Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Lehet valami baja a méznek ha...

Lehet valami baja a méznek ha kikristályosodott, de nem az egész?

Figyelt kérdés
Olyan érdekesen kristályosodott ki a méz, hogy van közte méz állagúan maradt rész is. Azaz vannak itt-ott méz állagú részek. Pedig már több hónapja ilyen az állaga, tehát nem is lehet mindössze arról szó, hogy még nem kristályosodott ki az egész, mert már lett volna rá ideje. Dehát a méz megromolhat egyáltalán? Én úgy tudom, hogy nem. Legalábbis gondolom nagyon sok idő kellene neki hozzá. De akkor mi baja lehet?

2011. nov. 28. 13:37
 1/10 anonim válasza:
Semmi baja, ha meleg vízbe rakod, akkor egy idő után újból folyós lesz:)
2011. nov. 28. 13:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Tegyél fel vizet melegíteni, és abba állítsd bele a mézet (üvegestől). Szépen visszakristályosodik és folyékony lesz.
2011. nov. 28. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A méz kristályosodása természetes folyamat. Ez annak a következménye, hogy a méz szobahőmérsékleten egy túltelített oldatként viselkedik, amelyben az oldószer a víz csak 18%-ban van jelen, a többi része főleg egyszerű cukrokból áll. Ezek közül a szőlőcukornak nagyon rossz az oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szobaho"mérsékleten hamar kiválik az oldatból. A méz a leggyorsabban 15 C-os hőmérsékleten kristályosodik meg. Ezen hőmérséklet fölött és alatt a méz kristályosodása sokkal lassúbb. A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani, de ezt követően ismét bekristályosodhat.

Amire figyeljünk! A mézben számos természetes anyagot találtak így proteint, enzimeket és vitaminokat, amelynek nagy része 40oC felett elvész.

2011. nov. 28. 13:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
sőt azt hallottam valahol az az igazán jó méz ami kristályosodik, onnan tudod hogy nem valami higított gagyi.
2011. nov. 28. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Semmi baja nincs a méznek, fogyaszd el nyugodtan kristályos állapotában teába, limonádéba, süteménybe. Nincs semmi jelentősége, az íze és a jótékony hatása ugyanaz.
2011. nov. 28. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Az akác méz is igazán jó méz, mégsem kristályosodik ki, vagy ha igen akkor az évek múlva. Nincs semmi baja ha ki kristályosodik. Ugyan olyan finom. Mint már sokan írták állítsd bele vízbe és melegítsd fel szépen lassan, de a víz ne legyen túl forró. De ki kristályosodva is megeheted. :)
2011. nov. 30. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2011. nov. 30. 21:09
 8/10 anonim válasza:
A repceméz pörgetés után 2 nappal beikrásodik, a mézösszetételtől függ, nem a még korától elsősorban.
2012. jún. 17. 09:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim válasza:
"méz"
2012. jún. 17. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 szabóméhészet ***** válasza:

ha két részre válva kristályosodott meg,azaz alul fehér,vajszerű állagú,felül pedig továbbra is méz állagú,sőt egy picivel higabb,akkor a kérdező napraforgómézet vett.


nagyon finom méz

2013. máj. 1. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!