Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Miért nem szabad a kiengedett...

Miért nem szabad a kiengedett mélyfagyasztott dolgokat visszarakni a fagyasztóba? Sajnos anyósom folyton kipakolja őket, ott hagyja fél napra, aztán mikor eszébe jutnak, visszavágja a jegesbe.

Figyelt kérdés
2011. jan. 20. 15:08
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Olvadás közben-után ha valamilyen kórokozó kerül abba termékbe, az visszafagyasztás után a következő kiolvadáskor elkezd szaporodni, és később elfogyasztják. Olvadáskor az egész "fertőzött" lében úszik ami bejár minden rést és pórust. Tegyük fel hogy ez egy olyan dologgal történik, amit nem sütsz meg, és nem pusztul el benne semmi. Mondjuk gyümölcsök, jégrém, gesztenyepüré, stb. Nem véletlenül van ráírva hogy kiolvasztás után el kell fogyasztani.


Ha nagy víztartalmú a dolog, az fagyáskor jéggé kristályosodik, roncsolva például egy húst. Kiolvadáskor az egész lazább szerkezetű lesz, ez újrafagyasztva és újraolvasztva már kevésbé lesz mutatós.

2011. jan. 20. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Uhh köszönöm a választ, én is ilyesmire gondoltam... Sajnos akkor várhatom, mikor patkolunk el :/ Mert ha nem nézek a körére minden percben, bármivel eljátssza ezt... a múltkori gyönyörű karajt is amit vettem, reggel 8kor láttam, hogy kiteszi az asztalra, hogy ő majd főz belőle valamit. Délután 4kor, mikor hazaértem, a karaj még mindig ott volt. Elmentem kezet mosni, közben megkérdeztem tőle hogy mi történt a hússal. Mire visszaértem, már a fagyasztóban volt -.-
2011. jan. 20. 15:25
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem kell elpatkolástól tartani :)

Ha pl. egy egész darab tőkehús 1* le volt fagyasztva, aztán félig kiolvadt, utána visszament a fagyasztóba, valószínűleg a következő kiolvasztás (és hőkezelés!) után, nem fog halált okozni :).

(a sejt roncsolódás nagyobb lesz, így az olvadási veszteség is, valamint kicsit roszabb lesz a hús állaga)


Darálthúsnál már kicsit másabb a helyzet, a nagy felület miatt gyorsabb a kórokozók elszaporpdása, arra jobban kell figyelni.

Illetve nem derült ki, hogy milyen fagyasztó, mert ha csak egy hűtőben lévő kis fagyasztó, az csak - 5-6... 10 °C -on hűt, annál nagyobb a veszély, mint egy igazi mélyhűtőnél, ami - 18, - 20°C-on üzemel.

2011. jan. 20. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen nem kell szó szerint venni a dolgot, azaz nem jelent egyértelmű veszélyt minden alkalommal a visszafagyasztás. De mondjuk nyáron a melegben és szabadon hagyott dologra légy szállhat, kezünkről is kerülhet rá bármi aminek táptalaj lehet az étel, és szaporodásnak indulhat a rajta található penész, szalmonella, akármi ami később emésztési problémával járhat. Megnézve egy-két fórumot megoszlanak a vélemények a dologról, egyszeri alkalmak lehet nem számítanak de a folyamatos vagy több alkalommal történő olvadások és fagyások már nem tesznek jót sem az állagnak, sem az ízeknek.
2011. jan. 20. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Vannak olyan baktériumok amik a fagyasztástól nem pusztulnak el ott vannak a húson és a kiengedéskor elkezdenek őrült módon a húslében szaporodni órák alatt óriási számúra szaporodhatnak és igenis okozhatnak súlyos fertőzést mérgezést.Nem szabad megengedni hogy valaki emberek részére így főzzön!
2011. jan. 20. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!