Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Édesborhoz, gyümölcsbefőtthöz,...

Édesborhoz, gyümölcsbefőtthöz, gyümölcslekvárhoz hány gramm/dekagramm cukrot kell adni/liter?

Figyelt kérdés

Mindegyikre külön kérdezem.

Főként konyhában jártas személyek válaszát várom.



#víz #cukor #mennyiség #gyümölcsbefőtt #gyümölcslekvár
dec. 12. 18:42
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Fix mennyiség nincs, ez mindig a gyümölcstöl függ, mennyire érett, mennyire édes. Alapesetben a lehetö legkevesebb a jó, a cukor valamennyire mindig elnyomja az eredeti ízeket.
dec. 12. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Egy általános arányt azért kaphatnék? Biztos van olyan, aki tanulta nagymamától, nagypapától, bárkitől.
dec. 12. 18:48
 3/8 anonim ***** válasza:

A nagymamám lekvárhoz kb 1:1 arányban tett cukrot, anyukám meg anyósom kb 1 kg gyümölcsöt 60 dkg cukorral fözött meg, én 1 kg-hoz maximum 30-40 dkg-ot, de ha teljesen érett és édes jellegü gyümölcs (pl szilva, öszibarack), ahhoz nem teszek semennyit.

Beföttek esetében 1 liter léhez szoktam kb 1-2 evökanál cukrot tenni, többet nem, a nagymamám még ennyihet fél kg-ot tett.

Szóval tényleg nincs igazán szabály, de ha elkezded a gyümcsölöt fözni, amikor kezd sürüsödni, akkor meg tudod kóstolni, mennyire édes vagy sem és aszerint tenni hozzá.

dec. 12. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Most csak az édesbor arányait írom, itt 1 liter vízhez minimum 45 gramm cukrot javasolnak. Mivel egy csapott evőkanál cukor 15 grammnak felel meg, így három csapott evőkanál kell bele.
dec. 12. 20:00
 5/8 A kérdező kommentje:

Nekem ez az 1:1 arány amúgy sokszor beválik, nagyon szeretem!

Van egy kiegyensúlyozó hatása.

dec. 12. 20:04
 6/8 anonim ***** válasza:

Azt nem tudom, olyat még soha nem csináltam, meg egyetlen ismerös sem, de nem is látom, mire jó - ha bort akarok, maradok a hagyományos, cukrozatlan, szölöböl készült bornál.


A többihez írtam példákat, ha ez nem megfelelö számodra, javaslom, keres a google-ban recepteket, rengeteg van, ki tudod választani, neked mi tetszik leginkább.

dec. 12. 20:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
mikó mennyit
dec. 12. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Meg szoktam kóstolni, mert a gyümölcs cukortartalma ingadozik, attól függõen, hogy az adott évben mennyi volt a napsütés, milyen gyümölcs milyen alfaja.



Gondolom te is ettél már idared almát és tudod, hogy savanyúbb mint a gála alma. Ugyanez leteszik más gyümölcsöknél is, az adott kategóriábsn is vannak alfajok.



Aztán változik, hogy az adott gyümölcs mi, mert pl rebarbarához, citrusokhoz jóval több cukor kell, mert ezek savanyúbbak. Itt kellhet akár 1:1.5 cukor is.



Az szokott lenni, hogy felvágom, szép lassan lefôzöm, ha szörp, akkor át is nyomom a sajtkendõn, aztán szép lassan, alacsony lángon adom bele a cukrot, amíg ízre megfelel.

dec. 13. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!