlítani.

És kábé egy kiló bambuszrügy lett már megpucolva.

Mivel nem tartalmaz sok energiát ezért nem a legtáplálóbb de állítólag sok vitamin és ásványi anyag van benne.

De a lényeg hogy elég finom volt.

és mi se nagyon tudtuk hogy hogyan kéne elkészíteni de mindenhogy finom lett.

Állítólag hasonlóan is el lehet készíteni mint a spárgát.

2020. máj. 2. 14:18
 5/6 anonim ***** válasza:

# 4

Igen, valóban mérgező kissé nyersen (elfelejtettem említeni) de nagyon örülök annak, hogy végül sikerült jó eredményt elérni. 🙂


Számomra fontos a hivatalos szakirodalom, viszont jobban szeretek az emberek egyéni tapasztalatára alapozni. Ezért is volt hasznos számomra hogy belefutottam ebbe a kérdésbe, mert a "segítségemnek" köszönhetően én is hasznos tapasztalatok birtokába jutottam az egyén részéről.


Én kifejezetten nagyon szeretem a bambuszt. Az egyik kedvenc növényem mind természetbeni, mind építészeti, használati, művészeti és egyéb kultúrális vm. gasztronómiai szempontból, és ha nekem is lesz rá lehetőségem, egyszer jómagam is szeretnék bambusz ültetvényt telepíteni. (És ha eljutok odáig, én is meg akarom kóstolni az általam termesztett bambuszrügyet.)

2020. máj. 4. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
A bambusz nagyon praktikus növény még akkor is ha nem túl vastag
2020. máj. 4. 21:09

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!