Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Csipkebogyót teának, hogy...

Csipkebogyót teának, hogy kell csinálni?

Figyelt kérdés

Leszedem, az addig oké :)

Egyszer kipróbáltam, hogy simán az egész bogyókból csináltam teát, de nagyon fura íze lett.


Vagy jobban megérné a Lidl-be venni 189 Ftért csipkebogyó-hibiszkuszosat?


2011. okt. 19. 14:28
 1/3 anonim ***** válasza:
2011. okt. 19. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Hogyan szedjük?


Erdei szüreteléskor mindig gondoljunk az erdő lakóira is. Ne kopasszunk le teljesen egy-egy bokrot, inkább szemezgessünk.


Szárításra (teakeverékekhez) a kemény húsú, feszes héjú csipkebogyót keressük. Egyéb célokra (lekvár, szörp vagy bor készítéséhez), illetve friss fogyasztáshoz jobbak a megpuhult egyedek, tehát várjuk meg az első fagyokat.


A foltos, sérült vagy túlságosan puha bogyó még jó lehet azonnali fogyasztásra; tárolásának, feldolgozásának sikere azonban kétséges.

Felhasználási javaslatok


Szárításhoz a terméseket hasítsuk ketté, esetleg daraboljuk apróra, és melegen, a megfelelő szellőztetés biztosítása mellett szárítsuk meg. Légmentesen záró edényben, sötét helyen egy évig is eltarthatjuk.


A dércsípte bogyók legfeljebb 1-2 napot várakozhatnak a hűtőszekrényben. Bor, szörp és (hecsedli)lekvár készül belőle.



A csipkebogyó fogyasztása


Nyersen: vágjuk le a termés végét és a magok benntartása miatt óvatos nyomással préseljük ki a bogyó közepét. A krémszerű hús azonnal fogyasztható.


Szárítva: teák ízét javítja. Felhasználás előtt langyos vízben áztassuk.


Főzve: az egészben hagyott termésekből készített főzetet egyre finomabb szűrőn átpasszírozva távolítsuk el a szőrös magvakat. Édesítsük, majd a kívánatos állag eléréséig főzéssel sűrítsük. Forrón töltsük üvegekbe és szárazdunsztban tartósítsuk. Friss fogyasztásra vaníliával ízesíthetjük, búzadarával sűríthetjük.


[link]

2011. okt. 19. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
Nem értem, miért kell egész oldalakat írni, hiszen néhány szóval leírhatjuk, hogy mit kell tenni. Tehát: este be kell áztatni a csipkebogyót hideg vízben, majd másnap le kell szűrni, ízesíteni lehetőleg mézzel, és úgy inni.
2011. okt. 19. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!