Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A paradicsom és a dió most...

A paradicsom és a dió most gyümölcs vagy zöldség? És egyáltalán milyen szempontok alapján kategorizálnak be valamit gyümölcsnek vagy zöldségnek?

Figyelt kérdés
2012. szept. 5. 08:30
 1/8 Phoney ***** válasza:
42%
A fogyasztása és felhasználása alapján. Ezek nem természettudományos fogalmak, hanem gazdasági/fogyasztói/konyhai fogalmak. A paradicsom termése „zöldség”, a dióét pedig az „olajos magvak” közé sorolják.
2012. szept. 5. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

a konyhában igen, de rendszertani szempontból sokak szerint gyümölcs a paradicsom.

diót is teszik salikba, de mandulát is ha erre gondolsz...

2012. szept. 5. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
22%

Nem tom mit kell ezen annyit agyalni. Évekig sőt évszázadokig jó volt a paradicsom zöldségnek a dió meg gyümölcsnek. Most valami nagyokos kitalálta h ez nem így van és már mindenki ezt szajkózza meg ezen agyal. Én pont lesz....

Paradicsom zöldség, dió gyümölcs és pont Ne is magyarázzon nekem senki semmit

2012. szept. 5. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
73%
paradicosm tényleg gyümölcs....
2012. szept. 5. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
hmmm. Az epret is teszik salátába akkor most az is zöldség?????
2012. szept. 5. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 Phoney ***** válasza:
65%

Már csak azért sem kéne annyira agyalni, mert ez az egész para a nyugati nyelvekből származik, ahol sokszor nincsen külön szó a termésre és a gyümölcsre.


A magyarban nem jelent problémát, hogy a terméseket (és álterméseket) a konyhában gyümölcsökre és zöldségekre osztjuk fel, mivel nálunk a gyümölcs nem egyenlő termés. A természettudomány magyarul nem állít olyat, hogy a paradicsom gyümölcs, mivel nem is használ ilyen fogalmat.

2012. szept. 5. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
51%

Nem attól zöldség, hogy mibe teszed.


de: "Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük. Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg."


Teljes: [link]

2012. szept. 5. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

"Paradicsom - a gyümölcs

Bizony, nem elírás, a paradicsom az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Ezzel a kijelentéssel sokan vitába szállnának, de a tudomány az tudomány. A botanika félreérthetetlenül és minden kétséget kizáróan a gyümölcsök közé sorolja a piacon garantáltan a zöldséges standon fellelhető növényt.

A definíció szerint gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).


Tehát lényegében az adja az alapvető különbséget gyümölcs és zöldség között, hogy a magházát vagy egyéb részét esszük-e meg.

Az előbbiekben kifejtett meghatározások értelmében tehát az uborka, a cukkini, az avokádó, a paprikafélék, a hüvelyesek, a tökfélék és természetesen a paradicsom növénytani meghatározása is gyümölcs, hiszen mindegyik az adott növény érett magháza.


Nem mindegy mivel!


Abból kifolyólag, hogy zöldségfélének tartják, sokszor nem megfelelően fogyasztják a paradicsomot. Ha belegondolunk, a paradicsomos káposzta és a lecsó sem a könnyen emészthető ételek közé sorolható.

A zöldségek ugyanis lúgosak, míg a gyümölcsök savasak, amit természetesen a főzés tudományában a megfelelő ételek elkészítésének érdekében szigorúan figyelembe kell venni. Szóval egy újabb érv a még mindig kételkedőknek a paradicsom gyümölcs mivoltát illetően: a paradicsom savtartalma magas. Ezért összeférhetetlen a zöldségekkel, és ezt emésztőrendszerünk is megérzi.

De amennyiben savas gyümölcsnek megfelelően készítjük el kedvenc "zöldségünket", azaz magában és délelőtt, akkor szervezetünkre gyakorolt hatása kiváló. Ajánlott a gyümölcsöt nyersen fogyasztani, hiszen főzve, sütve emészthetetlen, ártalmas és nehéz étel. És ami még fontosabb: elveszíti vitamintartalma nagy részét.


Értékes beltartalom


Bele se gondolunk a reggeli közben falatozva, hogy milyen pozitív hatásokat köszönhetünk a piros gyümölcsnek. Ugyanis a citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint. A paradicsom ásványi-anyag tartalmát a kálium, a nátrium és a kalcium sók adják. A C-vitamin mennyisége változó - 25-40 mg/100g -, az éréssel összhangban növekszik. A szabadföldi természetesen lényegesen többet tartalmaz, mint a melegházi. Az apróbb fajtájú paradicsomnak kedvezőbb a C-vitamin mennyisége, mint a nagyobbaké.

Ezeken kívül bővelkedik B1 - és B2 - vitaminban, valamint A-vitaminban és karotinban is.

A paradicsom az egyik legjobb természetes gyógyszer. Különösen ajánlható az ízületi gyulladás, a reuma, a köszvény, a gyulladásos betegségek, vékonybélhurut esetén, valamint vese-és epekő oldására.

Kiváló a húgykősav-kristályokat feloldó képessége és vértisztító hatása, valamint ellenszere lehet a gyomorsav túltengésnek. A magas víztartalma a vér besűrűsödését akadályozza meg. Ezeken felül hányinger-csillapító, rothadás gátló anyagokat is tartalmaz.

Mindent összevetve irány a zöldséges - vagy gyümölcsös - és élvezzük jótékony hatásait kedvenc piros termésünknek, a paradicsomnak." Idéztem egy tudományos szakfolyóiratból. Üdv: L

2012. okt. 14. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!