Az eperfa levele ehető? Azon belül is főleg a fehér eperfa levele ehető?
Nem Magyarországon élek, hanem a Közel-Keleten, ahol a töltött szőlőlevél - leginkább rizzsel töltve, főleg mindenféle fűszerezéssel-ízesítéssel extrázott rizzsel hús nélkül, de néha húsosan is - klasszikus ételnek számít - erre amúgy egy másik kérdésem vonatkozna, hogy igaz-e az, hogy az erre felhasznált szőlő levele nem a mi szőlőnk levele, hanem a vadszőlőé, pontosabban az, hogy igaz-e az, hogy a vadszőlő levele ehető, míg a gyümölcse nem - és újabban azt is hallom itt-ott, hogy pont ugyanúgy eperfa levelébe is csomagolnak rizst - vagy gondolom, húst is lehet ilyen alapon. Ez igaz...?
Azért aggaszt ez főleg, mert sem magyarul, sem angolul nem találtam erről forrást és így főleg gyanús a dolog nekem, és akik azt mondják, hogy persze, hogy ehető, azok a hernyóval érvelnek, hogy ezt eszi, de én nem vagyok hernyó, ugye és nekem fura, hogy ez miért nem köztudottabb vagy népszerűbb, ha tényleg ehető lenne.
Az itteni kérdések között azt találtam, hogy megkülönböztetünk fehér és fekete epreket termő eperfát is, én itt még csak fehéret láttam, abban sem bíztam, hogy ehető-e, de arról gyerekek és felnőttek is meggyőztek, hogy persze, meg gondolom, hogy arról találtam más - európai nyelvű - forrást is, de a leveléről nem, ezért kérdezem itt.
Jobb félni, mint megijedni alapon kérdezem, bár már ettem egy párat és még így is életben vagyok :D és nem tűnt fel, hogy bajom lett volna belőle, de tán nem véletlenül nem népszerű, mert tán nem tesz jót vagy nem egészséges...?
Én amúgy arra szavaznék, ha hagyná a rendszer, hogy a saját kérdéseimre írt szavazáson én is szavazhassak, hogy nem tudom, de szerintem igen - különben nem ettem volna, hiszen láttam, hogy más is ette körülöttem, márpedig ennyire csak nem hülyék az emberek körülöttem, hogy számukra mérgező ételt esznek...
De akkor meg miért nem népszerűbb ennek fogyasztása Európában is, ahol szintén van fehér eper...? Ez fura és ijesztő számomra...
Fogyasztható és még hasznos tápanyagokat is tartalmaz. Mondom a kutatásom menetét hogy hogy találtam rá erre az információra. Fogtammagam elmentem egy könyvtárba és keresni egy könyvet a Morus alba-ról. Aztán rájöttem hogy van otthon internetem ezért hazamentem és rákerestem hogy "Eperfa" az első google találat: [link]
Aztán legörgettem az "Eperfa gyógyhatásai" bekezdéshez és ott találtam ezt:
Érdekes, hogy míg nálunk a fekete eperfa levele a szabadon forgalmazható drog, addig Ázsiában a fehér eperfa levele (Sang-Ye, Mori folium), az ágvég (Sang-Zhi, Mori ramulus), a gyökérkérge (Sang-Bai-Pi, Mori radicis cortex) és a termése (Sang-Shen, Mori fructus) szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvben. A fehér eperfa hatóanyagai fitoszterolok, ekdiszteroidok, triterpének, flavonoidok, cserzőanyagok, kalkonok, fahéjsav, stilbén származékok, benzofenonok. A gyümölcsben kimutattak még aminosavakat, iminocukrokat és glikoproteinket is. Levele vércukorszint csökkentő, antidiabetikus hatású, izomerő fokozó.
Eperfa gyógyászati alkalmazása: A gyökérkéreg fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Gyümölcse rák ellenes, antivirális és antibakteriális hatású. A tradicionális távol keleti gyógyászatban a leveléből készült teát megfázás, köhögés, szájüregi betegségek, szemgyulladás esetén, tejelválasztás fokozására; az ágak főzetét reumára, a gyökérkéreg főzetét köhögés ellen, ödéma- és gyulladáscsökkentőként, lázcsillapításra, diabétesz kezelésére, hashajtóként, féreghajtóként; a termést székrekedés esetén alkalmazzák.
Aztán megnéztem a az angol wiki cikket ahol ezt írják "The leaves are prepared as tea in Korea."
Aztán hogy biztosra menyek beírtam ezt Google-ba: "are the leaves of Morus edible?"
Erre az első dolog amit kiadott: While all Morus alba varieties have edible leaves, this variety has very tender leaves with a better flavor. Young mulberry leaves are loaded with protein and have been used as a cooked green or made into a tea in many Asian countries for centuries.
Ezek után megkérdezném ha meg nem sértelek, mert ez egy csomó helyen látom hogy valaki odaírja hogy mindenhol kereste, de semmit nem talált. Te hogy próbáltál rákeresni, mert nekem az első google találatokban bedobta a választ a kérdésre.
Szia Kérdező! Ittad, etted azóta ezeket a leveleket, illetve az ezekből készült italokat, ételeket?
A töltött szőlőlevelet gyerekkorom óta ismerem, de csak "normál" szőlőlévélből.
A fehér eperfa levele pedig most nálunk azért jött szóba, mert egyik rokonról kiderült, hogy cukorbeteg lett és kerestünk gyógynövényeket, ezt találtuk a neten (fehér eperfa levele). És nekünk éppen vagy egy nagy fehér eperfa a kertben.
A leveléből vajon így is lehet teafélét készíteni? Mármint úgy, hogy nincs szárítva?
Csináltunk egyet és elég erős íze van...
Ha van tapasztalatotok arról, hogy mit, hogy, mennyit szabad, stb, minket is érdekel!
Köszi, ha írtok!
Tényleg nem tudom, nincs több vagy újabb infóm erről, mint ami itt van.
Szerintem amúgy ehető mindkettő, de nem főzelék mértékben, hanem kis mértékben, nem minden nap, teakeént meg pláne szerintem nem okozhat gondot, de nem vagyok orvos, sem természetgyógyász, tán ők tudják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!