Hogyan készül a krumplicukor?
Ez egy ipari leírás, állítólag házilag nem is lehet megcsinálni. A NőkLapjaCafé-n találtam:
Keményitőcukor (Burgonyacukor)
alapanyag a burgonyakeményítő, amelyet,
- ha szirupot készítenek 1-2%
- ha krumplicukrot, akkor 3-4% kénsavval hidrolizálják,
homogénen ólmozott vasautoklávban, (gőzzel) 3 atmoszféra nyomáson 45
percig főzik.A kész cukoroldatot fakádakban krétaporral közömbösí-
tik. A keletkezett gipszet ülepítik, a cukros levet több szakasz-
ban vákumkészülékben besüritik, majd kristályosítják.
A szirupot befőttekhez, likőrökhöz, bonbonokhoz használják, a
kristályosított termékből cukorkát gyártanak.
Szevasztok
Köszönöm szépen a választ Nem próbálkozom a Krumpli házi cukrosításával Köszönöm Godus
Kellemes Ünnepeket Kívánok
Az [link] oldalon találtam egy angol nyelvű kezdetleges technológiai leírást - 1836!
Mivel akkor még nem ismerték az autoklávokat, ezért elvileg ez házilagosan is kivitelezhető - azaz a keményítő hidrolízálható - lehetne. Habár időtartamokat a cikk nem közöl.
Természetesen megfelelő védőeszközök: arcvédő, kesztyű, elszívás használatával! Befejezéskor a PH 7 érték ellenőrzése például lakmuszpapirral rendkivül fontos!!
Csak a lényeges részt másolnám ide és veszélyessége miatt csak angolul.
>> NME Gv110/1969
The starch thus obtained was then dissolved completely in water, heated by steam let into it. A certain quantity of sulphuric acid, or vitriol, was then mixed with it, and heat being applied, the whole of the starch was converted into syrup. This was purified from the acid by adding quicklime, and then evaporated; when the result was an excellent sugar fit for all domestic purposes. A bushel of potatoes, weighing 60 lb., gives 8 lb. of pure dry starch; and from these 8 lb., 7 ½ lb. of sugar are obtained. This sugar ferments briskly, when made into beer, and yields a healthful and pleasant beverage. It will be of most use, however, for making sweetmeats, and may be used at table in place of honey, for which it is a good substitute. It has already become a great favourite with most persons who have become acquainted with it.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!