Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Almaecetet érlelek. Egy hét...

Almaecetet érlelek. Egy hét után felkevertem és nem sokkal utána megjelent a tetején a zöld penész. Jó ez így, vagy ez már rossz jel? Mitől lehet? Mit lehetne csinálni?

Figyelt kérdés

Minden steril, az almák sem hibásak, egy befőttes üvegben forralt, cukros vízzel öntöttem fel. Szobahőmérsékleten (20-25 fok) érlelődik. A tetején jól szellőző kendő van.


A zöld, penészes almákat kivettem és újakkal töltöttem fel.



nov. 4. 08:00
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
93%
Ha penesz, akkor az egeszet ki kell onteni. Veszelyes, nem csak rossz.
nov. 4. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
92%
Sajnos az egész tönkrement.
nov. 4. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 A kérdező kommentje:
És mitől lehet penészes, amikor mindent az eljárás szerint csináltam?
nov. 4. 18:39
 4/19 A kérdező kommentje:
Még az almák sem hibásak! :(
nov. 4. 18:41
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
A keverésnél vagy közvetlenül utána történt valami, ami kedvezett a penésznek.
nov. 5. 03:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 A kérdező kommentje:

Most hozzá se nyúlok, nincs rajta penész, csak a fűtőtest előtt melengetem. Olyat is láttam, hogy textil helyett valamilyen kis tányért tesznek rá, elvileg úgy is sikerül. Gondolom az erjedés okozta gáz megemeli a tányért és így történik meg a légcsere.


Nem ismerem annyira a mechanizmust, de a steril elkészítésen kívül a legkevésbé sem bolygatom. Egyszer kevertem át, utána jelent meg rajta a zöld penész, amit kicseréltem friss almákkal.


Azt se tudom melyik lenne a jobb, légáteresztő textillel vagy csak tányérral lefedni.


[link]

nov. 5. 04:00
 7/19 A kérdező kommentje:
Valószínűleg az volt a baj a penészedésnél, hogy fém kanállal kevertem át, pedig csak fa vagy műanyag kanalat javasolnak!
nov. 6. 17:35
 8/19 A kérdező kommentje:
A bolygatásnak se látom túl sok értelmét!
nov. 6. 17:35
 9/19 anonim ***** válasza:

Steril biztosan nem volt, legfeljebb kellőképpen fertőtlenített. A textilen átfér a spóra, a tányért vélhetően nem kerülné meg, hogy bejusson. Sokan megoldják simán csak fertőtlenített alufóliával, az jól körésimítva is engedi a fejlődő gázokat kifelé, befelé viszont megmászhatatlan magaslat és megtalálhatatlan keskenységű, végletesen ínséges út a mikrovilág számára.

Átkeverni tényleg baromság, inkább forralt és lehűtött vízzel kell tölteni, vagy kezdettől fogva elegendővel ellátni, hogy ne legyen levegőn a gyümölcs. Az alufólia jelentősen csökkenti a párolgási veszteséget is.

Fával belenyúlni pedig sokkal kockázatosabb, azt nehéz jóra fertőtleníteni, igazából csak akkor jó, ha külön helyiség van egyfélét fermentálni, és ott tele a levegő a jó élővilággal, olyankor a jó öreg fakanál csak segít továbbvinni a ház megszokott kis dolgozóit. Műanyag kanálnál is a legapróbb felületi sérülések is viselkedhetnek állandó hordozóként, komoly biofilm hordozók lehetnek, általában tejsavas és alkoholos erjedés felé tolva a mérleget. A fémnél nincs és nem is kell jobb, főleg ha tükörfényes rozsdamentesről beszélünk.

nov. 7. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim ***** válasza:
Ja, és el ne felejtsem, oxigén azért kelleni fog neki, néha nem árt kicsit megszellőztetni, pár perctől nemigen fertőződik be. Jó nagy légtér szintén előnyös lehet (tehát jóval nagyobb hordó a kelleténél). Paranoid módban egy mikroszűrős akváriumlevegőztetőt bevezetni és néha ráindítani bőségesen tökéletes kell legyen.
nov. 7. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!