Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » CAFE ART kérdés!? Tejhabkészít...

CAFE ART kérdés!? Tejhabkészítés otthon!?

Figyelt kérdés

Van-e jelentősége, h a cappuccinohoz készített tejhabhoz a tejet gázon melegítem és kézi habverővel verem fel? Bármilyen jó minőségű tejjel próbáltam eddig a hab maga gyönyörű lett, de a krémesítésnél nem lett az alja krémes, hanem sima tej maradt, tehát nem sűrű. Van jó barista kiöntőm, de nem megy.... :(

Segítsetek légyszi!


2011. máj. 9. 15:27
 1/4 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy a tejhabot gőzzel készítik. A hidegtejhabot meg "felverik" pl. hideg tejhabkészítővel. Olyanról még nem hallottam, hogy a tejhabot melegítés közben felverik.

Azt hiszem az igazi cappucino tejhabjához nagyon magas zsírtartalmú tejet használnak ettől is olyan krémes.

Remélem segítettem, nem vagyok barrista :(

2011. máj. 9. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Nekem van egy Delonghi kávé és capuccino készítőm, aminek a lényege,hogy legalább egy napig hűtött magas legalább 2,8 %-os ,vagy zsírosabb tejet kell önteni a tartályba és azt forró gőzzel habosítja, így lesz tejhab, ez az eredeti.

Ahog yte csinálod, pont ezért nem jó, mert a tej meleg.

2011. máj. 9. 19:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim válasza:

Én ezzel

[link]

(A Tescoban majd feleáron vettem hasonlót)

és 2,8%-os Milli laktózmentes tejjel tökéletes tejhabot készítettem. A tejet kb. 70 fokra kell melegíteni beletölteni a pumpás kávéfőzőbe, néhány húzás és kész.

2013. jún. 17. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim válasza:

Elég régi a kérdés, de hátha még mindig aktuális :)


Ha van kiöntőd akkor érdemes abban csinálni, de mondjuk ez akkor megy ha karosgéppel dolgozol.


Az igazi tejhab lényege, hogy valójában nem habos, hanem krémes, ahogy ezt te is írtad, ez az úgynevezett mikrohab. Ha látható buborékok vannak benne, akkor az nem jó. Amit írtál, hogy az alja nem krémes, az nem baj, az szinte sose lesz az, hanem inkább max a fele a krém, a többi csak meleg tej. Akkor jó, ha a kiöntőben elkezded kevergetni(nem kanállal, meg segédeszközzel, hanem mozgatva az edényt, remélem érted), és pár mozdulat után fényes lesz a tejhab felszíne.


Következő lényeges infó, hogy a zsírtartalom szinte semmit nem számít. Meglepő, de tényleg nem. Még csökkentett zsírtartalmú tejjel is tökéleteset is lehet csinálni. A lényeg a fehérje tartalom. Ez azért van, mert a gőzölés folyamán a lényeg, hogy nem habosítunk, hanem gyakorlatilag keverünk. Beleengedsz egy kis levegőt, azért hogy legyen mivel dolgozni(megnő a térfogata, és tudsz mikrohabot készíteni), és miután ez megvan(ezt még kb. 32-34 c fokon kell, efölé ne nagyon), ekkor még buborékos a tejhab, ekkor kell elkezdeni forgatni(nem kell több levegő). Itt el kell menni 62-65 c fokig, ennél feljebb nem lehet. Ha jól csináltad a "keverést", akkor szép krémes, fényes tejhabod kell hogy legyen.


Még egy kis infó, a hőmérséklet. 34 c fok felett olyan buborékokat csinálsz amit aztán már nagyon nehéz eltüntetni, ezért nem lehet utána már levegőt beleengedni a tejbe. Aztán a további hőm. emelkedésre(pontosan nem tom hol, de ugye itt már csak keverés van, és ezzel együtt hőmérséklet növelés), itt elkezd kicsapódni a tejben lévő fehérje, és ez lesz az ami aztán a textúráját adja, ettől nem fog azonnal összeesni a hab(krém), és ettől lesz igazi mikrohab. Amúgy 3gramm feletti fehérje már egész jó, de

minél több annál jobb.


És még egy kis infó. Ha a megfelelő hőmérsékletre sikerül gőzölni, akkor a fehérje ami kicsapódik, egy kicsit megédesedik(komoly édesebb lesz a tej) :), viszont ha ennél feljebb mész, akkor a magas hőm. miatt keserű lesz ez a fehérje, ami meg ugye nem kellemes egy kávéban.


Ja és elfelejtettem, ha egyszer már csináltál a tejből krémet, többet már nem nagyon használható( a fehérje már nem alakul vissza)


Remélem kielégítő a válasz, és hogy tudtam vele segíteni.


U.I.: amit leírtam, youtube-on fenn van, nagyon sokféle videó, csak azok angolul vannak, viszont legalább láthatod az állagát is.

2013. júl. 31. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!