Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Lapzselatin helyett mit...

Lapzselatin helyett mit használjak? SÜRGŐS!

Figyelt kérdés

Sziasztok. Ma kellene elkészítenem ezt a tortát: [link]


A recept lapzselatint ír, de egyszerűen nem találok. Már több boltban is megnéztem, nem nagyon tudok ma elmenni máshova. Minden hozzávalót megvettem ezen kívül, nem szívesen változtatnék.

Itthon találtam Horváth Rozi étkezési zselatinport, illetve az egyik boltban volt Dr. Oetker expressz tortazselé. (bár szerintem ez nem használható ide, de azért leírtam, hátha)


A kérdésem tehát: mit használhatnék lapzselatin helyett? Esetleg a leírt termékek közül? És akkor hogyan kell használni, mennyiben változik a recept?

Előre is köszönöm :)



2013. jún. 19. 11:03
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem bármilyen zselatin jó bele, még az expressz is. Csak nem találtam, mennyi vízben kell a zselatint feloldani, így nem tudni, mennyivel helyettesíthető, mert az adagolás nem mindegy.

Az expressz zselatin pl. fél liter habtejszínt teljesen vágható keménységűre sűrít.

2013. jún. 19. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszod :)

Én is igyekszem utánanézni az adagolásnak, de szerintem Horváth Rozit fogok használni, ha lehet, mert az mostmár kéznél van.

Még egyszer köszönöm, de várom a további válaszokat, esetleg az adagolásról. :)

2013. jún. 19. 11:17
 3/7 A kérdező kommentje:

Azt hiszem, találtam valamit:


9 gramm zselatinpor (egy csapott teáskanál) 6 zselatinlapnak felel meg. Hogy mennyi zselatinra van szükség, az a kocsonyásítani kívánt anyag tömege határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy fél liter folyadék 6 zselatinlaptól vagy 9 gramm zselatinportól kocsonyásodik meg.


:)

2013. jún. 19. 11:19
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Bármilyen zselatin jó, kölcsönösen helyettesíthetőek.


Én őszintén szólva mindenhez zselatin fixet vagy expressz zselatint használok, mert azokkal nem kell vacakolni. A lap-és hagyományos zselatin az utolsó a listámon, mivel 10x annyi ideig tart elkészíteni és elrontani is könnyű. A másikat meg lehetetlen.

2013. jún. 19. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Én is az expresszt szeretem, nem kell vele összekenni még egy edényt meg kanalat. :) Köszi az adagolós infót, kérdező :)
2013. jún. 19. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim válasza:

A zselatint alacsony hőmérsékleten kell feloldani, majd langyosra hűtve kell a hideg folyadékhoz vagy krémhez adni. A forralástól elveszti kocsonyásító képességét.


A zselatinlapot annyi hideg vízbe kell áztatni, hogy ellepje. Amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk.


A zselatinport a használati utasításnak megfelelő mennyiségű vízben duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten felmelegítjük, míg megolvad.


Friss gyümölccsel nem keményedik meg a zselatin, mert a gyümölcsben található fehérjebontó enzim feloldja a nagyrészt fehérjéből álló zselatint.


Ha a gyümölcsöt néhány percig forró vízben főzzük, a hő elpusztítja a fehérjebontó enzimet. Az így előkészített gyümölccsel már megkeményedik a zselatin. A befőtt és konzerv gyümölcsöket közvetlenül használhatjuk.

forrás: [link]

2019. jan. 31. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:

Axióma: 9 gramm zselatinpor (egy csapott teáskanál) 6 zselatinlapnak felel meg. Hogy mennyi zselatinra van szükség, az a kocsonyásítani kívánt anyag tömege határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy fél liter folyadék 6 zselatinlaptól vagy 9 gramm zselatinportól kocsonyásodik meg.


A krémekhez fél literenként 4 zselatinlapot vagy 6 gramm zselatinport használjunk, de ha vágható állagot akarunk, akkor fél literhez 6 zselatinlapot vagy 9 gramm zselatinport használjunk.

2019. jan. 31. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!