Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Nektek melyik házilag készült...

Nektek melyik házilag készült sajt ízlik jobban: a tehén- vagy kecsketejből készített?

Figyelt kérdés

Só nélkül szokta valaki készíteni a sajtot? (Én igen :-))), mert a sósat nem kedvelem.)

Mennyi sajtot szoktatok egyszerre készíteni?

Milyen sajtokat szoktatok készíteni házilag?


Előre is köszi a válaszokat!


Szép napot Nektek és jó főzőcskézést!



2012. máj. 26. 12:14
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Én eddig még csak ettem őket, csinálni még nem csináltam, de tervben van.. 1. Kecske 2. tehéntejből

mindkettőből finom! ettem már kaprosat-petrezselymeset-kaliforniai paprikásat-köménymagosat-füstölt kecskesajt viszont viszi a pálmát nálam!

2012. máj. 26. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 A kérdező kommentje:

Szia!


Szerintem nagyon érdemes kipróbálni az otthoni, "házi" sajtkészítést! :-) Tulajdonképpen nagyon egyszerű dolog, főleg, ha még szeret is az ember sütni-főzni vagy "kreatívkodni", akkor irány a konyha! (Bár én az udvaron készítettem épp az előbb. :-))

Nekem soooooooooookkal jobban ízlik a házi készítésű sajt, mint a boltban kaphatók!!! Persze nem kell túlzásba vinni ennek a fogyasztását. ;-)


Szép napot neked!

2012. máj. 26. 15:02
 3/15 anonim ***** válasza:
Igen, szerintem is sokkal finomabb, elárulod a receptet te hogy csinálod? Mindenképpen kipróbált receptet szeretnék kipróbálni! Itt a szomszéd néni mondta, majd megkeresi nekem a receptjét, mert ő is csinálni akar megint.Azt tudom, hogy 5 l tejből kb van 750 gr sajt, csak érdekelne mennyi ecetet teszel literenként a tejhez?! Neked is szép napot :)
2012. máj. 26. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 A kérdező kommentje:

Persze, szívesen leírom azt a receptet, amelyik alapján készíteni szoktam a sajtot. Szólok, hogy ez leginkább az én ízlésemnek megfelelő, tehát, ha sózni vagy fűszerezni szeretnéd a jövendőbeli sajtodat, akkor egy kicsit változtatnod kéne majd a recepten.


Recept:


„Házilag készült sajt


2,5 l tej

5 evőkanál citromlé (vagy 2 kávéskanál citromsav, vagy 300 ml joghurt, vagy 600 ml savó)


A tejet felforraljuk. Közben egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű finom anyaggal és egy tál felé helyezzük. Amikor a tej forrni kezd, belekeverjük a savanyító anyagot (én citromlevet használtam, de lehet ecetet is). Csaknem azonnal szivacsos túróréteg csapódik ki, sárgászöld savót hagyva maga körül. Ha a savó még mindig tejes, még egy kevés citromlevet adunk hozzá. Ne keverjük, nehogy összetörjük a túrót! Amikor a túró és a savó teljesen különvált egymástól, lehúzzuk az edényt a tűzről és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük és a savót felfogjuk. A sajtot fellógatjuk, vagy ha szilárdabb állagúra szeretnénk, egy nehezékkel lepréseljük, hogy a felesleges savó eltávozzon belőle.”


Ez a recept a „Vegetáriánus szakácskönyv” című könyvből való. Köszönet érte.


A citromlés válozatból csináltam ma a sajtot, de a következőt lehet, hogy savóval fogom készíteni, mivel ugye lett sok savó. A savót majd ne dobd ki, mert állítólag egészséges. Meg lehet inni önmagában vagy akár ételek készítéséhez is használható alapanyag – például kenyérféleségekhez is jól jöhet. A neten biztosan sokféle adatot találsz ezzel kapcsolatban.

(Ecettel nem akarnám csinálni, mert nem tudom, hogy mennyire befolyásolná a végső ízt.)


Egyszerű és nagyszerű! Ezt a receptet kipróbálhatod első nekifutásra, ha gondolod, azután pedig jöhetnek a különböző változtatások, hogy olyan sajt legyen, amelyik neked és családodnak a legjobban ízlik. (Mi nagyon kevés sót használunk bármihez, sokszor egyáltalán nem sózunk, emiatt nekem a fent leírt sajt kiváló, de nem mindenki ezt szokta meg, vagy ki-ki mást vár el, más az ízlésünk, sőt, az ízlelésünk is, emiatt nem tudom előre megmondani, hogy ez a fajta sajt neked is ízleni fog-e. Pláne, hogy írtad, hogy te a kecsketejből készített sajtot jobban kedveled. Szerintem ezt a recepted meg lehet próbálni kecsketejjel is.)


Ma délelőtt 2 liter tejből csináltam a sajtot és 214 gramm lett a végeredmény, tehát, ha sokat akarsz egyszerre készíteni, akkor ne 2-2,5 literrel kezdj hozzá, de első próbának akár a 2 liter is megteszi, hogy teszteld: egyáltalán ízlik-e neked. Én nagyon kipréseltem a savót, de a következő sajtból nem fogom annyira kinyomni.


A párom épp most hozott 3 liter tehéntejet az egyik szomszéd nénitől vette, így már kezdek is a következő sajt készítésébe!

2012. máj. 26. 18:40
 5/15 anonim ***** válasza:
Itt mindenki ecettel készíti, hidd el, nem lesz rossz íze tőle, a savót mi lehűtjük (vagyis az akinél ittam ilyet) és ha inni akarjuk, akkor öntünk bele egy kis szörpöt, igazán olyan íze van, mint az üveges ivós joghurtnak! Próbáld ki egyszer! Köszi a receptet, mindenképpen ki fogom próbálni! :)sok benne a fehérje, mármint a savóban!
2012. máj. 26. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 A kérdező kommentje:

Oké egyszer lehet, hogy kipróbálom! :-)

Szívesen a receptet.

Eszembe jutott, hogy nem mindegy az ecetnél, hogy hány százalékos, arra majd figyelj.


Itt is van egy jó leírás: [link]

2012. máj. 26. 18:50
 7/15 A kérdező kommentje:
A ma esti sajt végül ecettel készült, nem rossz. Úgy indultam, hogy a 2 liter tej + 480 ml savó receptet akartam kipróbálni, de az nem működött... Ezért tettem hozzá almaecetet is. Úgy látszik, most ecettel kellett kipróbálnom a sajtkészítést! :-)
2012. máj. 26. 20:55
 8/15 anonim ***** válasza:
:) én is megenném most
2012. máj. 26. 22:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 A kérdező kommentje:

Sajnos már elfogyott! :-)


Ma vettem kecsketejet és ízlett! Korábban mástól vettem, akkor nem ízlett; örülök, hogy adtam a kecskéknek még egy esélyt! Házi kecskesajtot is ettem ma - ezt nem én készítettem - nagyon finom volt!

Minden sajtkedvelőt buzdítok arra, hogy aki még nem próbálta ki az otthoni sajtkészítést, az tesztelje le, mert nagyon megéri, minden szempontból!!!

2012. máj. 29. 21:59
 10/15 anonim ***** válasza:
örülök, hogy ízlett :D
2012. máj. 29. 23:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!