Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi a különbség a finom liszt...

Mi a különbség a finom liszt és a pizza liszt közt?

Figyelt kérdés
2023. márc. 16. 18:38
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
5.-s, egy ideje csak pizzalisztet használok mert dagasztáskor nem ragad a kezemre, és valóban erősebb kötést vélek felfedezni a tésztánál, mint sima BL55-nél, de hogy a nyújtólisztnél mindig utóbbit használtam, igaz kézzel, levegőben nyújtottam és sokszor összeugrott, most már tudom, hogy ez miatt. :D
márc. 26. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 anonim ***** válasza:

11, inkább legyen összeugrós, mint szakadós!!! :) Az a jó, ha összeugrik, akkor erős stabil a tészta.


Nyújtáshoz meg határozottan réteslisztet ajánlok. Mármint ha asztalon húzva nyújtod, kézzel. Egyszerű fizikai oka van:

A finom liszt túl pici szemcsés majdhogynem hozzátapasztja a tésztát a munkapulthoz. Úgy értem, egy réteshez képest!

Az sokkal nagyobb szemcsés és a finomhoz képest szinte siklik rajza a tészta, mint apró görgőkön!


Plusz ha marad a tészta alján némi rétesliszt, ami sütésnél rásül, sokkal rusztikusabbá teszi a tészta felületét, textúráját, autentikusabb, "kövön sültesebb" felülete lesz.

Emellett ha nem is nagyon, de némileg segít elvezetni a gőzöket.

Ugye a kövön sültnél is van az a jelenség, hogy a tésztából, feltétekből származó gőzt, egy porózus kő elnyeli, elvezeti, ezért a pizza alja nem ázik el a szósztól, feltétektől, és "szárazabb" érzetű lesz a pizza alja.

Ezért nem lehet tepsiben leutánozni.

De ha egy vékony réteg rétes liszt rátapad az aljára... hát, önmagában csodát nem fog tenni, de azért hozzájárul a jobb felület eléréséhez.


Egyébként a pizzaliszt azért nem tapad annyira, mert az említett -ásványokat tartalmazó- héj részből kevesebb van benne.

Sikér az 55-ös ben is lehet bőven, de a héjtartalom, az ásványi anyagok, ragacsosabbá teszik a tésztát.

5-ös voltam, további sikereket! :)

márc. 26. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!